Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ανεργία και Στρατηγική Ανάκαμψης

Είναι πασιφανές ότι στην χώρα μας δυστυχώς μπαίνουμε σε νέα τάξη πραγμάτων όσον αφορά το θεμελιώδες κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας όπου δυστυχώς επηρεάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας μας ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Περεταίρω θα χαρακτήριζα ως ωρολογιακή βόμβα στα κοινωνικά θεμέλια του τόπου μας. Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή για να καταλάβουμε την νέα τάξη πραγμάτων. Πριν την τουρκική εισβολή, η πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού δεν εργαζόταν και ούτε θεωρείτο επάναγκες για την επιβίωση της οικογένειας. Σήμερα είναι επάναγκες να εργάζονται όλα τα ενεργά άτομα σε μια οικογένεια για να μπορεί  να ευημερεί ή τουλάχιστον να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Αυτό υποδηλεί το μεγάλο βαθμό αλλαγής του περιβάλλοντος στον τομέα εργασίας και ανεργίας.

Η Ανεργία ως λέξη υποδηλεί ένα κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα γιατί οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές και στα άτομα τα οποία ζουν την ανεργία και επιπρόσθετα επιβαρύνει το κράτος με πληρωμή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ως επιδομάτων τα οποία δεν προσδίδουν αξία στο κράτος. Δυστυχώς οι αριθμοί καταδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα όπου αν δεν αναγνωριστεί ως κατεπείγον και χαραχτεί Εθνική Στρατηγική Ανάκαμψης της Ανεργίας θα βρεθούμε με γεγονότα και καταστάσεις πρωτόγνωρες για το βιοτικό επίπεδο του λαού μας. Θα κάνουμε πισωγύρισμα αρκετών δεκαετιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών το Ιανουάριο του 2008 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 11,383 και τον Απρίλιο του 2011 έφτασαν στις 27,479. Οι αριθμοί καταδεικνύουν μια δραματική αύξηση της τάξης του 241% η οποία δεν μας αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό και αδράνεια. 

Θα αναφέρω μια φράση του «Πατέρα του Μάνατζμεντ» Peter Drucker: για να λύσης ένα πρόβλημα πρέπει να το τεμαχίσεις και να φτάσεις στον πιο μικρό στόχο ώστε να βρεις και την λύση του προβλήματος. Καταρχήν είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Ανεργία είναι ένα πολυδιάστατο και πολυσύνθετο πρόβλημα. Τρείς είναι οι βασικοί λόγοι της υψηλής Ανεργίας ως εξής: (1) η Ανεργία είναι συνεπακόλουθο της διαβρωμένης οικονομικής ανταγωνιστικότητας μας, (2) δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας ώστε να πραγματοποιούνται νέες προσλήψεις,  και (3) το τραγικό ότι οι εταιρείες προχωρούν σε συνεχές απολύσεις προσωπικού λόγο συνεχών πιέσεων ως προς τις υποχρεώσεις των. Τρανταχτό παράδειγμα οι τελευταίες απολύσεις με το 1/3 του προσωπικού της δημόσιας εταιρείας ΚΕΟ. Λόγο του πολύ υψηλού δανεισμού των εταιρειών και με μειωμένες τις προοπτικές καλών ρυθμών ανάπτυξης πέραν του 3%, η πιο εύκολη λύση όταν μια εταιρεία αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι η απόλυση προσωπικού.

Ως χώρα σε μεγέθη είμαστε πολύ μικροί γι’ αυτό και οι αλλαγές στους  οικονομικούς δείκτες είναι πολύ σημαντικές και οι επιπτώσεις αλλάζουν τα δεδομένα σε μεγάλο βαθμό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι επιβάλλεται η σύσταση πολυθεματικής ομάδας (Cross Functional Team) με άτομα έμπειρα από τομείς όπως Κρατικό, Συνδικαλιστικό, Ιδιωτικό και Ακαδημαϊκό/Ερευνητικό σε  θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής, Ψυχολογίας, Οικονομικά, Λογιστική, και  Στρατηγικό Προγραμματισμό ώστε μέσα από ορθολογιστική έρευνα να εξαχθούν και τα σωστά συμπεράσματα με συνεπακόλουθο να χαραχτεί ορθή στρατηγική ανάκαμψης της Ανεργίας. Κάθε μέλος της ομάδας θα παραθέσει τις δικές του παραμέτρους με συνεπακόλουθο να προσεγγιστούν όλες οι πλευρές του προβλήματος. Εξού και «Αν δεν προγραμματίζεσαι σωστά, προγραμματίζεσαι για να αποτύχεις». 

Δεν είναι εύκολο το έργο της ομάδας γιατί επιβάλλεται η μελέτη της αγοράς εργασίας στην παρούσα κατάσταση ώστε να εντοπιστούν οι φθίνουσες κατηγορίες επαγγελμάτων και οι νέες προοπτικές επαγγελμάτων, ο τεμαχισμός του αριθμού των 27,479 ανέργων ως προς το φύλο, χρόνο ανεργίας, τομέα ανεργίας, τις δεξιότητες, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου. Συνεπώς τα άτομα τα οποία ανήκουν σε φθίνουσες κατηγορίες επαγγελμάτων θα κατευθυνθούν σε άλλες παραγωγικές κατηγορίες και θα επαναδραστηριοπιοιηθούν. Αν πάρουμε το σενάριο της μη καλής πληροφόρησης, δηλαδή ανεπαρκές λογισμικό με προοπτική πολυδιάστατης μορφής πληροφόρησης τότε η οποιαδήποτε ενέργεια επίλυσης του προβλήματος ξεκινά με αρνητική προοπτική επίλυσης του.
Το πρόβλημα της Ανεργίας είναι από μόνο του ένα «Μάθημα – Case Study» προς επίλυση διαφορετικά θα έχουμε πολύ χειρότερα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον. Άρα η σωστή και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιφέρει και την λύση του προβλήματος διαφορετικά αν έχουμε αύξηση της Ανεργίας είμαστε άξιοι της τύχης μας. Η Ελλάδα πρέπει να μας γίνει ένα πολύ καλό μάθημα προς αποφυγή. Πραγματικά βλέποντας συνεντεύξεις νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα όπου νιώθουν την ανεργία στο πετσί τους και η μόνη διέξοδος προς μια καλύτερη ζωή είναι η φυγή στο εξωτερικό πρέπει να κτυπά καμπανάκι σε όλους οι οποίοι βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου