Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Μάνατζμεντ: Γιατί Έξυπνοι Μάνατζερ κάνουν Τραγικά Λάθη

Με βάση τα τελευταία θλιβερά γεγονότα τα οποία συνέβησαν στην Ναυτική Βάση παρά το χωριό Μαρί και το μεγάλο πλήγμα για την Εθνική μας Οικονομία με την πλήρη καταστροφή του σύγχρονου Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της ΑΗΚ, θα προσπαθήσω δια του παρόντος άρθρου να δώσω σε απλή κατανοητή γλώσσα χρησιμοποιώντας την Διοικητική Επιστήμη (Management Science) για να καταλήξω και στην αιτιολογία του τίτλου του συγκεκριμένου άρθρου.
Η φράση «Γιατί Έξυπνοι Μάνατζερ κάνουν Τραγικά Λάθη» είναι η μετάφραση από μια ομιλία του καλύτερου σύγχρονου Μάνατζμεντ Γκουρού στον πλανήτη, Michael Porter, ο οποίος σε μια ομιλία του στο πρόσφατο παρελθόν ανάφερε την χαρακτηριστική φράση «Why do Good Managers make Bad Mistakes/Strategy». Ο Porter στην συγκριμένη ομιλία του ανάφερε ότι μέσα από συνεχείς μελέτες 25-30 χρονών είχε δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των μελετών ότι οι σοβαρές επιπτώσεις σε οργανισμούς/κράτη αφορούν αλλαγές/επιδράσεις από εξωγενείς παράγοντες. Αυτό το συμπέρασμα έχει αναιρεθεί και κατέληξε ότι τα τραγικά λάθη προέρχονται από μέσα, δηλαδή από τα Διευθυντικά Στελέχη των οργανισμών/κρατών. 
Είναι γεγονός ότι υπήρξε ένα τραγικό συμβάν με χάσιμο ανθρώπινων ζωών και με συνεπακόλουθο τις αρνητικές επιπτώσεις στην Εθνική Οικονομία λόγω της καταστροφής της κύριας παραγωγικής μονάδας ενέργειας. Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία δημοσιεύθηκαν στον τύπο, εξάγετε το συμπέρασμα ότι υπήρχε πολύ κακός στρατηγικός προγραμματισμός και αναποτελεσματική επικοινωνία όσον αφορά την έκρηξη στη ναυτική βάση και συνάμα την διαχείριση του προβληματικού φορτίου. Στην όλη υπόθεση διαφάνηκε ότι εμπλάκηκαν άτομα από πολύ υψηλόβαθμες θέσεις υπουργείων και στρατού. Συνεπάγεται ότι αυτά τα άτομα είχαν τουλάχιστον μια επαρκεί ακαδημαϊκή μόρφωση.
Πρώτο κριτικό ερώτημα: Για υψηλές θέσεις στρατηγικού προγραμματισμού, διαχείρισης κρίσεως, εντοπισμού ρίσκου είτε σε επιχειρησιακό  περιβάλλον, είτε σε στρατιωτικό, είτε σε οικονομικό περιβάλλον είναι αρκετά τα ακαδημαϊκά προσόντα? Αν ήταν επαρκές δεν θα φτάναμε στο τραγικό συμβάν.  Δεύτερο κριτικό ερώτημα: Όλοι αυτοί οι οποίοι εμπλάκηκαν στην διαχείριση του φορτίου είναι «βλάκες»? Βεβαίως όχι γιατί έχουν πολύχρονη εμπειρία στις θέσεις των, ειδικά οι στρατιωτικοί.
Συνεπώς επανέρχομαι στον τίτλο του άρθρου «Γιατί Έξυπνοι Μάνατζερ κάνουν Τραγικά Λάθη»? Εδώ είναι η αξία της Διοικητικής Επιστήμης. Η Διοικητική Επιστήμη δίνει όλα τα εφόδια στα Ικανά Άτομα να παίρνουν αποτελεσματικές αποφάσεις και να λειτουργούν προληπτικά. Οι λέξεις «Ικανά Άτομα» είναι με κεφαλαία γιατί για να μπορεί να Διοικεί/Ηγείται κάποιος είναι ταλέντο το οποίο με την κατάλληλη ακαδημαϊκή και επαγγελματική μόρφωση καλλιεργείται και αναπτύσσεται η προσωπικότητα. Σπάνια συστατικά γι΄ αυτό και οι πραγματικοί Ηγέτες (Leaders) δεν είναι αρκετοί. Είναι αυτό το τραγικό φαινόμενο της κομματοκρατίας και κουμπαροκρατίας που πληρώνει ο απλός πολίτης.
