Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Εθνική Οικονομία και Στρατηγική Ηγεσία Διαχείρισης Κρίσεων

Αγαπητέ αναγνώστη δεν θα σε κουράσουμε με αναλύσεις επί αναλύσεων. Με τόσες αναλύσεις που έχουν δημοσιευθεί από έγκριτους επιστήμονες και ο πλέον μη ενημερωμένος πολίτης θα έχει άποψη για τα λάθη στην Εθνική Οικονομία.  Όλοι πλέον έχουμε καταλάβει και εμπεδώσει τι εστί να έχεις δυνατή Οικονομία και τι εστί να υπάρχει Κρίση με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα όπως αύξηση ανεργίας, μείωση βιοτικού επιπέδου, αποκλεισμός από τις Διεθνής Αγορές και πολλά άλλα τα οποία δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε γιατί είναι χιλιοειπωμένα.

Ο Στόχος του συγκεκριμένου άρθρου είναι να δημιουργεί Κριτική Σκέψη. Αφετηρία της συγγραφής του συγκεκριμένου άρθρου ήταν ένας τίτλος στον Τύπο «Πως το Ισραήλ απέφυγε τις επιπτώσεις της Κρίσης». Ο τίτλος υποδηλεί ότι το Ισραήλ οργάνωσε και εκτέλεσε με επιτυχία στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων. Εμείς είμαστε σε ύφεση εδώ και 4 χρόνια και ακόμα ψαχνόμαστε για το αν θα καταφέρουμε να πληρώσουμε τους μισθούς του κρατικού μισθολογίου για τους επόμενους μήνες. Στην γλώσσα του Μάνατζμεντ και της Διοικητικής Επιστήμης χάσαμε τον «Στόχο». Τα στρατηγική εργαλεία μας καταδεικνύουν τον Στόχο και μας δίνουν και πολλαπλές επιλογές προς εξεύρεση και υλοποίηση σχεδίων δράσης προς αποφυγή ή και υπερκάλυψη των κρίσεων όπως έχει πετύχει το Ισραήλ και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

 Ένα απλό στρατηγικό μοντέλο είναι το «Porters Five Forces» όπου μας δίνει την λύση μεταξύ άλλων και της μελέτης των ανταγωνιστών. Αν μελετήσουμε τις χώρες της Ευρώπης και Μη, θα βρούμε έτοιμες λύσεις που εφάρμοσαν άλλες χώρες και εξήλθαν της κρίσης πολύ πιο γρήγορα με ελάχιστες επιπτώσεις. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η σύσταση Πολυθεματικών Ομάδων Διαχείρισης Κρίσεων μακριά από Πολιτικές Σκοπιμότητες.

Η Στρατηγική Ηγεσία διαχείρισης κρίσεων πρέπει να αποτελείται από Πολυθεματικές ομάδες (cross functional crisis team), όπου οι γνώσεις και η ηγετική τους φυσιογνωμία θα δίνει άμεση αποτελεσματικότητα. Αν πάρουμε τον κρατικό τομέα τέτοιες ομάδες μπορεί να αποτελούνται από τους εκάστοτε αρχηγούς στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής, έμπειρων συμβούλων, ακαδημαϊκών  και διακεκριμένων ατόμων σε θέματα χάραξης και εκτέλεσης στρατηγικής. Κράτη και οργανισμοί επιβιώνουν και αναπτύσσονται ανάλογα με το πόσο καλή προετοιμασία έκαναν ως προς τον προγραμματισμό και διαχείριση του χαρτοφυλακίου κρίσεων. Είναι πασιφανές πλέον ότι κάθε λάθος πληρώνεται πολύ ακριβά και σε ζωές (αυτοκτονίες λόγο οικονομικής κατάρρευσης) και σε κόστος. Ο λόγος είναι γιατί τα προβλήματα και οι πιθανοί κίνδυνοι είναι πολύπλοκοι γιατί το εξωτερικό περιβάλλον άλλαξε άρδην.

Στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε θα μπορούσε να κυβερνήσει την χώρα μια υπερκομματική κυβέρνηση για 2 χρόνια με Στόχο να οδηγήσει την χώρα σε έξοδο από τα τόσα τραγικά προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα. Το έπραξε η Ιταλία και η Ελλάδα σε κάποιο βαθμό όμως χρειάζεται αλλαγή Κουλτούρας και μεγάλης Πολιτικής Τόλμης. Προ ολίγων ημερών ο έντιμος βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ Μάριος Μαυρίδης είχε την πολιτική τόλμη και έκφρασε κάποιες απόψεις και σχεδόν όλοι τον καταδίκασαν. Αυτό υποδηλεί ότι δεν δεχόμαστε την αντίθετη άποψη. Στην Διοικητική Επιστήμη υπάρχει η επιχειρηματολογία όπου υποστηρίζεις έμπρακτα την κάθε άποψη. Υπάρχουν πολλαπλές λύσεις όμως η «μαγκιά» είναι να εντοπίσεις την καλύτερη και υλοποιήσιμη. Γι’ αυτό πάντα καταδεικνύουμε την σημασία της Κριτικής Σκέψης. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν την μαγκιά να οδηγήσουν την Κοινωνία των Πολιτών σε έξοδο από την παρατεταμένη κρίση? Αναμένουμε …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου