Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Καιρός για αλλαγή του παρωχημένου Μοντέλου Διοίκησης

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΘα ξεκινήσω την συγγραφή αυτού του άρθρου με την περίφημη φράση του Μέγα Αλέξανδρου «Ότι δεν λύεται κόβεται». Είναι μια φράση η οποία αντικατοπτρίζει στο έπακρο την παρωχημένη διοίκηση και οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμων). Η αποτελεσματικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κρίνεται από τα έργα και αποτελέσματα της κάθε αυτοδιοίκησης. Τα έργα και αποτελέσματα σύμφωνα με την έκθεση της Γενικού Ελεγκτή το 2009 αναφέρουν τρανταχτά δείγματα προβλημάτων, ελλείψεων και κακοδιαχείρισης στις τοπικές αυτοδιοικήσεις ως ακολούθως:

  • Λόγο αδυναμίας των Δήμων να αποπληρώσουν τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη νέων δανείων ύψους £205 εκ.
  • Και οι 24 Δήμοι παρουσιάζουν έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των.
  • Στους προϋπολογισμούς ανάπτυξης των 24 Δήμων η κατάσταση είναι τραγική, παρουσιάζουν απόκλιση της τάξης του 37% ως 96%. Οι μεγάλοι Δήμοι έχουν απόκλιση από 65% ως 92%.
  • Παρουσιάζουν τρομερές αδυναμίες στην Οικονομική και Οργανωτική Διεύθυνση.
  • Δεν υπάρχουν επαρκεί επανδρωμένα Τμήματα Εσωτερικού Ελέγχου.
  • Υπάρχει πολύ ψηλή μισθοδοσία.
  • Όλοι οι Δήμοι οφείλουν μεγάλα ποσά στα Ταμεία Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων. Στους 19 από τους 24 Δήμους όπου διενεργήθηκε αναλογιστική μελέτη κατέδειξε ότι οφείλονται ποσά της τάξης των €177,5 εκ.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της τραγικής κατάστασης των Οικονομικών και Διοίκησης των Δήμων. Τα πιο πάνω τα οποία είναι ένα μικρό δείγμα από την Έκθεση της Γενικού Ελεγκτή το 2009 αποτυπώνουν την αποσύνθεση, την μη επαρκή οργάνωση σε θέματα διοίκησης, τα τρομερά διαρθρωτικά προβλήματα, την ανεπάρκεια αποπληρωμής των χρεών, ανεπάρκεια ελέγχου και τόσων άλλων προβλημάτων. Γι’ αυτό το συγκεκριμένο παρωχημένο μοντέλο το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση των Δήμων πρέπει να αλλάξει. Η χρηματοδότηση των Δήμων είναι παρόμοιο παράδειγμα με τις αερογραμμές. Οι εκάστοτε κυβερνώντες θα χρειάζεται για να επιβιώσουν οι Δήμοι να τους χρηματοδοτεί το κράτος, όπου το κράτος θα πάρει τα αντίστοιχα λεφτά από τον φορολογούμενο πολίτη. Τώρα στο πόσο θα αντέξει ο απλός κοσμάκης να πληρώνει την αδράνεια και ανεπάρκεια των ατόμων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα το δείξει ο χρόνος.

Η κατάσταση στους Δήμους είναι η ίδια με την κατάσταση στον δημόσιο τομέα. Όταν δεν λαμβάνονται μέτρα ουσίας με στοχευμένη στρατηγική η πτώχευση σαν κράτος ίσος και να μην είναι μακριά. Τα μηνύματα των υποβαθμίσεων των τραπεζών μας και της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους είναι προπομπός του τι θα επέλθει. Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία αντί να αντικρίσουμε το πρόβλημα.

Η διοίκηση και οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αλλάξει άρδην. Επίκειται αλλαγή πλαισίου διοίκησης με πρόσληψη στις ανώτατες διευθυντικές θέσεις προσοντούχων ατόμων με πολύχρονη εμπειρία και μεταπτυχιακών σπουδών. Περαιτέρω επιβάλλεται η αναδιοργάνωση σε οριζόντια βάση με δημιουργία τμημάτων Λογιστικής & Οικονομικής Διεύθυνσης, Στρατηγικής Διεύθυνσης και Ανάπτυξης, Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήμα Μηχανογράφησης, Τμήμα Μάρκετινγκ, και Τμήμα ανεξάρτητο Εσωτερικού Ελέγχου. Οι Διευθυντές των πιο πάνω τμημάτων θα δίνουν αναφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι διοικήσεις όπου βασίζονται στην τύχη και χωρίς συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, όραμα και αποστολή δεν οδηγούν πουθενά αλλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σύγκρουση. Οι χαρακτηριστικές φράσεις  «Όταν προγραμματίζεσαι λάθος, προγραμματίζεσαι για να αποτύχεις» και «Λάθος διάγνωση του προβλήματος, συνεπάγεται και λάθος λύση» μιλούν από μόνες τους. Το κάθε λάθος πλέον πληρώνεται πολύ ακριβά. Το περιβάλλον άλλαξε άρδην όμως εμείς μείναμε μονοδιάστατοι.  Ο έξυπνος «παίχτης» στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή σκακιέρα είναι αυτός ο οποίος μεταβάλλεται και αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών. Οι κατέχοντες των ηγετικών θέσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων οφείλουν να ενεργούν προληπτικά και όχι εκ των υστέρων. Υπάρχουν όλοι οι μηχανισμοί σε όσους είναι άρτια καταρτισμένοι να εντοπίζουν τις προβληματικές καταστάσεις γι’ αυτό δικαιολογίες πλέον δεν χωρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου