Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η Στρατηγική Σημασία του Μάνατζμεντ στο Σύγχρονο Περιβάλλον


Το Μάνατζμεντ ως λέξη και έννοια ίσως να ακούγεται γενική και αόριστη. Η απλή μετάφραση υποδηλεί «Διεύθυνση/Διοίκηση». Στον κόσμο της επιστήμης του Μάνατζμεντ τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το Μάνατζμεντ ως ακαδημαϊκή γνώση σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο δίνει τρομερή και ευρεία γνώση στον άνθρωπο για να μπορεί να έχει όλα τα εφόδια να κρίνει και να προβλέπει καταστάσεις με πιθανές επιπτώσεις. Απλώς να αναφέρω έννοιες που ίσως να ακούγονται πολύπλοκες όμως με την καλή εκπαίδευση και εμπειρία ταυτόχρονα αποκτάται ένα πολύ δυνατό εργαλείο στον κατέχοντα Μάνατζερ/Ηγέτη ή υποψήφιο Μάνατζερ/Ηγέτη: (1) Τα στρατηγικά εργαλεία, SWOT, PESTLE και FIVE-FORCES, (2) τα μοντέλα στρατηγικής ανάπτυξης όπως, Generic Strategies, Diversification Strategy, Expansion Strategies, (3) στρατηγικά εργαλεία ανάπτυξης θεωριών ανθρώπινου δυναμικού όπως οι θεωρίες του Maslow (Hierarchy of Human Needs) και Vroom (Expectancy Theory), (4) χάραξη εταιρικής στρατηγικής σε επίπεδο Corporate, Business και Functional, (5) η ανάπτυξη της θεωρίας cause-and-effect relationship, (6) η ανάλυση των controllable και uncontrollable factors όπως και πολλών άλλων στρατηγικών εργαλείων σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού/κράτους.

Η επιστήμη του Μάνατζμεντ (Science of Management) ή εφαρμοσμένη Τέχνη του Μάνατζμεντ (Applied Management ή Art of Management) έκανε την δυναμική εμφάνιση του κατά τις αρχές του 19ου Αιώνα και εδραιώθηκε με την εισδοχή του προγράμματος MBA στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ το 1925.  Λόγο της πολυπλοκότητας του Μάνατζμεντ και της εξειδίκευσης κατά τον 20ον Αιώνα χωρίστηκε σε 6 κατηγορίες ως εξής: (1) Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Management), (2) Διεύθυνση Εργασιών (Operations Management), (3) Στρατηγικό Μάνατζμεντ (Strategic Management), (4) Μάρκετινγκ Μάνατζμεντ (Marketing Management), (5) Οικονομικό Μάνατζμεντ (Financial Management) και (6) Διεύθυνση Συστημάτων Πληροφορικής (Management Information Systems). Όλες οι πιο πάνω  κατηγορίες του Μάνατζμεντ είναι αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας των οργανισμών και κρατών. Επιπρόσθετα σε κάθε κατηγορία υπάρχουν επί μέρους κατηγορίες οι οποίες αλληλεπιδρούν στις 6 πιο πάνω κατηγορίες όπως το Change Management και Performance Management.

Στον σύγχρονο κόσμο της οικονομίας των κρατών και των επιχειρήσεων το Μάνατζμεντ έχει όνομα και υποκατηγορίες. Οι υποκατηγορίες δημιουργήθηκαν ή τεμαχίστηκε ο όρος Μάνατζμεντ γιατί δεν μπορεί ένα άτομο από μόνο του να γνωρίζει τα πάντα. Ο μεγάλος πατέρας του Μάνατζμεντ Peter Drucker ανάφερε ότι για να λύσης ένα πρόβλημα πρέπει να το τεμαχίσεις ώστε να εντοπίσεις τις αιτίες και αφορμές. Έτσι και το Μάνατζμεντ τεμαχίστηκε σε 6 κατηγορίες για να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στους κατόχους και χρήστες/εφαρμοστές του. Μπορεί τα πιο πάνω να ακούγονται πολύ ωραία ως έννοιες και θεωρίες. Συνεπώς θέτω το κριτικό ερώτημα: Γιατί δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη? Την απάντηση την έδωσε πριν εκατοντάδες χρόνια ο μεγάλος Έλληνας Αρχαίος Φιλόσοφος Σωκράτης: αν δεν υπάρχει κριτική σκέψη τότε είμαστε καταδικασμένοι σε αποτυχία. Σε μια ομιλία του ο Σωκράτης ανάφερε επί λέξη «Δεν μπορώ να σας διδάξω τίποτα περισσότερο, παρά να έχετε κριτική σκέψη».

Συνεπώς το τρίπτυχο της επιτυχίας για τον σύγχρονο Ηγέτη/Μάνατζερ είναι να έχει βαθιά Γνώση, αρκετή Εμπειρία και Κριτική Σκέψη.  Ο Αϊνστάιν στο παρελθόν ανάφερε ότι «εμπειρία χωρίς Γνώση είναι τίποτα, και Γνώση χωρίς Εμπειρία πάλι είναι τίποτα, συνεπώς Εμπειρία και Γνώση είναι το παν». Στον σύγχρονο κόσμο θέλουμε ανθρώπους με κρίση ώστε να μπορούν να ενεργούν προληπτικά διαφορετικά δεν έχουμε μέλλον. Γι’ αυτό επιχειρηματικότητα και ακαδημαϊκή μόρφωση πρέπει να συμβαδίζουν διαφορετικά θα δημιουργηθεί κενό στον τομέα ανάπτυξης σύγχρονων Μάνατζερ/Ηγετών. Καταλήγοντας διαβλέπουμε ότι το Μάνατζμεντ είναι αναπόσπαστο μέρος σε όλες τις φάσεις της κοινωνίας. Γι’ αυτό ελπίζουμε ο νέος ηγέτης του κράτους να έχει όραμα, στρατηγική και κρίση ώστε να μπορέσει να οδηγήσει την κοινωνία των πολιτών σε ασφαλές λιμάνι. Ο τόπος μας το χρειάζεται!!!

Καυτές προκλήσεις για την νέα κυβέρνηση


Είναι πασιφανές ότι η χώρα μας βρίσκετε σε κρίσιμο σταυροδρόμι ως προς την διαχρονική βιωσιμότητα του κράτους και περεταίρω ως προς την καταπολέμηση πολύ σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων τα οποία πλέον έχουν καταστεί ως Εθνική απειλή για πρώτη φορά μετά το 1974.  Δεν μπορεί πλέον να συντηρείται η δικαιολογία ότι πάντα είναι υπεύθυνη για τα όποια λάθη η προηγούμενη κυβέρνηση.

A hole is in the road ahead of you with a construction barricade sticking out of it, and the words Challenge Ahead on the black asphalt warning of trouble Stock Photo - 11252517Τα πιο κάτω καυτά θέματα χρειάζονται χάραξη σωστής στρατηγικής διαφορετικά το μέλλον  μας προδιαγράφετε δυσοίωνο: (α) διαχείριση και υπογραφή μνημονίου άμεσα, (β) δημιουργία ανάπτυξης, (γ) χαμηλή αγοραστική δύναμη και ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ε.Ε., (δ) βελτίωση δημόσιας υπηρεσίας, (ε) υλοποίηση του ΓΕ.Σ.Υ., (ζ) μείωση της ανεργίας, (η) καταπολέμηση υπογεννητικότητας και (θ) καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών και παιδικής πορνογραφίας.

 Πολλά έχουν διατυπωθεί και σαν χώρα δεν φειδόμαστε ούτε ανθρώπων καταρτισμένων αλλά ούτε και καινοτομικών ιδεών. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι να υπάρξει Βούληση και αλλαγή Κουλτούρας. Ευελπιστούμε ως πολίτες και αναμένουμε από την νέα κυβέρνηση να δούμε δραστικές αλλαγές και χάραξη διαχρονικής στρατηγικής και νέου οράματος. Ο τόπος μας το χρειάζεται για να νιώσει ασφάλεια. Κλείνουμε με την χαρακτηριστική φράση «Αν δεν προγραμματίζεσαι, Προγραμματίζεσαι για να αποτύχεις!!!». Ελπίζουμε να μην αποτύχουμε για το καλό της κοινωνίας των πολιτών, γιατί η αποτυχία δεν έχει χρώμα μπλε, κόκκινο ή πράσινο.