Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Οικονομικά Εγκλήματα

Αγαπητοί αναγνώστες θα προσπαθήσουμε διαμέσου επιστημονικής προσέγγισης να αποτυπώσουμε τι εστί οικονομικό έγκλημα  όπου είναι το πιο επίκαιρο έγκλημα ανά τον κόσμο και πιο άμεσα για την μικρή μας χώρα. Τα οικονομικά εγκλήματα διαπράττονται σε εταιρείες, οργανισμούς και κράτη. Οι επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν ότι τα οικονομικά εγκλήματα διαπράττονται από άτομα τα οποία είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Συνεπώς αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι διαπράττονται από άτομα τα οποία είναι άρτια καταρτισμένα σε γνώση και τεχνική. Η τρομερή εξέλιξη της τεχνολογίας κατέστησε δύσκολη την  ανίχνευση έγκαιρα λόγω του ότι είναι πολύπλοκα. Δεν είναι τυχαίο ότι «βάπτισαν» το οικονομικό έγκλημα, ως έγκλημα «λευκού κολάρου» από καλοντυμένους και «ηθικούς μάνατζερ».

Τι είναι οικονομικό έγκλημα? Είναι ενσυνείδητη πράξη ενός ατόμου ή ομάδας ατόμων να αποσπάσουν οικονομικό όφελος δια ψευδών και ανήθικών πρακτικών μεθόδων. Για να καταδείξουμε την σύγχρονη γάγγραινα του κόστους των οικονομικών εγκλημάτων, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τους Καπαρδή και Τσολάκη (Οικονομικά Εγκλήματα στις Επιχειρήσεις, 2011) το ετήσιο κόστος στις ΗΠΑ αναφορικά με την επαγγελματική απάτη ανέρχεται σε 669 δις ευρώ. Συνεπώς σε Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο το πρόβλημα έχει τραγικές και επικίνδυνες διαστάσεις. 

Η ανάλυση σε βάθος των οικονομικών εγκλημάτων δεν μπορεί να αποτυπωθεί ούτε σε ένα άρθρο ούτε σε μια επαγγελματική μελέτη. Ένας επαγγελματίας ερευνητής για να καταδείξει την γενικοποίσηση των αιτιών χρειάζεται χρόνια μελέτης και συλλογής πληροφοριών από τις Εθνικές Υπηρεσίες των διαφόρων κρατών σε παγκόσμια κλίμακα. Όταν εφαρμόζονται οι Χρηστοί Κανόνες Διοίκησης και οι επιστημονικές αναλύσεις σε Λογιστικά και Χρηματοοικονομικά μοντέλα τα οποία είναι συνδεδεμένα με νόμους και κώδικες τότε τα οικονομικά εγκλήματα μπορούν να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό. 

Τέτοια μοντέλα είναι οι Λογιστικοί Δείκτες (Αccounting Ratios), Οριζόντιες και Κάθετες αναλύσεις σε διαχρονική βάση (Horizontal & Vertical trend analysis), Απόδοση της Επένδυσης (Return on Iinvestment), Ανάλυση Ρίσκου (Risk Analysis), Κόστος Κεφαλαίου (Cost of Capital), Καθαρή Παρούσα Αξία (NPV), Προεξοφλητική Ταμειακή Ροή (DCF), Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IAS & IFRS), Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα (IAS), Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης (Corporate Governance)  όπως και πολλά άλλα Μοντέλα και Πρότυπα σε ποιοτική και ποσοτική ανάλυση. Υπάρχουν όλα τα επιστημονικά μοντέλα ανάλυσης και εντόπισης πιθανών στρεβλώσεων που οδηγούν σε οικονομικά εγκλήματα. 

Γι’ αυτό και στις μεγάλες εταιρείες / οργανισμούς υπάρχουν Τμήματα Εσωτερικού Ελέγχου. Κρίσιμο ερώτημα για οποιονδήποτε: Γιατί αποτυγχάνουν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου να εντοπίσουν τις απάτες πριν έρθει ο όλεθρος και η καταστροφή ενός μεγάλου οργανισμού ή κράτους? Τεράστιοι οργανισμοί εξαφανίστηκαν από τον χάρτη των επιχειρήσεων όπως η WorlCom, Parmalat, Enron, και Lehman Brothers με δισεκατομμύρια ευρώ/δολάρια κεφαλαιοποίηση. Κράτη οδηγήθηκαν σε πτώχευση όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισλανδία και Ουγγαρία όπου αναγκάστηκαν να αναζητήσουν στήριξη από ΔΝΤ και Ε.Ε.


Για την επιτυχή εφαρμογή οποιουδήποτε επιστημονικού μοντέλου διοίκησης και εκτέλεσης στρατηγικής χρειάζεται η καλλιέργεια Ηθικής Κουλτούρας. Αν η διοίκηση εκτελείται από ανήθικους και διεφθαρμένους μάνατζερ τότε όλα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Η Κουλτούρα δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη και ούτε σε ένα χρόνο. Χρειάζεται χάραξη Εθνικής Στρατηγικής σε διαχρονικό επίπεδο με εκτελεστές και επιμορφωτές άρτια καταρτισμένα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά άτομα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου