Είναι πασιφανές ότι η οικονομία και ο κρατικός τομέας χρειάζονται ριζικές αλλαγές και τομές για να μπορέσουν να γίνουν ποιο αποδοτικότεροι και συνάμα ο κρατικός τομέας να γίνει πιο ευέλικτος. Πρόσφατες στατιστικές οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας κατέδειξαν ότι η Κύπρος έχει έναν από τους πιο ψηλούς συντελεστές μισθοδοσίας σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα το κρατικό μισθολόγιο είναι στο 37% σε σύγκριση με το 24% των άλλων κρατών μελών. Αυτή την περίοδο όπου ο τόπος μας υποφέρει λόγω τις παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ως συνεπακόλουθο την σημαντική συρρίκνωση των κρατικών εσόδων και την εκτόξευση του κρατικού ελλείμματος, το ποσοστό του κρατικού μισθολογίου έχει εκτοξευθεί. Είναι καιρός για σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες αν θέλουμε να είμαστε πραγματικό Ευρωπαϊκό Κράτος.
Όλα τα κράτη έχουν εδώ και καιρό λάβει δραστικά μέτρα ενώ εμείς ακόμα χωρίς όραμα και αποστολή βρισκόμαστε στον αυτόματο πιλότο. Με το παρόν καθεστώς λειτουργίας της κρατικής μηχανής δεν υπάρχει κανένα μέλλον, καθεστώς το οποίο δημιουργεί ένα υδροκέφαλο και ανίκανο κρατικό μηχανισμό. Η παρούσα λειτουργία και δομή δεν παρέχει κανένα κίνητρο (motivation) στον υπάλληλο για εργασία και αύξηση της παραγωγικότητας του. Απλά να αναφέρουμε το Ιαπωνικό θαύμα στην παγκόσμια οικονομία το οποίο βασίστηκε και πέτυχε με την εισδοχή των προσωπικών κινήτρων στον τομέα εργασίας. Όλες οι παγκόσμιες θεωρίες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι για να υπάρχει καλή παραγωγικότητα πρέπει να υπάρχει υποκίνηση του ατόμου η οποία να βασίζεται σε χρηματικά και μη χρηματικά κίνητρα. Στη χώρα μας το εργασιακό περιβάλλον στραγγαλίζει τον υπάλληλο. Ζούμε στον αιώνα της γνώσης και της τεχνολογίας και ακόμα υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες όπου δεν έχουν μηχανογραφηθεί λες και ζούμε στον αιώνα του μεσαίωνα. Να αναφέρουμε την γραφειοκρατία σε θέματα κτηματολογίου και πολεοδομίας;
Αυτό το καρκίνωμα το οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο αρκετών χρόνων με τις ευλογίες όλων των πολιτικών κομμάτων, πρέπει να ξεριζωθεί για το καλό της χώρας μας. Το αποτέλεσμα ήταν το ρεζίλεμα της χώρας μας από τη μη έγκαιρη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας όπου είχε ως επίπτωση την απομάκρυνση πολλών πιθανών επενδυτών. Η λύση είναι μόνο μια, η ιδιωτικοποίηση αρκετών δευτερευουσών υπηρεσιών όπου θα μειωθεί η κρατική μηχανή, θα προσλαμβάνονται οι αξιότεροι, θα γίνει πιο ευέλικτη και αυτόματα θα αυξηθεί η παραγωγικότητα. Η παρούσα λειτουργία της κρατικής μηχανής δεν παρέχει κανένα κίνητρο στον εργαζόμενο εφόσον οι αυξήσεις και προαγωγές είναι δεδομένες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν όρεξη για εργασία, τους σκοτώνει το σύστημα. Η αποστολή του κράτους δεν είναι να λειτουργεί σαν εργοδότης και να ανταγωνίζεται τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά να είναι ο θεματοφύλακας θεσμών και αξιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου