Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Δανειστικά Επιτόκια, ένα καρκίνωμα στα θεμέλια της Εθνικής Οικονομίας

Αγαπητοί αναγνώστες έχουν λεχθεί αρκετά για την αιμορραγούσα από καιρό Εθνική Οικονομία. Η ουσία είναι τι πράττουμε άμεσα. Δυστυχώς ουδέποτε είδαμε την ουσία και την μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Η θεωρεία από την Πράξη είναι μια Τεράστια Απόσταση. Τα εξαχθέντα μέτρα του Προέδρου είναι καλοδεχούμενα και ενθαρρυντικά, όμως τα περισσότερα είναι εφαρμόσιμα σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα  και όχι σε οικονομία η οποία είναι κλινικά νεκρή. Στην Διοικητική Επιστήμη κάνεις ακτινογραφία της παρούσας κατάστασης και λαμβάνεις δραστικά μέτρα όχι αύριο αλλά χθες. Ο ιδιωτικός τομέας εξέπνευσε. Καθημερινά ακούμε για μειώσεις μισθών της τάξης του 20% - 50%, μειώσεις ημερών εργασίας και τσουνάμι απολύσεων. Χωρίς ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρχει ούτε βιώσιμος δημόσιος τομέας. Οι παράμετροι και οι δυνάμεις που εξασκούνται στις οποιεσδήποτε οικονομίες είτε Εθνικές είτε Εταιρικές είναι οι ίδιες με ελαφρές παραλλαγές.

Στο παρόν στάδιο θα διατυπώσουμε με απλή γλώσσα γιατί τα δανειστικά επιτόκια είναι καρκίνωμα στα θεμέλια της οικονομίας. Για να λειτουργεί η οποιαδήποτε οικονομία σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη πρέπει να πληρεί κάποιους επιστημονικούς χρηματοοικονομικούς κανόνες που δυστυχώς στην χώρα μας τους «δολοφονήσαμε» εξού και η κατάρρευση της οικονομίας. Ένας από τους κανόνες είναι η προσφορά χαμηλών δανειστικών επιτοκίων για να υπάρχει κινητικότητα στις επενδύσεις και επανεπενδύσεις. Στις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες τα καταθετικά επιτόκια κυμαίνονται από 0,25% – 1,00%. Τον καιρό της κρίσης στην Αμερική είχα πληροφόρηση από καθηγητή πανεπιστημίου ότι το καταθετικό επιτόκιο ήταν 0,75% σε αντίθεση με την χώρα μας όπου έφθαναν μεταξύ 5% - 6%. Αυτό καταδεικνύει ότι δανειστικά και καταθετικά επιτόκια είναι αλληλένδετα και αλληλεξαρτημένα. Όταν έχεις σημαντικό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας είσαι αναγκασμένος να προσφύγεις σε λάθη διαχρονικά για να σωθείς πρόσκαιρα. Γι’ αυτό και οι τράπεζες πρόσφεραν ψηλά καταθετικά επιτόκια για να καλύψουν τις τεράστιες τρύπες στην κεφαλαιακή επάρκεια. Αποτέλεσμα ήταν η εκτόξευση των δανειστικών επιτοκίων με συνεπακόλουθο το κόστος του χρήματος να είναι στραγγαλιστικό για τον επιχειρηματικό κόσμο. Είμαστε χώρα πλήρως καταχρεωμένη  με δείκτη της τάξης του 270% προς το ΑΕΠ σε σύνολο δανεισμού επί επιχειρηματικών και νοικοκυριών. Αυτό μεταφράζεται σε αριθμό της τάξης των €46δις. Απίστευτος αριθμός δανεισμού!!!

Η κατάληξη στην απόφαση ενός δανειστικού επιτοκίου πρέπει να εμπεριέχει χρηματοοικονομικούς όρους πολύ εξειδικευμένους, τους αναφέρουμε με την αγγλική ορολογία σε μαθηματική εξίσωση και δεν απαιτούμε από τον απλό αναγνώστη να τους κατανοήσει όμως θα δώσουμε το βασικό στίγμα της φιλοσοφίας (Nominal Risk-Free Interest Rate + Risk Premiums = Nominal Interest Rate).  Η προαναφερθείσα μαθηματική φόρμουλα έχει και άλλους παραμέτρους πιο πολύπλοκους όπως τον υπολογισμό του πληθωρισμού (inflation risk premium), ρευστότητας (liquidity risk premium), μη πληρωμής δανείων (default risk premium) και άλλων.  Συχνά ακούμε από τους τραπεζίτες ότι το βασικό επιτόκιο είναι π.χ. 4,75% συν περιθώριο κέρδους (margin) 2,75%, δηλαδή το συνολικό επιτόκιο είναι της τάξης του 7,50%. Αυτή περίπου είναι η επιστημονική φιλοσοφία όπου καταστρατηγήθηκε από τους τραπεζίτες και οδήγησε σε εκτόξευση των δανειστικών επιτοκίων για να καλύψουν τις τεράστιες κεφαλαιακές τρύπες.

Συνεπώς όταν τα δανειστικά επιτόκια και γενικά το κόστος του χρήματος είναι στραγγαλιστικά ψηλό, τότε οδηγεί και την οικονομία σε ύφεση λόγω μη ανεπαρκούς ανταγωνιστικού πλαισίου. Όταν τα χρηματοδοτικά έξοδα είναι τεράστια έχουν συνεπακόλουθο να συμπαρασύρουν το κόστος παραγωγής στα ύψη και τις τιμές των προϊόντων σε μη ανταγωνίσιμα επίπεδα. Τονίζω ότι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι ο ιδιωτικός τομέας όπου αν δεν βοηθηθεί θα οδηγηθούμε τάχιστα στον όλεθρο. Οι επόμενη 3-5 μήνες είναι καθοριστικοί.

Θα θυμίσω ότι η οικονομία σε ορθολογιστική βάση άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά επί καιρό προεδρίας Βασιλείου όπου έφερε δύο δραματικές αλλαγές οι οποίες ήταν το τρένο και για τις μετέπειτα αναπτύξεις: (1) μείωση του εταιρικού φόρου από 40% στο 20% σε αρχικό στάδιο για να επανεπενδύονται τα κέρδη των επιχειρηματιών όπου συνεπώς δημιουργούντο νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και  (2) μείωση των καταθετικών επιτοκίων όπου ανέρχοντο και στο 9% με συνεπακόλουθο να πιέζουν τα δανειστικά πιο πάνω. Σημειώνουμε ότι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων θα δώσει ρευστότητα στην αγορά με την ταυτόχρονη μείωση των καταθετικών χωρίς να δημιουργεί στρεβλώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Πρόεδρε ζήτα εμπεριστατωμένη μελέτη από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα με πιθανά σενάρια μειώσεων των επιτοκίων, δανειστικών και καταθετικών για να επανεκκινήσει η οικονομία όχι αύριο αλλά χθες. Η οικονομία χρειάζεται ρευστό και αν δεν υπάρξει ρευστό τίποτα δεν θα λειτουργήσει. Εξού και η χαρακτηριστική φράση «CASH IS KING». Η παρούσα κατάσταση μας οδηγεί στον όλεθρο. Σε τρεις μήνες οι άνεργοι θα είναι πέραν των 100,000. Όταν θα κλείσουν τα ξενοδοχεία την πρώτη Νοεμβρίου πόσοι θα είναι οι άνεργοι? Με απλά λόγια επιβάλλεται να μειωθούν π.χ. τα δανειστικά επιτόκια κατά 1% και τα καταθετικά κατά 1,5% για να μην επηρεαστεί η κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η αποστολή του χρήματος δεν είναι η συσσώρευση σε καταθέσεις με ψηλή απόδοση επιτοκίου αλλά στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας. Η παρούσα κατάσταση πτώχευσε συνεπώς χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και στρατηγικής άμεσα. Επιβάλλεται η σύσταση πολυθεματικών ομάδων ώστε να αναλάβουν την εκτέλεση της Στρατηγικής και επίβλεψης των Σχεδίων Δράσης. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής γιατί βρισκόμαστε μεταξύ «Σκύλλας (ΕΕ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ και Χάρυβδης (ΔΝΤ)».

Τελειώνοντας ελπίζουμε να κλείσει το θέμα του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου όπως και της Κεντρικής Τράπεζας άμεσα, αργήσαμε παρά πολύ και πληρώνουμε ήδη τεράστιο κόστος γιατί χάθηκε η εμπιστοσύνη από τους ξένους. Η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται ούτε σε ένα μήνα αλλά ούτε σε ένα χρόνο. Θα αναμένουμε να δούμε έργα πιο έμπρακτα άμεσα τα οποία να δίνουν πραγματική και ουσιαστική τόνωση στην οικονομία. Πιστώνουμε το νέο πρόεδρο ότι ανάλαβε «καμένη γη» όμως δεν είναι άλλοθι, γιατί η Διοικητική Επιστήμη δίνει όλα τα εφόδια για χάραξη στρατηγικής και ανάκαμψης. Τα γεγονότα τρέχουν με δραματικό τρόπο. Βλέπετε είμαστε σε εμπόλεμο κατάσταση. Το 1974 ακούγαμε για έκτακτο πολεμικό ανακοινωθέν, τώρα ακούμε για έκτακτο οικονομικό ανακοινωθέν. Που κατάντησε αυτός ο τόπος!!! Το παρόν άρθρο γράφτηκε στις 21 Απριλίου, τα γεγονότα καθημερινά τρέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου