Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο Ρόλος του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου: Σανίδα Σωτηρίας ή Δαιμονοποίηση

Ο σκοπός της συγγραφή αυτού του άρθρου είναι καταδείξει το ρόλο του ΔΝΤ γιατί στην Κύπρο και πιο πολύ στην Ελλάδα έχουμε μάθη να δαιμονοποιούμε τα πάντα και να βγάζουμε την «ουρά μας έξω» από κάθε προβληματική κατάσταση λες και ότι συνέβηκε σε θέματα πολιτικής, οικονομίας και κοινωνίας ήρθαν και μας βρήκαν δια μαγίας. Ο Ρόλος της σύστασης του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος «Να δανείζει κράτη σε μεσοπρόθεσμη βάση όπου αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής φύσεως ή χρειάζονται αναδιαρθρώσεις στην οικονομίας τους». Εκ φύσεως από της ύπαρξης του ανθρώπου πάντα ο ισχυρός επιβάλλετο του πιο αδύναμου. Γι’ αυτό ο Θεός έδωσε την κριτική σκέψη, και στους δυνατούς και στους αδύνατους για να μπορούν να αποφύγουν τις «κακοτοπιές». Γι’ αυτό η λαϊκή μας ρήση σκιαγραφεί την πραγματική εικόνα «ότι πάθουμε είναι από την κκελλέ μας».

Ακούμε συχνά δηλώσεις από κάποιους «πάνσοφους» ότι το ΔΝΤ έχει σκοπό να υποδουλώσει λαούς και βάζει πολύ σκληρά μέτρα τα οποία είναι εξοντωτικά για τους πολίτες. Αυτή την πολιτική την ακούμε συχνά από έλληνες πολιτικούς όπου δυστυχώς και στην Κύπρο προσπαθούμε να τους μιμηθούμε ως σαν να είναι κολλητική αρρώστια. Ιδού τα κριτικά σημεία: 1) Το ΔΝΤ δεν υποχρεώνει κανένα να δανειστεί, (2) Το ΔΝΤ έχει συγκεκριμένους όρους τους οποίους τα κράτη τους γνωρίζουν, (3) Το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα ώστε να δανείζει λεφτά τα οποία δεν πρόκειται να αποπληρωθούν, (4) Κανένα ίδρυμα, κράτος, οργανισμός δεν δανείζει χωρίς να έχει κάποιο συμφέρων.

Συνεπώς το κριτικό σημείο όπου κάποιοι έντεχνα προσπαθούν να βγάλουν την «ουρά τους έξω» είναι: Πως έφτασε μια χώρα προ του φάσματος της ολικής οικονομικής καταστροφής? Η ολική καταστροφή μιας χώρας επέρχεται όχι εν μέσω μιας νύχτας αλλά διαμέσου πολύχρονων λαθών και κακών χειρισμών λόγο ανεπαρκών ατόμων στα κέντρα λήψης αποφάσεων η ανήθικων πρακτικών μεθόδων. Δεν συμφέρει κανένα πολιτικό κόμμα/πρόεδρο/πρωθυπουργό να διατάξει δραστική έρευνα ώστε να διαφανεί που χάθηκε ο πλούτος της χώρας αλλά δαιμονοποιά το ΔΝΤ που στην ουσία ο ίδιος το κάλεσε ώστε να βοηθήσει με εκατομμύρια / δισεκατομμύρια δανεισμό για να μην καταρρεύσει η χώρα.
Από πλευράς οικονομικής εκτίμησης των οικονομικών καταστάσεων ενός κράτους δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από μια μεγάλη εταιρεία ή μεσαία πολυεθνική εταιρεία, ιδίως η Χώρα μας όπου τα μεγέθη της είναι πολύ μικρά. Η εκτίμηση των οικονομικών καταστάσεων μέσω πολυεπίπεδων συστημάτων εκτίμησης όπως λογιστικών δεικτών, μη λογιστικών δεκτών, κύκλου ζωής των προϊόντων, ανάπτυξης, εισροής κεφαλαίων και άλλων εξειδικευμένων μέτρων και στρατηγικών εργαλείων μπορούν να καταδείξουν σε πιο τομέα υπάρχει πρόβλημα. Όμως το πιο σημαντικό σημείο δεν είναι η κατάδειξη του παραβλήματος αλλά η πρόληψη του επερχόμενου κινδύνου. Άρα που ήσασταν τόσα χρόνια κύριοι και δεν μπορούσατε να εντοπίσετε τα οφθαλμοφανέστατα προβλήματα αλλά τα κρύβατε κάτω από το χαλί? Μου θυμίζει τον στρουθοκάμηλο όπου χώνει το κεφάλι του στη Γη για να κρυφτεί, γι’ αυτό γράφτηκε στην ιστορία «Ο Στρουθοκαμηλισμός».

Κατηγορούμε το ΔΝΤ το οποίο δεν έχει καμία υποχρέωση να μας βοηθήσει, το οποίο αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να διοικήσουμε θα μας δώσει την στρατηγική κατεύθυνση με σκληρά μέτρα γιατί δεν μας εμπιστεύεται αφού χρειάζεται μεγάλη ανικανότητα (έγκλημα κατά των πολιτών) για να «πτωχεύσης» μια χώρα. Τα μέτρα βεβαίως θα είναι εξοντωτικά γιατί όπως αναφέραμε πιο πάνω δεν υπάρχει στον κόσμο ίδρυμα το οποίο να δανείζει τόσα εκατομμύρια / δισεκατομμύρια και να υπάρχει έστω και μικρό ποσοστό πιθανότητας να μην τα πάρει πίσω. Καταλήγω με το κριτικό ρώτημα: «Τι κάνατε κύριοι ώστε να αποφύγετε τον δανεισμό από το ΔΝΤ?»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου