Θα χαρακτήριζα την Καινοτομία ως το οξυγόνο για την εκάστοτε οικονομία και επίσης ως ένα από τους πιο θεμελιώδες παραμέτρους της σύγχρονης οικονομίας. Οικονομία η οποία δεν υποστηρίζεται από στρατηγικό προγραμματισμό σε θέματα Καινοτομίας είναι καταδικασμένη σε μαρασμό με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τις κοινωνίες των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο όπου οι αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. διαθέτουν σημαντικά κονδύλια σε Έρευνα & Ανάπτυξη σε σύγκριση ως προς το ΑΕΠ. Στην χώρα μας δεν χρειάζεται να ενδιατρίψουμε και να αναλύσουμε σε βάθος το θέμα αυτό γιατί είμαστε ουραγοί ως συνήθως με το εξευτελιστικό ποσοστό ως προς το ΑΕΠ της τάξης του 0,44% σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. όπου ξεπερνά το 3,50%. Είναι τυχαίο που η οικονομία μας είναι εδώ και δύο χρόνια σε ύφεση και ας τα ρίχνουν κάποιοι όλα στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική στα κέντρα λήψης αποφάσεων (Βουλή και Κυβέρνηση) είναι εύκολο να τα φορτώνουμε όλα στην παγκόσμια κρίση και με μια μονοκονδυλιά «καθαρίσαμε». Απλώς να αναφέρω (πηγή Economist 6-12 Αυγούστου 2011) ότι από τις 42 χώρες οι οποίες αναφέρονται στην συγκεκριμένη έκδοση μόνο η Ελλάδα και η Ιαπωνία δεν θα έχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2011 όπου στον αντίποδα αρκετές χώρες παρουσιάζουν τρομερούς ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του 5%.
Με τον όρο Καινοτομία εννοείται η νέα και πρωτοποριακή ιδέα για την υλοποίηση κάποιου πράγματος ή η νέα διαδικασία αυτής της υλοποίησης, καθώς επίσης και η εφαρμογή νέων εφευρέσεων ή ανακαλύψεων για την πραγματοποίηση κάποιου αποτελέσματος. Συχνά ο όρος χρησιμοποιείται σε οικονομικό/επιχειρηματικό/εμπορικό πλαίσιο. Συνδέεται με την έρευνα και την ανάπτυξη, ειδικά στο χώρο των επιχειρήσεων, με τα αντίστοιχα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D, Research and Development). Ως παράδειγμα σε θέμα καινοτομίας αναφέρουμε το νέο εγχείρημα της εταιρείας κινητής τηλεφωνία η οποία εισάγει στη αγορά τα κινητά τηλέφωνα Black Berry smartphones η οποία έχει αναπτύξει νέο σύστημα δια της αφής (touch-screen) με στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις της.
Αυτό το παράδειγμα καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι Οικονομία και Καινοτομία είναι δύο αδιαχώρητα συστατικά. Συνεπώς Οικονομία χωρίς Καινοτομία δεν έχει μέλλον. Ο δρόμος της εξέλιξης ο οποίος περνά διαμέσου της Καινοτομίας είναι ένας συνεχές αγώνας Έρευνας & Ανάπτυξης. Εταιρίες κολοσσοί οι οποίοι απέτυχαν να εκσυγχρονιστούν χάθηκαν από τον παγκόσμιο χάρτη. Τρανταχτό παράδειγμα η Asco Hasler εταιρεία κολοσσός στην Αμερική η οποία ήταν Market Leader στον τομέα των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών απέτυχε να καινοτομήσει στην νέα τάξη πραγμάτων με συνεπακόλουθο να πωληθεί σε ανταγωνιστική εταιρεία. Όταν αναφερόμαστε σε περίπτωση κρατών ο αντίκτυπος είναι στην κοινωνία των πολιτών γιατί με την αποτυχία ή ανικανότητα σε θέμα καινοτομίας συνεπάγεται αύξηση ανεργίας, μη απορρόφηση νέων επιστημόνων, μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απειλή ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και κορεσμός των υφιστάμενων προϊόντων.
Οι Εθνικές Οικονομίες στην νέα τάξη πραγμάτων με την παγκοσμιοποίηση δέχονται πολλές πιέσεις από εξωτερικές και εσωτερικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις αυτές είναι οι ανταγωνιστές, η αλλαγή της τεχνολογίας, η εισαγωγή νέων προϊόντων, η αλλαγή κουλτούρας, η αλλαγή στις στρατηγικές συμμαχίες, και οι απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές. Γι΄ αυτό η Καινοτομία διαμέσου της συνεχούς Έρευνας & Ανάπτυξης είναι περισσότερο από αναγκαία στην παρούσα παγκόσμια κατάσταση. Δεν είναι εύκολο να χειριστεί ένα άτομο το θέμα «Οικονομία» γιατί δεν είναι δυνατό να κατέχει ένα άτομο σε βάθος Μεταπτυχιακού επιπέδου την Οικονομική Επιστήμη, Λογιστική Τέχνη, Διοικητική Επιστήμη, Τέχνη του Μάρκετινγκ, και Στρατηγικό Προγραμματισμό ώστε να λαμβάνει έγκαιρα και άμεσα αποφάσεις. Η νέα τάξη πραγμάτων επιβάλλει σε θέμα «Εθνικής Οικονομίας» την σύσταση ομάδας κρούσης έμπειρων ειδικών σε ευρή φάσμα ειδικοτήτων ως πιο πάνω και όχι απλών λειτουργών/τεχνοκρατών. Και αυτή η αλλαγή είναι μέρος της Καινοτομίας. Με απλά λόγια Καινοτομία = Να Σκέφτεσαι Διαφορετικά. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων μπορούν και έχουν την ικανότητα να σκέφτονται διαφορετικά ώστε να οδηγήσουν τον τόπο και την κοινωνία των πολιτών με ασφάλεια σε ουσιώδη οικονομική βιωσιμότητα ή θα οδηγήσουν τον τόπο σε οικονομική εξαθλίωση. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου