Πολιτική Μυωπία αναφέρεται στο άτομο το οποίο δεν μπορεί να εκτιμήσει τα γεγονότα και τις τρέχουσες καταστάσεις ώστε να λάβει σωστές αποφάσεις τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Υπάρχει ολόκληρη επιστημονική θεωρία για το θέμα «Μυωπικό Μάνατζμεντ» όπου στο τέλος της ημέρας όλες οι ενέργειες πάσης φύσεως καταλήγουν στο ορθολογιστικό και αποτελεσματικό Μάνατζμεντ. Θεμελιώδης αρχή πριν την χάραξη κάθε στρατηγικής, σχεδίου δράσης ή πολιτικής για οποιοδήποτε άτομο είτε ηγείται κράτους ή μεγάλου οργανισμού είναι η σύνταξη μελέτης η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τις δυνατότητες, αδυναμίες, ευκαιρίες, κινδύνους, ανταγωνιστές, και διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον.
Όσον αφορά κάποια στοιχεία για την Τουρκία η οποία είναι η χώρα κλειδί προς την επίλυση του πολιτικού προβλήματος μας, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Economist είναι τα πιο κάτω:
•Πληθυσμός 73 εκατομμυρίων όπου ο μισός πληθυσμός είναι κάτω των 29 ετών.
•Το 60% του πληθυσμού είναι κάτω των 35 ετών.
•Το 2009 αποφοίτησαν 450,000 νέοι από 150 πανεπιστήμια και άλλα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
•Πάνω από 25 εκατομμύρια νέοι με καλή μόρφωση ενισχύουν την αγορά εργασίας.
•Υπάρχουν πολύ ανταγωνιστικοί όροι για επενδύσεις.
•Τα ποσά τα οποία αναφέρονται στην Έρευνα και Ανάπτυξη είναι πλήρως αφορολόγητα.
•Προσφέρει πρόσβαση προς Ευρώπη, Καύκασο, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και Νότιο Αφρική.
•Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2009 η Τουρκία ήταν η 16η οικονομία Παγκόσμια και η 6η σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
•Το 2008 – 2010 βρισκόταν σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα στην 15η θέση ως πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις.
•Το 2010 ήταν η πιο αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη.
Επανέρχομαι στον τίτλο του άρθρου «Πολιτική Μυωπία», και ερωτώ τους πολιτικούς μας: εμείς έχουμε εκτιμήσει τα δυνατά χαρακτηριστικά του αντιπάλου μας? Μέσα από διάφορες κατά καιρούς καινές δηλώσεις των πολιτικών μας ότι θα φέρουμε Βέτο προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μόνο ανεδαφικός μπορεί να χαρακτηρισθεί. Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην Τουρκία. Κανένα κράτος από αρχαιοτάτων χρόνων δεν απεμπολεί χρυσοφόρες οικονομικές ευκαιρίες για τα μαύρα μάτια κανενός. Στην παγκόσμια σκακιέρα και στο σύγχρονο περιβάλλον βλέπουμε ότι για να επιβιώσει ένα κράτος ή οργανισμός πρέπει να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με άλλα κράτη/οργανισμούς ώστε να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον δεν υπάρχουν φιλίες είτε σε κρατικό ή οργανικό περιβάλλον, αν συντρέχουν κοινά οφέλη τότε θα υπάρξει και σύμπλευση στρατηγικής προς κοινό όφελος. Απλώς να αναφέρω την περίπτωση του ξεχασμένου Οτσαλάν. Όταν τον ζήτησε η Τουρκία στο τέλος της ημέρας όλοι ξέρουμε ότι καμιά χώρα δεν δέχθηκε να του δώσει πολιτικό άσυλο. Επί τρεις μέρες περιφερόταν με αεροπλάνο χωρίς να τον δέχεται καμία χώρα. Όλοι θυμόμαστε τότε ότι η Τουρκία απείλησε τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία ότι αν δώσουν πολιτικό άσυλο θα σταματήσει την αγορά πολεμικού υλικού. Αυτό συνεπάγετο με εκατομμύρια και δισεκατομμύρια απώλειες εισοδήματος. Μέσα από αυτό το παράδειγμα βλέπουμε ότι σε όλα τα ζητήματα είτε είναι πολιτικά, κοινωνικά ή οποιασδήποτε άλλης μορφής, μόνο το οικονομικό συμφέρον υπάρχει. Γι’ αυτό ο έξυπνος και ευέλικτος Μάνατζερ πρέπει να εκτιμά σωστά τον αντίπαλο του ώστε να μπορεί να χαράξει και την ανάλογη στρατηγική, διαφορετικά προγραμματίζεται για να αποτύχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου