Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΟΡΩΝ

H επιτυχής εταιρική επέκταση δεν έρχεται χωρίς κινδύνους, γι΄αυτό κάθε οργανισμός πρέπει να προετοιμαστεί καλά και να ενημερωθεί ώστε να καταστήσει μια εξαγορά επιτυχή. Κατά συνέπεια οι επιχειρησιακές συμπράξεις (cross business synergies) προς  επέκταση της αγοραστικής δύναμης, με την απόδοση κάτω από μια διαχείριση, μπορούν να οδηγήσουν σε όφελος των μετόχων αλλά και προς αποτυχία και μείωση της αξίας των μετόχων. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι οι ακόλουθοι:
  • Αποτυχία ενιαίας εταιρικής κουλτούρας (clash of culture) - Η εταιρική κουλτούρα  μπορεί να οριστεί ως το σύνολο βασικών αξιών, πεποιθήσεων, όρων, και κανόνων κοινών στα μέλη ενός οργανισμού. Κατά συνέπεια η κοινή εταιρική κουλτούρα είναι σημαντική ως προς την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής εξαγορών. Συνεπώς η συνεργασία μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να επιτευχθεί εάν οι επιχειρησιακές μονάδες έχουν διαφορετική κουλτούρα.
  • Αποτυχία αποκομιδής συνεργιών (failure synergies) – Ο όρος συνέργια σημαίνει ότι δύο μέρη στον ίδιο οργανισμό οι σε διαφορετικούς οργανισμούς αλληλεπιδρούν για να παραγάγουν έναν κοινό όφελος που είναι μεγαλύτερο από ότι θα επιφέρανε από μόνα τους. Συνεπώς όταν η συνέργια επιτυγχάνεται στον οργανισμό μπορεί να επιτύχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα όσον αφορά το κόστος, την αγοραστική δύναμη, την τεχνολογία, ή τη διοικητική ικανότητα. Οι βασικοί λόγοι, που οι στρατηγικές αποκτήσεων αποτυγχάνουν να παραγάγουν συνέργιες μεταξύ δύο οργανισμών, είναι λόγω αποτυχίας στην εφαρμογή των σωστών εργαλείων ανάλυσης, και κακών σχέσεων με αγοραστές και προμηθευτές.
  • Αύξηση κόστους (increased overhead costs) – Εντούτοις οι εταιρικές επεκτάσεις δεν παράγουν πάντα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, μερικές φορές λόγω των υπερβαλλουσών προσδοκιών και μερικές φορές επειδή η σύλληψη των οφελών αποδεικνύεται πολύ σκληρότερη από την αναμενόμενη. Σημαντικός λόγος είναι ότι το συνολικό σταθερό κόστος δεν εξαρτάται από τη δραστηριότητα των οργανισμών. Περαιτέρω λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητας αποτυγχάνετε η μείωση των λειτουργικών εξόδων.  

Αρκετές μελέτες κατέδειξαν ότι η προσπάθεια διαφοροποίησης διαμέσου των εξαγορών ήταν σε πολλές περιπτώσεις ανεπιτυχής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταλυτικές επιπτώσεις στην αξία μετόχων. Συνεπώς η οποιαδήποτε εξαγορά λόγω της πολυπλοκότητας και πολυσυνθετικότητας χρίζει σοβαρής μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου