Θα αρχίσω την συγγραφή αυτού του άρθρου εμπνευσμένος από την φράση σε ένα από τα Εθνικά Τραγούδια του Μεγάλου Μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη «Νέο Ξεκίνημα Νέοι Αγώνες». Στην παρούσα κατάσταση που βρίσκεται η Εθνική μας Οικονομία ο Τίτλος του Τραγουδιού είναι συναφές και με το Εθνικό Οικονομικό Πρόβλημα. Όταν μιλάμε για Νέο Ξεκίνημα και Νέους Αγώνες, μιλάμε για αγώνες προς διάσωση της Εθνικής Οικονομίας, όπου στην περίπτωση της Εθνικής Οικονομίας επιβάλλεται η συστράτευση των πάντων, μηδενός εξαιρουμένου.
Το μέγα κριτικό σημείο είναι ότι από την Θεωρεία στην Πράξη είναι μια τεράστια απόσταση. Άλλο η Θεωρεία και άλλο η Πράξη. Όταν η Θεωρεία μετουσιώνεται σε Πράξη τότε ο βαθμός επιτυχίας θα είναι μεγαλύτερος. Στην Διοικητική Επιστήμη υπάρχει το Στρατηγικό Μάνατζμεντ (Strategic Management) όπου ένα μεγάλο μέρος του Στρατηγικού Μάνατζμεντ είναι και το Μάνατζμεντ Απόδοσης (Performance Management). Με απλά λόγια κατανοητά και στον πιο απλό πολίτη, όταν εφαρμόζεις μια Στρατηγική και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, τότε αλλάζεις Στρατηγική Κατεύθυνση (Change Management). Στην Διοικητική Επιστήμη υπάρχουν όλα τα εργαλεία μέτρησης της απόδοσης για να εντοπιστεί έγκαιρα η οποιανδήποτε λανθάνουσα απόκλιση από τον Στόχο. Για να υπάρχει κατάληξη ότι η Στρατηγική «Α» δεν αποδίδει συνεπάγεται ότι τα εργαλεία μέτρησης της απόδοσης καταδεικνύουν τεράστιες διαφορές. Συνεπώς, επιβάλλεται η αλλαγή πλεύσης προς νέα Στρατηγική Κατεύθυνση.
Γι’ αυτό και στο Μέγα πλέον Κεφάλαιο Εθνική Οικονομία χρειάζονται βαθιές τομές, με χάραξη Νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού. Είναι πραγματικά «αυτοκτονία» να οδηγούμαστε στην καταστροφή και να μην επανασχεδιάζουμε τον Στρατηγικό Στόχο που είναι η διάσωση της Εθνικής μας Οικονομίας. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα όχι όμως ακατόρθωτο, φτάνει να αλλάξουμε Κουλτούρα και σε τρόπο σκέψης και σε τρόπο που ενεργούμε. Γι΄αυτό το πιο ευχάριστο γεγονός για την Κοινωνία των Πολιτών, αντί να βλέπουμε να εκτοξεύονται βέλη καθημερινά από τους πολιτικούς μας για το ποιος ευθύνεται λιγότερο ή περισσότερο, θα ήταν να δοθεί με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία το σύνθημα «Νέο Ξεκίνημα, Νέοι Αγώνες προς Διάσωση της Εθνικής Οικονομίας». Γιατί «ουαί και αλίμονο» αν καταρρεύσει η Εθνική Οικονομία, τότε θα κλάψουμε επί ερειπίων.
Για να πτωχεύσει ένα κράτος ή ένας οργανισμός υποδηλεί ότι έγιναν τραγικά λάθη σε διαχρονική βάση. Απουσίαζε η ορθολογιστική επικοινωνία μεταξύ των βασικών «παιχτών της Οικονομίας», όπου είναι Κράτος, Βουλή, Κεντρική Τράπεζα και Εμπορικές Τράπεζες. Επίσης το κάθε μέρος απέτυχε στον εποπτικό του ρόλο. Θα χρησιμοποιήσω μια φράση «βλέπουμε μπροστά» για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος όσον πιο ανώδυνα. Εδώ και τέσσερα χρόνια κρούαμε το κώδωνα του κινδύνου ότι ακολουθούμε κατά γράμμα την πορεία της Ελλάδας, όπου ίσως κάποιοι πάνσοφοι να μας θεωρούσαν και κινδυνολόγους. Τον Μάιο του 2008 δημοσιεύσαμε το άρθρο «Επιβάλλονται Τομές στην Κυπριακή Οικονομία» και πολλά άλλα τα οποία δεν είναι επί του παρόντος να τα αναφέρουμε.
Η Νέα Αρχή Στρατηγικού Σχεδιασμού πρέπει να κτίζεται σε διαχρονική βάση και να είναι συγκεκριμένη. Η στρατηγική η οποία κτίζεται με ορίζοντα το εγγύς μέλλον μόνο προβλήματα προκαλεί και στρεβλώσεις γι΄αυτό και υπάρχει η επιστημονική θεωρεία/μοντέλο «Μυωπικό Μάνατζμεντ». Συνεπώς η Στοχευμένη Στρατηγική βασίζεται σε δύο πυλώνες αναπόσπαστους και αδιαχώρητους ως προς την βελτίωση του ΑΕΠ: 1ος Πυλώνας της Αύξησης των Εσόδων (δηλαδή Αναπτυξιακής Στρατηγικής/Πολιτικής) και ο 2ος Πυλώνας Αύξησης της Παραγωγικότητας. Η αύξηση των εσόδων περνά διαμέσου της επέκτασης και εισδοχής σε νέες αγορές και με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, συνεπώς στον πρώτο πυλώνα υπάρχουν δύο υποκατηγορίες. Στον 2ον Πυλώνα υπάρχουν 3 υποκατηγορίες: (α) αύξηση τιμών, (β) βελτίωση του προϊόντος, και (γ) μείωση κόστων/εξόδων. Αυτό το μοντέλο λειτουργεί ως πυραμίδα και θα το αποκαλούσα ως «ευαγγέλιο» σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού. Το Μέλλον μας εμείς το προδιαγράφουμε μέσα από τις πράξεις και παραλείψεις, γι’ αυτό επιβάλλεται να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να βελτιωνόμαστε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου