Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Δανειστικά Επιτόκια - Τροχοπέδη στην Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Αγαπητοί αναγνώστες έχουν λεχθεί αρκετά για την αιμορραγούσα από καιρό Εθνική Οικονομία. Η ουσία είναι τι πράττουμε άμεσα. Δυστυχώς ουδέποτε είδαμε την ουσία και την μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Ουδέποτε οργανώσαμε και πράξαμε προς Εθνικό συμφέρον. Η θεωρεία από την Πράξη είναι μια Τεράστια Απόσταση η οποία δεν υλοποιείται με ευχολόγια. Στην Διοικητική Επιστήμη ακτινογραφείς την παρούσα κατάσταση και λαμβάνεις δραστικά διορθωτικά μέτρα. Δυστυχώς η παρούσα κατάσταση καταδεικνύει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι στον αναπνευστήρα και συμπαρασύρει και τον δημόσιο. Η συρρίκνωση του τομέα των κατασκευών πέραν του 60%, η διάλυση του χρηματοοικονομικού συστήματος με το διαβόητο και διαβολικό bail-in, η αστάθεια του τουριστικού τομέα με τις συνεχείς και αλλεπάλληλες κρίσεις στις γειτονικές χώρες δημιουργεί αστάθεια όπου με την επιθετική πολιτική τους Τουρκίας μας έχουν συνέχεια στην γωνιά. Στην διοικητική επιστήμη ουδέποτε υπάρχει η φράση «τελευταία ευκαιρία». Η κάθε ευκαιρία εκτιμείται την δεδομένη στιγμή με διαφορετικές οπτικές γωνίες. Καλοδεχούμενη η πρόσφατη αναβάθμιση από τους Ξένους Οίκους Αξιολόγησης όπου όμως επί της ουσίας είμαστε στάσιμοι. Η φράση «Cash is King/Το ρευστό είναι ο Βασιλιάς» μιλά από μόνη της, χωρίς ρευστό στην πραγματική οικονομία, η οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στο παρόν στάδιο θα διατυπώσουμε με απλή γλώσσα γιατί τα δανειστικά επιτόκια είναι καρκίνωμα στα θεμέλια της οικονομίας και αποτελούν ίσως τον κύριο παράγοντα καθήλωσης της Ανάπτυξης και οποιασδήποτε προοπτικής. Για να λειτουργήσει η οποιαδήποτε οικονομία σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη πρέπει να πληρεί κάποιους επιστημονικούς χρηματοοικονομικούς κανόνες όπου δυστυχώς στην χώρα μας τους «δολοφονήσαμε» εξού και η κατάρρευση της οικονομίας. Ένας από τους κανόνες είναι η προσφορά χαμηλών δανειστικών επιτοκίων για να υπάρχει κινητικότητα στις επενδύσεις και επανεπενδύσεις. Στις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες τα καταθετικά επιτόκια κυμαίνονται από 0,25% – 1,00%. Τον καιρό της κρίσης στην Αμερική είχα πληροφόρηση από καθηγητή Αμερικάνικου πανεπιστημίου ότι το καταθετικό επιτόκιο ήταν 0,75% σε αντίθεση με την χώρα μας όπου έφθαναν μεταξύ 5% - 6%. Αυτό καταδεικνύει ότι δανειστικά και καταθετικά επιτόκια είναι αλληλένδετα και αλληλεξαρτημένα. Όταν έχεις σημαντικό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας είσαι αναγκασμένος να προσφύγεις σε τραγικά λάθη για να σωθείς πρόσκαιρα. Γι’ αυτό και οι τράπεζες πρόσφεραν ψηλά καταθετικά επιτόκια για να καλύψουν τις τεράστιες τρύπες στην κεφαλαιακή επάρκεια. Αποτέλεσμα ήταν η εκτόξευση των δανειστικών επιτοκίων με συνεπακόλουθο το κόστος του χρήματος να είναι στραγγαλιστικό για τον επιχειρηματικό κόσμο. Είμαστε χώρα υπερχρεωμένη  με δείκτη της τάξης του 270% προς το ΑΕΠ.

Η κατάληξη στην απόφαση ενός δανειστικού επιτοκίου πρέπει να εμπεριέχει χρηματοοικονομικούς όρους πολύ εξειδικευμένους, τους αναφέρουμε με την αγγλική ορολογία σε μαθηματική εξίσωση και δεν απαιτούμε από τον απλό αναγνώστη να τους κατανοήσει όμως θα δώσουμε το βασικό στίγμα της φιλοσοφίας (Nominal Risk-Free Interest Rate + Risk Premiums = Nominal Interest Rate).  Η προαναφερθείσα μαθηματική φόρμουλα έχει και άλλους παραμέτρους πιο πολύπλοκους όπως τον υπολογισμό του πληθωρισμού (inflation risk premium), ρευστότητας (liquidity risk premium), μη πληρωμής δανείων (default risk premium) και άλλων.  Συχνά ακούμε από τους τραπεζίτες ότι το βασικό επιτόκιο είναι π.χ. 4,75% συν περιθώριο κέρδους (margin) 2,75%, δηλαδή το συνολικό επιτόκιο είναι της τάξης του 7,50%. Αυτή περίπου είναι η επιστημονική φιλοσοφία όπου καταστρατηγήθηκε από τους τραπεζίτες και οδήγησε σε εκτόξευση των δανειστικών επιτοκίων για να καλύψουν τις τεράστιες κεφαλαιακές τρύπες.
Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα €26δις. Απαγορευτικός αριθμός, τουλάχιστον να τον βελτιώσουμε σε υποφερτά επίπεδα για να αποφευχθούν εκποιήσεις κατοικιών και να βρεθούν συμπολίτες μας στους δρόμους με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα προβλήματα. Μαγικές φόρμουλες δεν υπάρχουν, χρειάζονται Στρατηγικοί Μάναζτερ να πάρουν δραστικές αποφάσεις προς διάσωση του τι περί σώζεται. Υπάρχει το αίσθημα ότι οι Τράπεζες κάνουν μόνο τον εισπράκτορα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τραγικά παραδείγματα. Το μόνο δραστικό σχέδιο το οποίο μπορεί να χαρτογραφηθεί και υλοποιηθεί προς Εθνικό Συμφέρον είναι η μείωση όλων των επιτοκίων μεταξύ του 3,5% - 4,00% τουλάχιστον για δύο χρόνια και περεταίρω μείωση των καταθετικών επιτοκίων κάτω του 1%-. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό στην Κύπρο εν έτη 2014. Στην διοικητική επιστήμη, υπάρχει η φράση μελέτα τον ανταγωνιστή σου και διαφοροποιήθου. Εμείς το πράξαμε ή πάμε μονόδρομο? Ποια είναι τα σχέδια δράσης Κεντρικής Τράπεζας, Εμπορικών Τραπεζών και Υπουργείου Οικονομικών προς βελτίωση της κατάστασης? Με ευχολόγια τίποτα δεν βελτιώνεται, αντιθέτως η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχύ ρυθμό πλέον γιατί τα «μικρομαξιλαράκια καταθέσεων» εξαφανίστηκαν. Η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γιατί και η δόση και ο τόκος θα μπορούν  να αποπληρώνονται.  Συνεπώς το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο γιατί και οι τράπεζες δεν θα χρειάζονται ανακεφαλαίωση και επιπρόσθετα θα κερδίσουν το στοίχημα της σταθερότητας και εμπιστοσύνης των Αγορών.

Όταν τα δανειστικά επιτόκια και γενικά το κόστος του χρήματος είναι στραγγαλιστικά ψηλό, οδηγεί την οικονομία σε βαθιά πλέον ύφεση λόγω μη ανεπαρκούς ανταγωνιστικού πλαισίου. Όταν τα χρηματοδοτικά έξοδα είναι τεράστια έχουν συνεπακόλουθο να συμπαρασύρουν το κόστος παραγωγής στα ύψη και τις τιμές των προϊόντων σε μη ανταγωνίσιμα επίπεδα. Τονίζουμε ότι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι ο ιδιωτικός τομέας όπου αν δεν βοηθηθεί θα οδηγηθούμε τάχιστα στον όλεθρο. Το 2015 θα είναι πολύ καθοριστικό για την Εθνική Οικονομία. Καθημερινά βλέπουμε καταστήματα να κλείνουν, μικροβιοτεχνίες να βάζουν λουκέτο, επιχειρηματίες και νοικοκυριά να νοιώθουν κυνηγημένοι από τις τράπεζες. Οι τράπεζες οφείλουν να πάρουν δραστικές αποφάσεις προς κοινό όφελος όλων γιατί και οι ίδιες θα αυτοστραγγαλιστούν γιατί σε μια ανεμική οικονομία ούτε οι ίδιες θα επιβιώσουν. Ο λαός τους έδωσε οξυγόνο να συνεχίσουν με τις οδυνηρότατες υποχωρήσεις που έκανε, τώρα είναι η σειρά τους να δώσουν οξυγόνο στην πραγματική οικονομία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ως υστερόγραφο θα αναφέρω την αναφορά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ραδιοφωνική εκπομπή όπου δήλωσε ότι 55 από τους καλύτερους καθηγητές του Πανεπιστημίου έφυγαν για το εξωτερικό. Είναι τυχαίο γεγονός? Τα συμπεράσματα δικά σας!!!


Οικονομικά Εγκλήματα

Αγαπητοί αναγνώστες θα προσπαθήσουμε διαμέσου επιστημονικής προσέγγισης να αποτυπώσουμε τι εστί οικονομικό έγκλημα  όπου είναι το πιο επίκαιρο έγκλημα ανά τον κόσμο και πιο άμεσα για την μικρή μας χώρα. Τα οικονομικά εγκλήματα διαπράττονται σε εταιρείες, οργανισμούς και κράτη. Οι επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν ότι τα οικονομικά εγκλήματα διαπράττονται από άτομα τα οποία είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Συνεπώς αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι διαπράττονται από άτομα τα οποία είναι άρτια καταρτισμένα σε γνώση και τεχνική. Η τρομερή εξέλιξη της τεχνολογίας κατέστησε δύσκολη την  ανίχνευση έγκαιρα λόγω του ότι είναι πολύπλοκα. Δεν είναι τυχαίο ότι «βάπτισαν» το οικονομικό έγκλημα, ως έγκλημα «λευκού κολάρου» από καλοντυμένους και «ηθικούς μάνατζερ».

Τι είναι οικονομικό έγκλημα? Είναι ενσυνείδητη πράξη ενός ατόμου ή ομάδας ατόμων να αποσπάσουν οικονομικό όφελος δια ψευδών και ανήθικών πρακτικών μεθόδων. Για να καταδείξουμε την σύγχρονη γάγγραινα του κόστους των οικονομικών εγκλημάτων, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τους Καπαρδή και Τσολάκη (Οικονομικά Εγκλήματα στις Επιχειρήσεις, 2011) το ετήσιο κόστος στις ΗΠΑ αναφορικά με την επαγγελματική απάτη ανέρχεται σε 669 δις ευρώ. Συνεπώς σε Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο το πρόβλημα έχει τραγικές και επικίνδυνες διαστάσεις. 

Η ανάλυση σε βάθος των οικονομικών εγκλημάτων δεν μπορεί να αποτυπωθεί ούτε σε ένα άρθρο ούτε σε μια επαγγελματική μελέτη. Ένας επαγγελματίας ερευνητής για να καταδείξει την γενικοποίσηση των αιτιών χρειάζεται χρόνια μελέτης και συλλογής πληροφοριών από τις Εθνικές Υπηρεσίες των διαφόρων κρατών σε παγκόσμια κλίμακα. Όταν εφαρμόζονται οι Χρηστοί Κανόνες Διοίκησης και οι επιστημονικές αναλύσεις σε Λογιστικά και Χρηματοοικονομικά μοντέλα τα οποία είναι συνδεδεμένα με νόμους και κώδικες τότε τα οικονομικά εγκλήματα μπορούν να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό. 

Τέτοια μοντέλα είναι οι Λογιστικοί Δείκτες (Αccounting Ratios), Οριζόντιες και Κάθετες αναλύσεις σε διαχρονική βάση (Horizontal & Vertical trend analysis), Απόδοση της Επένδυσης (Return on Iinvestment), Ανάλυση Ρίσκου (Risk Analysis), Κόστος Κεφαλαίου (Cost of Capital), Καθαρή Παρούσα Αξία (NPV), Προεξοφλητική Ταμειακή Ροή (DCF), Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IAS & IFRS), Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα (IAS), Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης (Corporate Governance)  όπως και πολλά άλλα Μοντέλα και Πρότυπα σε ποιοτική και ποσοτική ανάλυση. Υπάρχουν όλα τα επιστημονικά μοντέλα ανάλυσης και εντόπισης πιθανών στρεβλώσεων που οδηγούν σε οικονομικά εγκλήματα. 

Γι’ αυτό και στις μεγάλες εταιρείες / οργανισμούς υπάρχουν Τμήματα Εσωτερικού Ελέγχου. Κρίσιμο ερώτημα για οποιονδήποτε: Γιατί αποτυγχάνουν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου να εντοπίσουν τις απάτες πριν έρθει ο όλεθρος και η καταστροφή ενός μεγάλου οργανισμού ή κράτους? Τεράστιοι οργανισμοί εξαφανίστηκαν από τον χάρτη των επιχειρήσεων όπως η WorlCom, Parmalat, Enron, και Lehman Brothers με δισεκατομμύρια ευρώ/δολάρια κεφαλαιοποίηση. Κράτη οδηγήθηκαν σε πτώχευση όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισλανδία και Ουγγαρία όπου αναγκάστηκαν να αναζητήσουν στήριξη από ΔΝΤ και Ε.Ε.


Για την επιτυχή εφαρμογή οποιουδήποτε επιστημονικού μοντέλου διοίκησης και εκτέλεσης στρατηγικής χρειάζεται η καλλιέργεια Ηθικής Κουλτούρας. Αν η διοίκηση εκτελείται από ανήθικους και διεφθαρμένους μάνατζερ τότε όλα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Η Κουλτούρα δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη και ούτε σε ένα χρόνο. Χρειάζεται χάραξη Εθνικής Στρατηγικής σε διαχρονικό επίπεδο με εκτελεστές και επιμορφωτές άρτια καταρτισμένα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά άτομα. 

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

On-Line Accounting and Bookkeeping courses






New Innovative Learning Techniques

Stand-Out from the Crowd!!!
LCCI LEVEL 1 - Bookkeeping
LCCI LEVEL 2 – Bookkeeping & Accounts
LCCI LEVEL 3 – Accounting Higher
LCCI LEVEL 4 – Financial Accounting
The courses are applicable to all the people independently from their ages and location; students at all levels, mature people, managers who will want to expand their knowledge in the field of accounting.  The online learning includes Theory, Exercises & Solutions, Tips for success, and PowerPoint presentations. You can study at your home in a flexible and suitable environment. Don’t hesitate to conduct to the Instructor in the email: chioanou@cytanet.com.cy.