Στην επιστημονική γλώσσα του Μάνατζμεντ ένας οργανισμός/κράτος για να μπορεί να λειτουργήσει ορθολογιστικά πρέπει τα ακόλουθα συστατικά μέρη να λειτουργούν άψογα: (1) στρατηγική (strategy), (2) οργανόγραμμα (structure), (3) σύστημα (system), (4) κοινές αξίες (share values), (5) προσωπικό (staff), (6)  δεξιότητες (skills), και (7) στυλ (style). Η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως κράτος διαφθοράς από μελέτη της Ε.Ε., εμάς που θα μας κατατάξουν αν πραγματοποιηθεί έρευνα?
Ας δώσουμε κάποια χαρακτηριστικά με βάση την ανάλυση του πιο πάνω μοντέλου (7΄s MacKinsey Framework).  Στρατηγική: αν υπήρχε δεν θα φτάναμε στο τραγικό γεγονός και στην άσχημη πορεία της Οικονομίας, Οργανόγραμμα: με την εμπλοκή αρκετών υπουργείων και υπηρεσιών διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο οργανόγραμμα προς λήψη δραστικών αποφάσεων, Σύστημα: δεν υπάρχει σύστημα ξεκάθαρο ως προς την διεκπεραίωση της εργασίας, γιατί αν υπήρχε η Κρατική Μηχανή θα ήταν πιο παραγωγική, Κοινές Αξίες: πώς να υπάρχουν αξίες σήμερα όπου το βόλεμα κυριαρχεί σε όλους τους τομείς στην ζωή του τόπου μας, Προσωπικό: όταν υπάρχει η αντίληψη της ευνοιοκρατίας στον πολίτη πως μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι υπάρχει άρτιο προσωπικό, και ως απλό παράδειγμα να αναφέρουμε τις πολλές προσφυγές κατά προαγωγών που γίνονται στο Ανώτατο Δικαστήριο, Δεξιότητες: υπάρχουν όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς στρατηγική, οργανόγραμμα και σύστημα, και Στυλ: δεν υπάρχει στυλ Ηγεσίας που να οδηγεί τη χώρα μας σε έξοδο και με ασφάλεια από την κρίση και την οποιαδήποτε κρίση σε διαχρονική βάση.
Συνεπώς καταλήγοντας με βάση την πιο πάνω ανάλυση και αιτιολογώντας και τον τίτλο θα αναφέρω την λαϊκή μας ρήση «Ότι πάθουμε εν που την κκελλέ μας». Χάθηκαν οι Ηθικές Αξίες, δεν υπάρχει Όραμα και Στρατηγική, δεν υπάρχει σαφές σχέδιο προς υλοποίηση της Στρατηγικής. Δυστυχώς τα λάθη είναι πολλά και διαχρονικά γι’ αυτό και το κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά. Ακόμα μια φορά καλούμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων (Κυβέρνηση και Βουλή) προς λήψη δραστικών μέτρων προς διάσωση της Οικονομίας. Τα μέτρα αν δεν δημιουργήσουν ρυθμό ανάπτυξης τα προβλήματα θα διογκωθούν και ειδικά αυτό της ανεργίας γιατί όταν τώρα το ποσοστό είναι 7,4% μετά τον Οκτώβριο όταν το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων θα αναστείλει τις λειτουργίες των που θα φτάσει το ποσοστό ανεργίας? Υπάρχει στρατηγική και σχέδιο δράσης από το Υπουργείο Εργασίας ή θα έρθουμε τον Δεκέμβριο και θα μιλούμε για ρεκόρ Ανεργίας? Συνεπώς η Κοινή Αξία είναι η Κοινωνία των Πολιτών και όχι η Κοινωνία των Ευνοιωκρατούντων και Βολεμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου