Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Έφτασε ο καιρός για λιγότερο Κράτος

Είναι πασιφανές ότι ο κρατικός τομέας χρειάζεται ριζικές αλλαγές και τομές για να μπορέσει να γίνει αποδοτικότερος και συνάμα παραγωγικότερος. Πρόσφατες στατιστικές οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας κατέδειξαν ότι η Κύπρος έχει έναν από τους πιο ψηλούς συντελεστές μισθοδοσίας σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα το κρατικό μισθολόγιο είναι στο 37% σε σύγκριση με το 24% των άλλων κρατών μελών. Ας μην ανατρέξουμε στο παρελθόν να αναζητήσουμε τις αιτίες οι οποίες οδήγησαν σε αυτά τα ψηλά ποσοστά, ζούμε σε ένα μικρό κράτος όπου όλοι γνωρίζουμε τον ένοχο αλλά όλοι τον συγκαλύπτουμε. Είναι καιρός για σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες αν θέλουμε να είμαστε πραγματικό Ευρωπαϊκό Κράτος.

Με το παρόν καθεστώς λειτουργίας της κρατικής μηχανής δεν υπάρχει κανένα μέλλον, καθεστώς το οποίο δημιουργεί ένα υδροκέφαλο και ανίκανο κρατικό μηχανισμό. Για να καταλάβει ο απλός πολίτης πως λειτουργεί ένας οργανισμός ορθολογιστικά, χρειάζεται κάποια συστατικά τα οποία αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους  παράγουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Τα συστατικά αυτά είναι το ανθρώπινο δυναμικό (staff), το στυλ (style), οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού (skills), το σύστημα (system), η δομή (structure), και η στρατηγική (strategy). Αν αναλύσουμε το πώς λειτουργεί ο κρατικός τομέας θα διαπιστώσουμε σε ποια τραγική κατάσταση βρίσκεται με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και περεταίρω να δημιουργείται μεγάλη ταλαιπωρία στον απλό κόσμο σε θέματα άμεσης εξυπηρέτησης.

Η παρούσα λειτουργία και δομή δεν παρέχει κανένα κίνητρο (motivation) στον υπάλληλο για εργασία και αύξηση της παραγωγικότητας του. Απλά να αναφέρουμε το Ιαπωνικό θαύμα στην παγκόσμια οικονομία το οποίο βασίστηκε και πέτυχε με την εισδοχή των προσωπικών κινήτρων στον τομέα εργασίας. Όλες οι παγκόσμιες θεωρίες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι για να υπάρχει καλή παραγωγικότητα πρέπει να υπάρχει υποκίνηση του ατόμου η οποία να βασίζεται σε χρηματικά και μη χρηματικά κίνητρα. Στη χώρα μας το εργασιακό περιβάλλον στραγγαλίζει τον υπάλληλο, μία επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, θα δώσει χωρίς κανέναν ίχνος το στίγμα της αποσύνθεσης – ράφια και στοιβαγμένοι φάκελοι στους διαδρόμους, υπάλληλοι στριμωγμένοι σε πολύ μικρούς χώρους, όπου και να θέλουν να εργαστούν δεν μπορούν. Να αναφέρουμε την γραφειοκρατία σε θέματα κτηματολογίου και πολεοδομίας; Αυτό το καρκίνωμα το οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο αρκετών χρόνων με τις ευλογίες όλων των πολιτικών κομμάτων, πρέπει να ξεριζωθεί για το καλό της χώρας μας. Η λύση είναι μόνο μια, η ιδιωτικοποίηση αρκετών δευτερευουσών υπηρεσιών όπου θα μειωθεί η κρατική μηχανή, θα προσλαμβάνονται οι αξιότεροι, θα γίνει πιο ευέλικτη και αυτόματα θα αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Η παρούσα λειτουργία της κρατικής μηχανής δεν παρέχει κανένα κίνητρο στον εργαζόμενο εφόσον οι αυξήσεις και προαγωγές είναι δεδομένες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν όρεξη για εργασία, τους σκοτώνει το σύστημα. Έχει διαπιστωθεί ή πρόσληψη αρκετών υπαλλήλων έκτακτων και μείωση των προσλήψεων σε υψηλόβαθμες οργανικές θέσεις. Στρατηγική λανθασμένη γιατί ο έκτακτος υπάλληλος με ημερομηνία λήξης δεν έχει το κίνητρο για καλή απόδοση εφόσον έχει ημερομηνία λήξης και δεύτερο η συχνή μετακίνηση του έκτακτου υπαλλήλου τον κάνει μη αποδοτικό λόγω αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος και αντικειμένου εργασίας. Το κράτος δεν είναι εργοδότης αλλά θεματοφύλακας θεσμών και αξιών. Δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει από κανέναν υποψήφιο πρόεδρο το αναλυτικό πρόγραμμα του όσον αφορά ποια στρατηγική θα ακολουθήσει σε θέματα οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης παρά μόνο κάποια μικρά δημοσιεύματα στον τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου