Καθημερινά ακούμε για μεγάλα σκάνδαλα, καταχρήσεις, και ανήθικες πρακτικές όπου εμπίπτουν στην σφαίρα του ανήθικου μάνατζμεντ. Θα ήταν αυταπάτη να πιστέψουμε ότι οι πιο πάνω ενέργειες μπορούν να καταπολεμηθούν εν τη γενέσει τους. Έρευνα η οποία έγινε από την Παγκόσμια Τράπεζα κατέδειξε ότι οι ανήθικες πρακτικές είναι μέρος του παιχνιδιού. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης προσπάθησαν μέσω οριοθέτησης πλαισίου νομικού και ηθικού να μειώσουν τις ανήθικες πρακτικές.
Η Αμερικάνικη Κυβέρνηση θεσμοθέτησε το θεσμό του Whistle Blower. Ο Whistle Blower είναι o υπάλληλος o οποίος αποκαλύπτει την παράνομη ή ανήθικη συμπεριφορά άλλων, σε έναν οργανισμό. Επιπλέον το πορτρέτο του Whistle Blower μπορεί να οριστεί ως υπάλληλος με πολύ δυνατές αποδώσεις σε έναν οργανισμό, όπου δεν μπορεί να ανεχτεί την αδικία και συγκάλυψη οποιασδήποτε μορφής ατασθαλίας. Οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι σύγχρονοι οργανισμοί ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να ενεργούν ως whistle blowers προσφέροντας γενναιόδωρες οικονομικές ανταμοιβές.
Οι σύγχρονοι οργανισμοί έχουν αφομοιώσει ως θεσμό τους whistle blowers και έχουν υιοθετήσει διαδικασίες ώστε να προστατεύονται. Περαιτέρω είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε το ρίσκο το οποίο παίρνει ένας whistle blower όπου θα θεωρείται επικίνδυνος για τους υπαλλήλους/συναδέλφους όπου ακόμα μπορεί να χάσει και την εργασία του, να απομονωθεί από τους συναδέλφους του ή να μεταφερθεί σε χαμηλότερη θέση.
Οι σύγχρονοι οργανισμοί έχουν αποδεχθεί ότι τα θετικά είναι μακράν πιο θετικά παρά τα αρνητικά γι’ αυτό έχουν θεσμοθετήσει και επιπρόσθετα οι Μάνατζερ διαμέσου εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχουν περάσει το μήνυμα ότι οι whistle blowers είναι όφελος παρά μια απειλή, γι’ αυτό έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα τα οποία να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους υπαλλήλους που εκθέτουν τις παράνομες ή ανήθικες δραστηριότητες. Η συνεισφορά των whistle blowers σε έναν οργανισμό είναι μέγιστη στα ακόλουθα ζητήματα: βοηθά στον προσδιορισμό των ανήθικων ζητημάτων, για παράδειγμα ζητήματα απάτης, ευθυγραμμίζει τις αξίες του στη γραμμή εταιρικών αξιών, ασκούν επιρροή ώστε να ενεργούν όλοι ως προς την γραμμή του στρατηγικού σχεδιασμού, παραμένουν πρότυπα για την κοινωνία, και βοηθούν στην ενθάρρυνση της πλήρους διαφάνειας σε έναν οργανισμό. Ως παράδειγμα αναφέρουμε την Σύνθια Κούπερ (Cynthia Cooper) η οποία τιμήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχει γράψει ιστορία στον σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων. Η Σύνθια Κούπερ εργαζόταν στο ελεγκτικό τμήμα της εταιρείας WorldCom ( εταιρεία κολοσσός) και είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο με τις λανθασμένες (manipulation) οικονομικές καταστάσεις.
Αποτέλεσμα αυτής της αποκάλυψης ήταν να περάσει νόμο το Κογκρέσο με σκληρές ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να υπάρχει πλήρη διαφάνεια στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων στο χρηματιστήριο και μη εισηγμένων εταιρειών. H κοινωνία μας η οποία έχει γίνει μάρτυρας αρκετών σκανδάλων χρειάζεται τους whistle blowers. Εναπόκειται στους οργανισμούς και στις κυβερνήσεις ώστε να θεσμοθετήσουν και να εμπεδώσουν ως θεσμό τους whistle blowers. Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε τέτοιον πρωτοποριακό θεσμό ή να παραμείνουμε απολιθωμένοι σε παρωχημένες εποχές - ιδού η ρόδος για τους εκάστοτε κυβερνώντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου