Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Προφίλ Επιτυχημένου και Αποτυχημένου Μάνατζερ

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΘα χαρακτήριζα το συγκεκριμένο άρθρο ως το δεκάλογο του επιτυχημένου και αποτυχημένου Μάνατζερ. Είναι τόσο παραστατικό ώστε ο κάθε Μάνατζερ, Ηγέτης ή ακόμα και απλός άνθρωπος διαμέσου αυτοκριτικής μπορεί να διαπιστώσει τα προτερήματα και μειονεκτήματα του.
  1. Ο νικητής κάνει λάθη και λέει: «Έκανα λάθη». Ο αποτυχημένος λέει «δεν έφταιξα εγώ».
  2. Ο νικητής αποδίδει την νίκη του στην καλή του τύχη, παρόλο που δεν οφειλόταν εκεί. Ο αποτυχημένος αποδίδει την ήττα του στην κακή του τύχη, παρόλο που δεν οφειλόταν εκεί.
  3. Ο νικητής δουλεύει περισσότερο από τον αποτυχημένο και έχει πολύ ελεύθερο χρόνο. Ο αποτυχημένος είναι πάντα «πολύ πολυάσχολος».
  4. Ο επιτυχημένος αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ο αποτυχημένος προσπαθεί να το αποφύγει.
  5. Ο νικητής δείχνει ότι λυπάται επανορθώνοντας. Ο αποτυχημένος λέει ότι λυπάται αλλά την επόμενη φορά κάνει πάλι τα ίδια. 
  6. Ο νικητής ξέρει πότε να αγωνισθεί και πότε να συμβιβασθεί. Ο αποτυχημένος συμβιβάζεται εκεί που δεν πρέπει και αγωνίζεται για πράγματα που δεν αξίζουν τον κόπο.
  7. Ο νικητής λέει «Είμαι καλός, μα όχι τόσο καλός όσο θα έπρεπε». Ο αποτυχημένος λέει: «Ε, δεν είμαι τόσο κακός όσο άλλοι».
  8. Ο νικητής σέβεται τους ανωτέρους του και προσπαθεί να μάθει από αυτούς. Ο αποτυχημένος δυσφορεί με τους ανωτέρους του και προσπαθεί να τους βρει ψεγάδια.
  9. Ο νικητής δεν νιώθει υπεύθυνος μόνο για τη δουλειά του. Ο αποτυχημένος λέει: «Εγώ απλώς δουλεύω εδώ».
  10. Ο νικητής λέει: «Θα πρέπει να υπάρχει και καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό. Ο αποτυχημένος λέει: «Γιατί να το αλλάξουμε; Έτσι γινόταν πάντα».

Ουδείς αλάνθαστος στον σημερινό κόσμο. Ο Χριστός αναφώνησε κάποτε «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω» και ο μέγας φιλόσοφος Σωκράτης το «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Συνεπώς ο καθένας να κάνει την αυτοκριτική του, να μάθη από τα λάθη του παρελθόντος ώστε να μην επαναλαμβάνει τα ίδια και τραγικά λάθη.
Προς κριτική σκέψη να αναφέρω ότι μας δόθηκε μια μορφή κράτους/δημοκρατίας και καταφέραμε μέσα σε 14 χρόνια να χάσουμε το 37% των εδαφών μας. Οι καιροί αλλάζουν, τα ισοζύγια δυνάμεων αλλάζουν, κοσμογονικές αλλαγές συνταράζουν το σύμπαν, ποιος μπορούσε να προβλέψει τόσο γρήγορα την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ).
Επομένως οι στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας όπου αφορούν δύο τομείς, Εθνικό Πρόβλημα και Οικονομία πρέπει να  λαμβάνονται και να εκτελούνται μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και με την σύμπραξη των μεγάλων κομμάτων. Αυτή πρέπει να είναι η αποστολή των ηγετών μας. Ουδέποτε ακούσαμε από έναν ηγέτη κόμματος κυβερνών ή αντιπολιτευόμενου, να καλεί σε εθνική διάσκεψη προς χάραξη κοινής στρατηγικής σε θέμα οικονομίας. Αλληλοεκτοξεύουν τα βέλη και «όποιον πάρει ο χάρος». Δυστυχώς ο «χάρος» τώρα που τα λάθη μετρούν διπλά και τριπλά θα μας πάρει όλους.
Όλοι οι πόλεμοι από αρχαιοτάτων χρόνων είχαν απώτερο στόχο το οικονομικό όφελος. Δεν χωρούσαν ούτε ιδεολογίες ούτε θρησκείες. Απλώς να αναφέρω έναν απλό παράδειγμα από την πρόσφατη ιστορία. Όταν τέλειωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος οι σύμμαχοι (Αμερικάνοι, Γάλλοι και Άγγλοι) βομβάρδιζαν επί δύο μέρες την Γερμανική πόλη Δρέσδη όπου και την είχαν ισοπεδώσει εντελώς με νεκρούς από 50,000 ως 150,000 χιλιάδες άμαχο πληθυσμό. Σήμερα Γάλλοι και Γερμανοί είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι. Συνεπώς ο έξυπνος Μάνατζερ είναι αφτός ο οποίος αφουγκράζεται τις αλλαγές των καιρών και αναπροσαρμόζει τη  στρατηγική του.
Υ.Γ. Πηγή: Καθημερινή (10καλογος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου