Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η σημασία της Επιχειρησιακής Ηθικής στην Λήψη Αποφάσεων


Το κριτικό ερώτημα για να δοθεί και η σωστή διάσταση της σημασίας της επιχειρησιακής ηθικής (managerial ethics) είναι: οι αποφάσεις λαμβάνονται στα πλαίσια της επιχειρησιακής ηθικής; Η επιχειρησιακή ηθική είναι συνώνυμη με τη διευθυντική ηθική. Επιπλέον είναι ύψιστης σημασίας να εξεταστεί η διασύνδεση της διευθυντικής ηθικής και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (corporate social responsibility). Η ηθική είναι σημαντική σε μια οργάνωση επειδή οριοθετεί τον τόνο για τον πολιτισμό και το εργασιακό περιβάλλον του οργανισμού.

Η ηθική ενεργεί ως βαρόμετρο για το πώς τα πράγματα πρέπει να λειτουργούν σε έναν οργανισμό και παρέχει τους κανόνες της συμπεριφοράς ως προς το προσωπικό και την διεύθυνση που πρέπει να υιοθετήσουν. Η ηθική είναι συνδεδεμένη με την εταιρική ταυτότητα, τους υπαλλήλους, προμηθευτές, πελάτες, και γενικά με όλους τους συνεργάτες ενός οργανισμού. Αν προστρέξουμε στον τύπο θα διαπιστώσουμε ότι τα σκάνδαλα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αν πάρουμε την Αμερική κανένας δεν ξεχνά τα σκάνδαλα τα οποία σημάδεψαν την Αμερικανική οικονομία όπως της  Enron, WorldCom, Tyco, και περαιτέρω όπως η ρύπανση περιβάλλοντος. Στην κοινωνία της Κύπρου έχουν βγει στην επιφάνεια αρκετά σκάνδαλα, τα περισσότερα οικονομικής φύσεως όπως χρηματιστήριο, αφθώδης πυρετός, νέο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας κ.λ.π.

 Πίσω από κάθε σκάνδαλο κρύβετε ο ανθρώπινος παράγοντας, συνεπώς είναι εδώ που χρειάζεται η εμπέδωση της επιχειρησιακής ηθικής. Η επιχειρησιακή ηθική είναι συνδεδεμένη με την κουλτούρα ενός οργανισμού ακόμα και με την κουλτούρα ενός λαού. Η Αμερική πρωτοστάτησε ως χώρα με την ψήφιση νόμων εναντίον των ανήθικων αποφάσεων από διευθυντικά στελέχη. Δυστυχώς το «έγκλημα» ανά το παγκόσμιο δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με νόμους αλλά χρειάζεται η συνεισφορά όλων των χωρών και οργανισμών οι οποίοι ασκούν επιρροή. Μελέτες κατέδειξαν ότι ο τζίρος από παράνομες και ανήθικες αποφάσεις ανωτέρων διευθυντικών στελεχών ανέρχεται  σε 1 τρίλιον στην Αμερική μόνο, το χρόνο.

Μέσα από συνεχείς μελέτες, συνέδρια και αλλαγές στην νομοθεσία των κρατών, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι  για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα των ανήθικων αποφάσεων, πρέπει να εισαχθούν κατάλληλα προγράμματα τα οποία θα αρχίζουν από μικρές ηλικίες όπου με την κατάλληλη εκπαίδευση η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα, ίσως μειωθεί αυτή η παγκόσμια μάστιγα: δημόσια προγράμματα σπουδών εκπαίδευσης όπου θα αρχίζουν στο αρχικό επίπεδο και θα ενσωματώνουν  θέματα όπως η διαχείριση χρημάτων , νομικά και πολιτικά συστήματα, σεμινάρια για τους ενηλίκους στις τοποθεσίες -κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα θέματα της δικαστικής συνειδητοποίησης και των νόμιμων δικαιωμάτων, της οικονομικής κατανόησης, και των δίκαιων επιχειρησιακών πρακτικών. Στην χώρα μας είμαστε σε νηπιακό στάδιο, σχεδόν ανύπαρκτο σε θέματα πολιτικής και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Γι ‘αυτό η ταυτότητα ενός κράτους προς το εξωτερικό διαπερνά μέσω της υγιούς επιχειρησιακής κουλτούρας. Η κουλτούρα δεν εμπεδώνεται μόνο από νόμους αλλά ξεκινά από το σπίτι, σχολείο, και πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου