Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Δυστυχώς μας Οδηγήσατε στην Πτώχευση κύριοι!!!

Θα ξεκινήσω την συγγραφή αυτού του άρθρου με μια περίφημη φράση του Μεγάλου Ηγέτη Winston Churchill (Ο Τσιώρτσιηλ ήταν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας στον 2ον Παγκόσμιο Πόλεμο) όπου κρίνεται άκρως επίκαιρη και καυστική στην παρούσα φάση της τραγικής μας Οικονομικής Θέσης «Οι Έλληνες είναι έξυπνος Λαός όμως κυβερνάται από «Κόλοκους», και η Τουρκία είναι «Κόλοκος» Λαός όπου κυβερνάται από Έξυπνους».

Τι τραγική ειρωνεία, να επαληθεύεται πλήρως μια φράση ενός άξιου Ηγέτη και Οραματιστή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από σχεδόν 70 χρόνια. Δεν θα σταθούμε στην ανάλυση αριθμών και δεικτών στο παρόν άρθρο γιατί είναι ήδη χιλιο-ειπωμένα τα γεγονότα, όμως θα σταθούμε στην Κύρια Αιτία για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Το μόνο σημείο το οποίο θα αναφέρουμε είναι ότι η διαχρονική ανικανότητα στο Μάνατζμεντ (Μυωπικό Μάνατζμεντ) και η Ανήθικη Κουλτούρα που μας διακατέχει, μας οδήγησαν στον Μηχανισμό Στήριξης όπου θα ξεκινήσει ένας 3ος Αττίλας για την Κοινωνία των Πολιτών της χώρας μας. Απλώς η παρούσα κυβέρνηση/συγκυβέρνηση και λοιποί ταγοί του πολιτικο-κοινωνικού σάπιου συστήματος έβαλαν την «ταφόπλακα» για τα δεινά τα οποία επέρχονται. Γιατί επί καιρό πρώην υπουργού οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη το μόνο που έπραττε ήταν να δανείζεται με συνεπακόλουθο να διογκώνεται το δημόσιο χρέος επικίνδυνα και περεταίρω να δημιουργούνται τεράστιες στρεβλώσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με το εξανέμισμα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων άστοχα και άσκοπα σε πολιτικούς πρόσφυγες και επιδόματα σε άκαιρο χρόνο.  

Στην Διοικητική Επιστήμη δεν υπάρχει αιτία η οποία να μην μπορεί να αναλυθεί με απλές ερμηνείες σε επιστημονική βάση. Η κατάρρευση μας προέρχεται από την κύρια αιτία όπου είναι η σάπια Κουλτούρα που μας διακατέχει ως Έλληνες. Η Κουλτούρα αντικατοπτρίζει τον τρόπο ζωής μας. Πώς ζούσαμε? Ζούσαμε μέσα σε ένα διεφθαρμένο σύστημα, με δανεικά, κουμπαροκρατίες, αναξιοκρατία, βόλεμα ημετέρων, μίζες όπου τα περισσότερα περιγράφονται με πλήρη σαφήνεια σε ένα εξαιρετικό βιβλίο  των Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή και Χρίστου Τσολάκη «Οικονομικά Εγκλήματα Στις Επιχειρήσεις». Δυστυχώς όταν τεκμηριώνεται η αλήθεια πάντα σε κάποιους καιροσκόπους δεν αρέσει. Ένα από τα θεμελιώδη Κεφάλαια για τους σπουδαστές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) είναι η Εταιρική Κουλτούρα σε πολύπλευρη διάσταση. Γιατί στεκόμαστε στην Κουλτούρα? Γιατί η Κουλτούρα είναι η θεμελιώδης αφετηρία των πάντων, όπως Οράματος, Αποστολής, Στρατηγικής και Σχεδίων Δράσης. Αν η Κουλτούρα ενός Κράτους ή μεγάλου Οργανισμού είναι Κουλτούρα διαφθοράς τότε και η Στρατηγική και τα Σχέδια Δράσης θα εμπεριέχουν το στοιχείο της διαφθοράς όπως στην δική μας περίπτωσης.

Σημαντικό ερώτημα για τον αναγνώστη είναι το πώς συνδέονται Κουλτούρα και Οικονομία? Ως πιο πάνω υποδείξαμε ότι η Κουλτούρα εκφράζει τον τρόπο ζωής μας σε Γενική Εικόνα, όμως σε θέμα Οικονομίας, πιο εξειδικευμένα εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα κέντρα εξουσίας το δημόσιο χρήμα, δηλαδή το χρήμα των πολιτών. Δυστυχώς πάντα όλες οι ενέργειες μετρούνται εκ του αποτελέσματος. Δυστυχώς οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και αυτοί την στιγμή είμαστε οικονομικά «κλινικά νεκροί». Στην Λογιστική και Εταιρικό Δίκαιο αναφέρεται σε νομικό άρθρο στον Περί Εταιρειών Νόμου ότι «οποιοσδήποτε οργανισμός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις» είναι υπό καθεστώς πτώχευσης. Οργανισμός ή Κράτος την ίδια σημασία έχει το άρθρο περί εταιρειών νόμου.  Αυτή την στιγμή «δκιακονούμε» δανεικά για να βγούμε από τον αναπνευστήρα.

Ο Τσιώτρσιηλ μας αποκάλεσε «Κόλοκους» και το αποδείξαμε ακράδαντα μέσα από την ιστορική μας πορεία – παράδοση του 37% των εδαφών μας στους Τούρκους και τώρα η Οικονομικά κατάρευση. Τι παιχνίδι μας παίζει και αυτή η Τρόικα όπου πίσω από την ράχη μας θα μας περιγελούν με το βαθμό της ανικανότητας σε θέματα διοίκησης. Η Τρόικα θα μας παίρνει από μήνα σε μήνα μέχρι να κηρύξουμε στάση πληρωμών για να μας επιβάλουν τα εξοντωτικά μέτρα και τα ύπουλα σχέδια εξουσίας. Μήπως εποφθαλμιούν το φυσικό αέριο? Τι κυριαρχία θα παραχωρήσουμε στο «Μνημόνιο» ως κρατική εγγύηση? Μας μελέτησαν και μας γνωρίζουν ως ανοιχτό βιβλίο και ας προσπαθούν κάποιοι ταγοί να το παίξουν δήθεν σκληροί στις διαπραγματεύσεις. Για να μην σας κουράσω φίλοι αναγνώστες απλώς θα αναφέρω ότι λαός ο οποίος δεν διεκδικεί τα δίκαια του, κανένας δεν τον λαμβάνει υπόψη. 

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!

1.      Υποβαθμιστήκαμε όπου με βαθμολογία «ΑΑΑ» πήγαμε σε «ΒΒ-» δηλαδή στα σκουπίδια στην γλώσσα των χρηματοοικονομικών. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
2.      Χάθηκε το ρευστό από την αγορά. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
3.      Καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
4.      Οι άνεργοι έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 35,500 και ακόμα τα χειρότερα έπονται. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
5.      Με το Ελληνικό κούρεμα μας κούρεψαν και εμάς. Πως εκτιμήσαμε τον κίνδυνο της επένδυσης στα Ελληνικά Ομόλογα? Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
6.      Ανάπτυξη δεν υπάρχει εδώ και 4 χρόνια. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
7.      Επικοινωνία μεταξύ πρώην υπουργού οικονομικών (Χαρίλαου Σταυράκη) και πρώην διοικητική Κεντρικής Τράπεζας δεν υπήρχε για 3 χρόνια. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
8.      Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας όταν έληξε η θητεία του έγινε λαλίστατος. Που ήσουν κύριε Ορφανίδη και κύριοι κυβερνώντες τα προηγούμενα 4 χρόνια. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
9.      Η Κυπριακή Οικονομία θα περάσει αλώβητη από την κρίση κατά τους κυβερνώντες, δυστυχώς βουλιάζουμε ανάφερε πρόσφατα ο πρόεδρος. Δυστυχώς πρόεδρε άργησες 4 χρόνια να εκτιμήσεις τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα μας. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
10.  Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών παρουσιάζει από το 2005 σημαντικές ανισοσκέλειες προκαλώντας μεγάλα ελλείμματα. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
11.  Έχουμε το πιο ψηλό σε ποσοστό κρατικό μισθολόγιο με μεγάλη διαφορά από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Εν η Κρίση Λαλώ σου!!!
Υπάρχουν και τόσα άλλα που μπορούμε να αναφέρουμε. Είναι εύκολο να τα φορτώνουμε όλα στην κρίση, κατά τη λαϊκή μας ρήση τα φορτώσαμε στον «πετεινό». Το θεωρούμαι πολύ άκομψο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι εδώ που φτάσαμε είναι μόνο εξ’ υπαιτιότητας των τραπεζών. Περαιτέρω είναι και άκομψο γιατί κάποιοι υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Μας φταίνε όλοι οι άλλοι όπως οι κακοί ξένοι οίκοι αξιολόγησης και το νεοφιλελεύθερο σύστημα στην οικονομία. Χωρίς Όραμα, Αποστολή και Στρατηγική που δυστυχώς δεν είχαμε είμαστε «χαμένοι από χέρι». Τονίζουμε ότι στον κόσμο της οικονομίας τίποτα δεν είναι στην τύχη. Καταφεύγουμε στην τύχη όταν δεν έχουμε ξεκάθαρα Σχέδια Δράσης ή είμαστε ανεπαρκείς για να δράσουμε αποτελεσματικά. Αν δεν προγραμματίζεσαι, προγραμματίζεσαι για να αποτύχεις.

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Κρίσιμα Ερωτήματα για το ΓΕΣΥ

Ειναι πασιφανές ότι έχουν γραφεί και ειπωθεί πάρα πολλά για την οργάνωση και υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ). Ήρθαν εμπειρογνώμονες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, παραδόθηκαν μελέτες, διορίσθηκαν διοικητικά συμβούλια, εκπαιδεύτηκε προσωπικό, αγοράστηκε εξοπλισμός και πολλά άλλα. Συνεπώς για να υλοποιηθούν τα πιο πάνω συνεπάγεται κόστος δεκάδων αν όχι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εκατομμύρια για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι από την τζέπη και το υστέρημα του Κύπριου φορολογούμενου. Είναι πολλά τα κριτικά ερωτήματα και οι ευθύνες γι’ αυτούς που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων και εννοούμε τους εκάστοτε κυβερνώντες και βουλή (εκτελεστική και νομοθετική εξουσία) ως πιο κάτω: (1) αν υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο εκτέλεσης και υλοποίησης του ΓΕΣΥ είναι ευθύνη του υπουργού Υγείας να το δημοσιεύσει γιατί υπάρχουν διφορούμενες απόψεις ως προς την υλοποίηση ή όχι, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον τύπο, (2) αν δεν υπάρχει, προς τι τότε όλη αυτή η  διασπάθιση τόσον εκατομμυρίων στην «μαύρη τρύπα», (3) για να εγκρίνει η βουλή τον προϋπολογισμό του ΓΕΣΥ συνεπάγεται λογικά ότι έχει εμπεριστατωμένη μελέτη για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του ΓΕΣΥ, (4) εφόσον υπάρχει τόση τρομερή καθυστέρηση στην υλοποίηση του γιατί ψηφίζονται τα κονδύλια των εκατομμυρίων ευρώ, (5) ποιος είναι υπόλογος για την διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ?

Όλα τα πιο πάνω, δηλαδή ο τρόπος και ο σκοπός που λαμβάνονται αποφάσεις υποδηλούν και την κουλτούρα ενός λαού. Δυστυχώς στην χώρα μας είμαστε σε κάποια θέματα χωρίς καμία υπερβολή στον πάτο. Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας γιατί όλα περιστρέφονται γύρω από μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση της σάπιας κουλτούρας χρειάζονται τρομερές προσπάθειες επιμόρφωσης, οργάνωσης, εκτέλεσης, επιλογής των κατάλληλων εκπαιδευτών όπου η αρχή της αλλαγής ξεκινά από το σπίτι και το σχολείο. Γιατί αυτό θα το πετύχουμε όταν ο πολίτης αυτής της χώρας θα αγαπά την πατρίδα του πρώτα και μετά θα βάζει το προσωπικό συμφέρον.

 Απλώς αναφέρω ένα παράδειγμα για να τεκμηριωθούν τα πιο πάνω προαναφερθέντα: στην Αμερική για να καταπολεμηθεί η απάτη από μεγάλα διευθυντικά στελέχη διαμέσου ενός προγράμματος, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα εισήγαγαν στο δημοτικό σχολείο μάθημα για την αξία του χρήματος, την απάτη, τις συνέπειες της απάτης και τις βασικές αρχές του ηθικού μάνατζμεντ. Τελειώνοντας να αναφέρω ότι στην χώρα μας δεν μάθαμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Όταν μάθουμε να τα διεκδικούμε τότε θα έχουμε και τον κατάλληλο σεβασμό από όλους.