Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η τέχνη των διαπραγματεύσεων

Στην σύγχρονη κοινωνία της γνώσης δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις ή έτοιμες φόρμουλες προς επίλυση προβλημάτων. Γι΄ αυτό ο ρόλος των σύγχρονων Μάνατζερ και Ηγετών είναι πολύ σημαντικός και πολύπλευρος. Χρειάζονται πολύπλευρες και πολυσύνθετες γνώσεις. Μια πλευρά είναι η τέχνη της διαπραγμάτευσης. Για να κατανοήσουμε την τέχνη και περαιτέρω την επιτυχία στον τομέα των διαπραγματεύσεων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι διαπραγμάτευση; Διαπραγμάτευση είναι η εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης σε ένα πρόβλημα, η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη. Στο Κυπριακό τι πετύχαμε? Είχαμε ξεκάθαρο στόχο? Είχαμε χαρτογράφηση της στρατηγικής μας? Τι πετύχαμε στα 39 χρόνια διαπραγμάτευσης?

Η επιτυχής διαπραγμάτευση περνά από διάφορα στάδια, την Προετοιμασία η οποία αφορά συλλογή πληροφοριών για τα ενδιαφέροντα της άλλης πλευράς προς κοινή βάση, το Ξεκίνημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί χρειάζεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί η καλύτερη δυνατή σχέση με τον συνομιλητή, τη Συνέχιση της διαδικασίας όπου χρειάζεται η παράθεση αντικειμενικών κριτηρίων ώστε να κάνετε την άλλη πλευρά να αναγνωρίσει την αξία αυτών των κριτηρίων, και το Κλείσιμο όπου από τη στιγμή που θα διαφανεί το πλαίσιο πιθανής συμφωνίας, αρχίστε να προσανατολίζεται τη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων είχαν διαπραγματευτεί ορθολογιστικά με την Τρόικα? Τα κέντρα λήψης αποφάσεων πήραν τις ορθές αποφάσεις?

Ο επιτυχημένος διαπραγματευτής πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους, να ξέρει τι θέλει, γιατί οι άλλοι πρέπει να διαπραγματευτούν μαζί του και ποιες εναλλακτικές λύσεις έχει. Συνεπώς γνωρίζοντας την καλύτερη εναλλακτική λύση θα τον βοηθήσει να μην οδηγηθεί από φόβο σε μια συμφωνία για την οποία αργότερα θα μετανιώσει. Κάθε διαπραγμάτευση έχει τη διαφορετικότητα της, υπάρχουν διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται κάτω από τρομερή πίεση μεταξύ πεισματικών και επιθετικών μερών γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις διαπροσωπικές σχέσης. Ο αποτελεσματικός διαπραγματευτής είναι αυτός ο οποίος θα καλλιεργήσει πνεύμα συνεργασίας. Όμως για να το πετύχει πρέπει να γνωρίζει και να μελετά εκ των προτέρων την κουλτούρα, την προσωπικότητα και το επικοινωνιακό ύφος του συνομιλητή του. Εταιρείες, Οργανισμοί ή ακόμα και Κράτη τα οποία έχουν καλούς διαπραγματευτές αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.  Εμείς έχουμε καλούς διαπραγματευτές? Όλα κρίνονται στο τέλος της ημέρας εκ του αποτελέσματος, όπου δυστυχώς βουλιάξαμε και δεν ξέρουμε ακόμα που βρίσκεται ο πάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου