Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η Αποκαθήλωση της Ελληνικής Οικονομίας

Αγαπητοί αναγνώστες θα κάνουμε μία μικρή αναδρομή και συνοπτική αναφορά σε προηγούμενη αρθρογραφία για να συνδέσουμε το πάζλ της αποκαθήλωσης της Ελληνικής Οικονομίας. Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2013 με τίτλο «Βρώμικος Πόλεμος διαμέσου του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος»  καταδείξαμε πως διαλύεται μία χώρα διαμέσου της ψήφισης ελλειμματικών προϋπολογισμών. Αυτό πράττετο σε διαχρονική βάση στην Ελλάδα. Σε άρθρο με τίτλο «Αβέβαιο Μέλλον της Ε.Ε» τον Ιούνιο του 2014 καταδείξαμε τον ρόλο της Γερμανίας με την επιβολή εξαντλητικών μέτρων καταδυνάστευσης των λαών. Αυτό υποδηλεί ακράδαντα τα ύπουλα παιχνίδια εξουσίας εις βάρος των λαών. Η πρόσφατη Ιστορία κατέδειξε ότι τα κράτη μέλη που προσέφυγαν στον μηχανισμό στήριξης καθηλώθηκαν σε υπανάπτυξη και μείωση του βιοτικού επιπέδου των λαών. Τα ποσοστά ρεκόρ στην ανεργία δεν προβλέπεται ούτε σε 10-15 χρόνια να  μειωθούν στα φυσιολογικά επίπεδα της τάξης του 6-8%. Τον Ιούνιο του 2015 καταδείξαμε με εμπεριστατωμένη αρθρογραφία με τίτλο «Ελληνικό Δημόσιος Χρέος και Λήψη Αποφάσεων» την αναγκαία και επιβαλλόμενη πολιτική απόφαση για κούρεμα Ελληνικού Χρέους. Επιπρόσθετα αναλύσαμε και παρουσιάσαμε γιατί τα Μνημόνια είναι καταστροφικά με την παρούσα μορφή εφαρμογής.

Δυστυχώς τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα διαχρονικά ψήφιζαν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς μόνο για ψηφοθηρικούς στόχους και όχι εξυπηρέτησης του Εθνικού συμφέροντος όπου σε συνδυασμό με την τραγική εφαρμογή των μνημονίων συρρίκνωσαν τα πάντα και σε αριθμούς τόσο ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς, με αποτέλεσμα να αποτελούν σήμερα παγκόσμιο φαινόμενο με δημόσιο χρέος της τάξης των €320δις  ή περί το 185% του ΑΕΠ και μετά ακόμα την διαγραφή άλλων €138δις τον Φεβρουάριο του 2012 και τέλος φορτωμένες οι τράπεζες με ELA περί της τάξης των €125δις. Δηλαδή συνολικό χρέος περί τα €445δις.

Η πλήρης αποκαθήλωση ήρθε με το τελευταίο μνημόνιο όπου δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την κάθε φορολογία αλλά θα επικεντρωθούμε στην φορολογία φπα από 13% στο 23% στην Τουριστική Βιομηχανία. Αυτό το γεγονός μπορεί να θέσει εκτός ανταγωνισμού τον πιο σημαντικό πυλώνα της Ελληνικής Οικονομίας όπου μας θυμίζει την τελευταία φράση του Θεανθρώπου στον Σταυρό του μαρτυρίου «Τετέλεσται». Η Ελλάδα κατάφερε μέσα στην τελευταία εφταετία να πετύχει αφήξεις Ιαν – Δεκ 2014 της τάξης των 22εκ σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε ομιλία του το 2014 ο Σαμαράς ανάφερε  ότι η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία είναι 37,6 δισ. ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ». Αυτή η φοροκατεγίδα του τρίτου μνημονίου θα διαλύσει κάθε τομέα οικονομίας και δεν το υποστηρίζουμε μόνο εμείς, υπάρχει εμπλουτισμένη γνώση και επιστημοσύνη σε θέματα χειρισμού οικονομικής ύφεσης από κορυφαίους επιστήμονες. Απλώς να αναφέρουμε την μελέτη του ΔΝΤ όπου από το 2014 έθετε ως όρο το κούρεμα του Ελληνικού Χρέους. Συνεπώς, κρίσιμα ερωτήματα είναι τρία: (1) γιατί οι Γερμανοί δεν δέχονται την συζήτηση άμεσα του κουρέματος του Ελληνικού Χρέους το οποίο είναι κατηγορηματικά μη βιώσιμο, συνεπώς οποιαδήποτε μέτρα και τακτική είναι καταδικασμένα σε αποτυχία στην γένεση τους? (2) γιατί δεν υπάρχει στους κανονισμούς της Ε.Ε. και ΟΝΕ πρόνοια διαγραφής Εθνικού χρέους όταν δεν είναι βιώσιμο? Και (3) γιατί οι Γερμανοί συναινούσαν σε χρηματοδότηση της Ελλάδος όταν το χρέος ήταν ολοφάνερο μη βιώσιμο? Ένας τελειόφοιτος φοιτητής σε Πτυχίο Λογιστικής μπορεί να το εντοπίσει μέσα από εμπεριστατωμένη μελέτη.

Σύμφωνα με άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Deutsche Welle το 2015, οι μεγάλοι Τουριστικοί Πράκτορες (Tour Operator) της Γερμανίας θεωρούν την Τουρκία ως τον ισχυρότερο ανταγωνιστή του ελληνικού τουρισμού. Οι χαμηλές τιμές και η υψηλή ποιότητα των υποδομών θεωρούνται τα ισχυρά χαρτιά της. Η Τουρκία προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή προς την Ελλάδα, η οποία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη οριστικά το πρόβλημά της, εκτιμά ο καθηγητής Ούλριχ Ράινχαρντ, σχολιάζοντας τα πορίσματα της 29ης τουριστικής μελέτης που εκπόνησε το «Ίδρυμα για Ζητήματα του Μέλλοντος» (Stiftung für Zukunftsfragen). Οι Γερμανοί πράκτορες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην Τουρκία. Συνεπώς, η αποκαθήλωση της τουριστικής βιομηχανίας όπου θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα της Ελληνικής οικονομίας θα θησαυρίσει τους Γερμανούς οι οποίοι «έκοψαν και έραψαν» το τρίτο μνημόνιο (κοστούμι) στα μέτρα τους με τους Έλληνες πολιτικούς να είναι για μια ακόμα φορά κατώτεροι των περιστάσεων.  Έρευνα της Ernst & Young το 2015 κατέδειξε ότι η Τουρκία με δείκτη 65 σε θέμα κλίμα προοπτικής και εμπιστοσύνης είναι πρώτη με διαφορά από χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ρωσία, Πολωνία, Ιταλία και Γερμανία.  Η Ελλάδα είναι στο -21. Αυτό το γεγονός μιλά από μόνο του και αποκαλύπτει σε τι αποβλέπουν οι Γερμανοί.

Οι Γερμανοί δεν είναι βλάκες και τους βγάζουμε το καπέλο σε θέματα χάραξης στρατηγικής, σχεδίων δράσης και τακτικής. Η Στρατηγική τους ήταν αμετακίνητη, κλείδωσαν τον στόχο «Ελλάδα» με ορίζοντα την αποπομπή από το Ευρώ, εφάρμοσαν ως σχέδιο δράσης τον ατέρμονο διάλογο επί πέντε μήνες όπου οδήγησαν την Ελλάδα στην Οικονομική Ασφυξία δηλαδή «Τεχνικό Θάνατο» με την φυγή περί των €60δις καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα και ας νόμιζαν κάποιοι ότι ήταν «μάγκες». Ως τακτική οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν τα σύνηθες φερέφωνα, Φιλανδούς και πρώην κομμουνιστικά κράτη όπου εκτόξευαν τις ωμές απειλές για αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τα τραγικά λάθη των κκ. Βαρουφάκη και Τσίπρα στους πέντε μήνες  Φεβρουάριο μέχρι Ιούλιο, είναι ότι δεν είχαν ξεκάθαρη και αποκρυσταλλωμένη στρατηγική, σχέδιο δράσης και τακτική. Όταν άρχισαν οι συνομιλίες και εφόσον κατά τον κ. Βαρουφάκη τα Eurogroups δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα επί πέντε μήνες, έπρεπε να θέσουν θέμα ελέγχου διακίνησης κεφαλαίου άμεσα από τον Μάρτιο και να πάνε με ολοκληρωμένο πλάνο ουσιαστικών μέτρων και εισήγηση κουρέματος του Ελληνικού χρέους περί το 30% ως 40% με υποστηρικτικά εφικτά σενάρια ρυθμών ανάπτυξης. Τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής και υιοθέτησης θεσμικών και άλλων πλαισίων έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και πολύ καλώς τα έθεταν. Όμως επί της ουσίας ήταν εκτός τόπου και χρόνου με αποτέλεσμα να φτάσουν στα πρόθυρα της Ολικής καταστροφής με τελικό αποτέλεσμα να είναι χωρίς κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στο χέρι και να παραμείνουν στις ορέξεις των Γερμανών όπου τους εκδικήθηκαν με τελικό αποδέχτη των τραγικών επιπτώσεων τον Ελληνικό λαό.


Συνεπώς, με πιθανή μη αποδοχή ενός ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου πλάνου, θα έπεφταν πλέον οι μάσκες και τα γεγονότα πλέον ξεκάθαρα θα οδηγούσαν την Ελλάδα στην δραχμή χωρίς κανένα ηθικό δίλημμα περί ευρώ ή δραχμής. Η δαιμονοποίηση της δραχμής χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες μόνον κακόβουλη είναι. Εξού στην παρούσα φάση αν δεν γίνει γενναίο κούρεμα ώστε το δημόσιο χρέος να είναι στο 110% ως 120% του ΑΕΠ ο δρόμος στην δραχμή είναι αναπόφευκτος. Το ότι η Τσεχία ανέστειλε την εισδοχή στην Ευρωζώνη είναι τυχαία? Το ότι η Αγγλία, Νορβηγία, Ελβετία και άλλες 12 χώρες της Ε.Ε. δεν είναι στην Ευρωζώνη είναι τυχαίο? Με βάση την τροχιοδρομημένη πορεία της Ελλάδος και χωρίς εναλλακτικές επιλογές και σχέδια δράσης το μέλλον είναι αβέβαιο και η επιστροφή στην δραχμή μονόδρομος και ίσως ο μόνος δρόμος για ανάκαμψη και διάσωση της αξιοπρέπειας του Ελληνικού λαού. Σίγουρα το σενάριο επιστροφής στην δραχμή δεν είναι ιδανικό όμως το να είσαι στην ευρωζώνη με την παρούσα κατάσταση και την οικονομία στον αναπνευστήρα και αργό θάνατο είναι διπλά «εγκληματικό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου