Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Φαύλος Κύκλος Οικονομικής Ύφεσης και Αστάθειας

Το παρόν άρθρο έχει στόχο να διατυπώσει σε απλή επιστημονική γλώσσα και με βάση δομημένα επιχειρήματα βασιζόμενα στην Επιστήμη του Μάνατζμεντ, σε τι φαύλο κύκλο έχουμε περιπέσει ως οικονομία, κοινωνία και ως κράτος όπου σε τελική ανάλυση απειλείται και αυτή ο οντότητα μας και το μέλλον μας. Σε προηγούμενη αρθρογραφία τονίζαμε πάντα ότι τα λάθη πληρώνονται πλέον ακριβά, και δυστυχώς ήρθε η ώρα της πληρωμής των τόσων τραγικών λαθών τα οποία διαπράχθηκαν σε διαχρονική βάση χωρίς την παραμικρή τιμωρία των ενόχων ακόμη. Δεν θα ανατρέξουμε στο παρελθόν προς αναζήτηση αιτιών, είναι πλέον θέμα της δικαιοσύνης να αναλάβει το έργο Ανόρθωσης της εικόνας της χώρας μας. Στην Επιστήμη του Μάνατζμεντ είναι απαράβατος όρος, ο έξυπνος Μάνατζερ/Ηγέτης να κάνει ακτινογραφία της παρούσας κατάστασης.
 
Η παρούσα κατάσταση είναι τραγική με τις ακόλουθες πληγές να καταρρακώνουν την Εθνική Οικονομία: (1) Ανεμικό Τραπεζικό Σύστημα, (2) Ανεργία στα ύψη, (3) Ύφεση σε ελεύθερη πτώση, (4) Ξένες επενδύσεις σε σημείο ναδίρ, (6) Δανειστικά επιτόκια σε απαγορευτικό σημείο όπου πνίγουν κάθε πιθανή επένδυση, (7) Βιοτικό επίπεδο σε ελεύθερη πτώση, (8) Μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε αριθμούς μαμούθ όπου απειλείται η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. Αναφέραμε τα πιο βασικά σημεία της «Λερναίας Ύδρας» όπου αν περικόψεις μια κεφαλή ξεφυτρώνει άλλη με διπλή κεφαλή. Είναι πλέον παραδεχτό ότι η μη επίλυση ή τουλάχιστον αντιμετώπιση των πιο πάνω καρκινωμάτων θα μας οδηγήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ολιστική πτώχευση ως χώρας γιατί δεν θα υπάρχει τραπεζικό σύστημα, και αναλύουμε ως πιο κάτω τον συλλογισμό μας. Στην παρούσα φάση όπου η πλειοψηφία των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν μπορεί να δανείσει ούτε σεντ, συνεπάγεται ότι λειτουργεί ως εισπράκτορας παλαιών οφειλών/ δανείων. Συνεπώς το χρήμα κάνει τον κύκλο του και λιγοστεύει συνεχώς μέχρι να εξαφανιστεί από την Αγορά.
 
 Χωρίς Τραπεζικό Σύστημα το οποίο να μπορεί να δανείζει, η χώρα είναι καταδικασμένη σε αργό θάνατο. Διαδικασία όπου λειτουργεί ως Τσουνάμι, όπου εφόσον αδυνατεί να δανείσει τον επιχειρηματία, ο επιχειρηματίας με στραγγαλισμένη ρευστότητα οδηγείται σε απολύσεις και μειώσεις μισθών για να αντεπεξέλθει, ενώ επί της ουσίας οδηγείται στην συρρίκνωση και πτώχευση. Η Ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με τις στραγγαλιστικές απολύσεις και μειώσεις μισθών αλλά με την Καινοτομία, ορθολογιστική Στρατηγική σε όλα τα επίπεδα (Εταιρική, Επιχειρησιακή και Τμηματική), και στράτευση των καλύτερων ταλέντων. Δυστυχώς ο επιχειρηματίας είναι θύμα της Τραπεζικής αδυναμίας σε παροχή ρευστότητας. Τα πιο πάνω καρκινώματα είναι όλα αλληλένδετα και λειτουργούν ως πυραμίδα, όπου στην κορυφή είναι το Τραπεζικό Σύστημα. Όταν το Τραπεζικό Σύστημα είναι Ανεμικό τότε θα επέλθει η ανεργία, η ύφεση, πτώση βιοτικού επιπέδου, μη εξυπηρέτηση των δανείων λόγων απώλειας εργασίας και τόσα άλλα δεινά. Σπάσαμε όλα τα ρεκόρ σε πτωχεύσεις εταιρειών και κλείσιμο μικρών εργαστηρίων/μαγαζιών. Σε όλες τις πόλεις η πιο δημοφιλής λέξη είναι «ΠΩΛΕΙΤΑΙ/ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ». Με απλά λόγια «ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΑΤΡΙΣ». Όταν ξεπουλιούνται τα πάντα, τι συνεπάγεται? Δυστυχώς χάθηκε η Γραμμή Στρατηγικής.
 
Δεν ξεχωρίζουμε την Αιτία από το Σύμπτωμα. Ακούμε να τίθενται θέματα για μειώσεις κατώτατων μισθών, μειώσεις ενοικίων και άλλα δευτερεύοντα θέματα τα οποία αποτελούν το Σύμπτωμα και τα οποία αποπροσανατολίζουν την Γραμμή Πλεύσης προς πιθανή ανάκαμψη. Ο κατώτατος μισθός και 100 ευρώ να οριοθετηθεί δεν αποτελεί λύση, γιατί η αιτία της καταστροφής μας είναι σε άλλα μήκη και πλάτη και όχι στον κατώτατο μισθό όπου δεν έχει ουδεμία παρενέργεια σε θέμα οικονομικής ύφεσης. Για τον απλό λόγο, όταν υπάρχει τεράστια ανεργία και ύφεση ο πολίτης θα αποδεχθεί χαμηλό μισθό μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Αν δεν υπάρξει ανακάμψει, η οποία δεν θα έρθει ως Μάννα εξ’ ουρανού αλλά με χάραξη Στρατηγικής και Υπέρβασης Εαυτού. Στην Επιστήμη του Μάνατζμεντ δεν υπάρχει ποτέ τελευταία ευκαιρία Μαθαίνεις πάντα μέσα από τα λάθη σου, εμείς όμως δείξαμε ότι είμαστε «Ανεπίδεκτοι Μαθήσεως» μέχρι τώρα.
 
Χρειάζονται τομές και όχι βεβιασμένες αποφάσεις κάτω από τον Πανικό της Τρόικας και του Μνημονίου το οποίο μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε Ολιστική Κατάρρευση. Θα αναφέρουμε μόνο έναν απλό σενάριο: σήμερα η άνεργοι είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου στις 76.000, με ορίζοντα την περεταίρω αύξηση σε ρυθμούς μαμούθ. Δεν χρειάζεται να είσαι και διακεκριμένος επιστήμονας για να κάνεις ακτινογραφία της παρούσης κατάστασης. Σε ένα με δύο χρόνια όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αποτελούν το 50%-60% των χαρτοφυλακίων των τραπεζικών ιδρυμάτων, γεγονός όπου θα οδηγεί τα τραπεζικά ιδρύματα σε πλήρη κατάρρευση. Οι τράπεζες θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε πωλήσεις ακινήτων. Θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ανεπανόρθωτος με απρόβλεπτες καταστάσεις πανικού, όπου ίσως να οδηγήσουν και σε κοινωνικές εξεγέρσεις. Επιπρόσθετα, όπου σε μια χώρα πτωχευμένη και σε εξευτελιστική τιμή να πωλείται ένα ακίνητο, αγοραστές δεν θα υπάρχουν γιατί το 60%-80% του πληθυσμού θα κάνει αγώνα επιβίωσης. Μας διάβασαν πολύ καλά πριν την επιβολή του κουρέματος, τα νοικοκυριά όφειλαν σε αναλογία το 170% του ΑΕΠ σε θέμα δανεισμού. Στο παγκόσμιο γίγνεσθαι τίποτα δεν κρίνεται στην τύχη.
 
Οι οποιεσδήποτε στρατηγικές αποφάσεις έχουν συγκεκριμένο στόχο. Συνεπώς με την επιβολή του κουρέματος και την αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών των νοικοκυριών προς τα τραπεζικά ιδρύματα, επέρχεται η πλήρης πτώχευση και των πολιτών και της χώρας. Το αποτέλεσμα του κουρέματος ήταν η απώλεια 24δις ευρώ σήμερα. Πριν το κούρεμα οι καταθέσεις ήταν περί τα 71-72δις ευρώ και πρόσφατα στατιστικά κατέδειξαν καταθέσεις 48δις ευρώ. Η μαύρη προπαγάνδα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και περί “bail-in” κάποιων στα κέντρα εξουσίας μας έχει καταστρέψει. Ο μοναδικός τους στόχος ήταν η καταστροφή της οικονομίας της χώρας και το κατάφεραν στο 100%. Μια χώρα καταστρέφεται δια της απώλειας της οικονομίας της που έχει ως συνεπακόλουθο την φυγή των επιστημόνων της προς το εξωτερικό. Εμείς είμαστε προσκολλημένοι στο μνημόνιο αυτών των οποίων μας κατάστρεψαν. Ας μας παρουσιάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων έστω και ένα σχέδιο εμπεριστατωμένο το οποίο οδηγεί σε ανάκαμψη της οικονομίας και της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος όπου ο ρόλος του είναι να δανείζει τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτική και όχι να τις αποστραγγίζει από ρευστότητα.
 
Αρκετά μέτρα στο μνημόνιο είναι πολύ ορθά, αλλά πλήρως άκαιρα στην δική μας περίπτωση. Τα μέτρα τα οποία εισηγείται και εκτελεί η Τρόικα θα έπρεπε να είχαν ορίζοντα εφαρμογής 2-5 χρόνια και με παροχή ρευστότητας και όχι σε 6 ως 12 μήνες και χωρίς ρευστότητα. Τα παραδείγματα των άλλων χωρών τα οποία σερβίρονται ως παράλληλα και ίδια όπως της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας οι οποίες επέστρεψαν στις αγορές, δεν έχουν ουδεμία σχέση και παραλληλισμό με το δικό μας πρόβλημα. Για τον απλό λόγο ότι σε αυτές τις χώρες και περεταίρω σε ουδεμία χώρα στον κόσμο δεν επιβλήθηκε η ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ δια του κουρέματος των καταθέσεων, το βαπτιζόμενο «bail-in». Στην επιστήμη της Χρηματοοικονομικής υπάρχει το μοντέλο το οποίο πήρε το όνομα «market anomalies», δηλαδή ανωμαλία στις αγορές όπου διαμέσου της δημιουργίας πανικού στις αγορές δεν λειτουργούν οι κανόνες των επιστημών της Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής. Ακριβώς αυτό το μοντέλο Οργάνωσαν και Εκτέλεσαν τα κέντρα λήψης αποφάσεων των «φίλων ευρωπαίων». Δημιούργησαν τον πανικό, πρόβαλαν το πιθανό «bail-in» όπου είχε ως αποτέλεσμα άρων άρων να εξαφασνιτούν δισεκατομμύρια καταθέσεις.
 
Η επιστήμη του Μάνατζμεντ και η απλή λογική καταδεικνύει ότι όταν η παρούσα στρατηγική είναι αναποτελεσματική και οδηγεί σε πλήρη καταστροφή τότε επιβάλλεται η αλλαγή πλεύσης, ακόμα και έξοδος από την Ευρωζώνη. Μας σέρβιραν το Μνημόνιο, όμως αν «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρτιά που μας μοιράζουν, μπορούμε όμως να παίξουμε το παιχνίδι με τον δικό μας τρόπο», λόγια σοφά ενός αείμνηστου αμερικάνου κορυφαίου επιστήμονα στον τομέα της Τεχνολογίας, Ράντυ Πάους. Το μέλλον μας εμείς το προδιαγράφουμε. Είμαστε ικανοί να το πράξουμε ή θα αναμένουμε την ολιστική κατάρρευση η οποία κάθε μέρα επιταχύνεται με τις χιλιάδες απολύσεις, εκατοντάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις, χιλιάδες μαθητές σε συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Τα χειρότερα έπονται και τονίζουμε ότι τα γραφόμενα δεν δίνουν το στίγμα της κινδυνολογίας αλλά έστω και την υστάτη ας αρθούν στο ύψος των περιστάσεων τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ως υστερόγραφο αναφέρουμε ότι την κατάρρευση την προβλέψαμε πριν δύο χρόνια.
 
Σημείωση: Το άρθρο εκφράζει προσωπικές θέσεις του συγγραφέα.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

CERTIFIED MANAGEMENT ACCOUNTANT / VERY SOON IN CYPRUS



Certified Management
Accounting (Australia)
Program



The educational objectives of the Institute of Certified Management Accountants (ICMA) in Australia are to fur­ther the development of management accounting education in the universities and schools in Australia and interna­tionally; to encourage research into the application of management accounting theory and practice; and to provide continuing professional development for its members.

In order to achieve the above objectives, a number of educational programmes are offered by the Institute. The CMA program is its flagship program, and open only to Accounting Graduates, Professional Qualified Accountants of other recognised bodies, and the Institute's Graduate (GMA) and Associate (AMA) members.

 

Who Should Attend?

          Professional accountants (ACCA, CPA, CA, ICWA, ICSA or equivalent)

          Business Analysts

          Industrial and Services Accountants

          Financial Analysts & Controllers

          Any senior staff responsible for the provision of

decision information in their organisation


 

Key Learning Outcomes

          identify the basic conventions and doctrines of strategic managerial accounting.

          identify major contemporary issues that have emerged in managerial accounting.

          discuss a number of issues relating to the design and implementation of cost management models in modern firms.

 
CRITICAL ANALYSIS FOR SENIOR AND MIDDLE LEVEL FINANCE EXECUTIVES

 

0 Does this apply to you

      I feel I am losing relevance

      I don' t want to be just a scorekeeper

      I am frequently called upon to provide decision analysis information to the Board

      My management accounting knowledge is not up to date

      My job has become more specialised, I have not

 

 

 

If you have ticked any of the above statements; you seriously need to upgrade your skills


For any information you have to conduct me at chioanou@cytanet.com.cy or 99722443

  
  

 

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η Εθνική Οικονομία Εκπέμπει «MAYDAY!!!»

Θα ξεκινήσω την συγγραφή αυτού του άρθρου με μια περίφημη φράση του Μεγάλου Ηγέτη Winston Churchill (Ο Τσιώρτσιηλ ήταν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας στον 2ον Παγκόσμιο Πόλεμο) όπου κρίνεται άκρως επίκαιρη και καυστική στην παρούσα φάση της τραγικής μας Οικονομικής Θέσης «Οι Έλληνες είναι έξυπνος Λαός όμως κυβερνάται από «Κόλοκους», και η Τουρκία είναι «Κόλοκος» Λαός όπου κυβερνάται από Έξυπνους». Τι τραγική ειρωνεία, να επαληθεύεται πλήρως μια φράση ενός άξιου Ηγέτη και Οραματιστή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από σχεδόν 70 χρόνια. Δεν θα σταθούμε στην ανάλυση αριθμών και δεικτών στο παρόν άρθρο γιατί είναι ήδη χιλιο-ειπωμένα τα γεγονότα και για το ποιος φέρει ευθύνη λιγότερο η περισσότερο, υπάρχουν οι νόμοι, οι θεσμοί και τα κέντρα λήψης αποφάσεων προς λήψη δραστικών μέτρων για τιμωρία των ενόχων.
 
Αν αναλύσουμε την παρούσα κατάσταση στις χώρες της Ε.Ε. θα διαπιστώσουμε ότι είναι ένας οργανισμός όπου στην παρούσα φάση έχει αποτύχει παταγωδώς προς κοινό όφελος για τον απλό λόγο ότι με τις πολιτικές του αποφάσεις έχει σπείρει τον όλεθρο και την δυστυχία σε εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. Η Χώρα μας θα μείνει αλώβητη? Ήδη καθηλώθηκαν όλα: οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ανεργία σε ποσοστά ρεκόρ, μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω απώλειας εργασίας στα ύψη, ανεμικό τραπεζικό σύστημα λόγω της καρατόμηση των δύο μεγάλων τραπεζών, διάλυση κυβερνητικού τομέα με διάλυση καίριων υπηρεσιών και τι να πρωτοαναφέρουμε άλλο …!!! Τι παιχνίδια εξουσίας παίζονται ενάντια στις αδύνατες οικονομικά χώρες μέλη? Ως παράδειγμα τα σκληρά λιτότητας μέτρα στις χώρες όπως Ισπανία, Ελλάδα, Ιρλανδία και ακολουθεί η Ιταλία δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της Οικονομίας και Ανάπτυξης, σημεία αλληλένδετα και αδιαχώρητα.
 
Το μέγιστο ερώτημα είναι «Μήπως είναι άλλα τα κίνητρα στα κέντρα λήψης αποφάσεων?». Ποια είναι τα παιχνίδια εξουσίας στην Ε.Ε.? Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και η Ιστορία μας δίδαξε και μας διδάσκει πολλά. Απλώς να αναφέρουμε το εξής: 1os και 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος – Γερμανία εναντίων όλων. Εμάς μας καρατόμησαν με την διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και την φόρτωση του ELA στην Τράπεζα Κύπρου. Μας επέβαλαν το κούρεμα, μας επέβαλαν σχέδιο διάλυσης του Συνεργατισμού γιατί η κερκόπορτα έχει ανοίξει με τις παράλογες απαιτήσεις όπου δεν μπορούν να υλοποιηθούν και ο συνεργατισμός σε 5 χρόνια θα δούμε που θα «ξεπουληθεί». Τι να πρωτοαναφέρουμε…!!!
 
Θα επανέλθουμε και στον τίτλο όπου αναφέρουμε την χαρακτηριστική φράση «MAYDAY», γιατί κάποιος ο οποίος δεν έχει ακούσει την φράση αυτή θα διερωτάται τι σημαίνει. Η φράση «ΜΑΥDAY» αναφέρεται από τους πιλότους αεροπλάνων και σκαφών σε πιθανή πτώση των. Και η Οικονομία μας είναι σε πτώση με καταστροφικές συνέπειες όπου δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε. Δύο σενάρια θα μας σώσουν από την καταστροφή που επέρχεται: (1) πιθανή λύση του Κυπριακού (βιώσιμη λύση) άμεσα και (2) χρήση των υδρογονανθράκων με έκδοση ομολόγων προς άντληση ρευστότητας. Εάν δεν επιτευχθεί ο ένας εκ των δύο πιο πάνω στόχων τότε σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θα καταρρεύσει η οικονομία και θα συμπαρασύρει τους πάντες. Προς ενημέρωση για να μην κατηγορηθούμε για κινδυνολογία έχουμε προβλέψει με αρθογραφία και την ύφεση όταν μιλούσε ο κ. Σταυράκης για 3,7% ρυθμό ανάπτυξης και την Πτώχευση τους Κράτους με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Έγκλημα κατά των Πολιτών η Πτώχευση τους Κράτους». Το τραγικό είναι ότι ως λαός είμαστε της «πολυθρόνας», δεν διεκδικούμε και όταν θα έλθει η κατάρρευση και δυστυχία ούτε επιχειρηματίας σώζεται, ούτε ακαδημαϊκός ούτε και κυβερνητικός παντός θέσης.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Resource-Based Sources of Competitive Advantage

Christos Ioannou, CMA, ask the very salient question, “Does Resourced-Based Sources (RBS) have any interconnection to the concept of competitive advantage?” In this article specifically written for On Target, he focuses on the theory of the RBS approach and highlights the key elements leading to competitive advantage.

What constitutes a “resource”?
competitive advantageAccording Daft (1983), “Firm resources include all assets, capabilities, organizational processes, firm attributes, information, and knowledge”. Resources can be characterized as the blood of organization. Without blood nothing can be organized and executed for the benefit of organization.

What constitute “capability”?
According to Makadok (2001), the distinction between capabilities and resources are “special type of resources, specifically an organizationally embedded non-transferable firm-specific resource…” which the main scope is to improve the efficiency and productivity of the other interconnected resources of the firm.
The interconnection of resources and capabilities are the two inseparable key elements for the success of every organization. Resources can be defined the stocks, money, machinery, technology, and the intellectual capital. Resources can be separated into tangible and intangible categories. Consequently, the key to success of an organization is to be able to use its resources efficiently and effectively in order to meet its strategic goals. The interconnection of resources and capabilities ability can benefit organizations.

What constitutes “competitive advantage”?
According to Barney (1986b), competitive advantage can be attained if the current strategy is value-creating. Consequently, in order for something to be value creating means that the competitive advantage cannot be imitated by existing competitors. The competitive advantage is the outcome of effective and efficient strategy, which is not an easy task for organizations because in the era of fast changing environment competition is very strong. The strategic scope of every organization is to gain the competitive advantage over competitors. Thus, the source of competitive advantage cannot be imitated by competitors in the future. Competitive advantage can be gained from adoption of advance technology, excellent service, low cost production, or selling of unique products. However, hyper-competition might eliminate this advantage and as a result systematic and continuous efforts may prove to be ineffective.

What is a Resourced-Based View?
Wernefelt (1984) stated that the Resource-Based View (RBV) of a firm is a business management tool used to determine the strategic resources available to a company. The significance and value of RBV depend on strategic managers. As a strategic management tool, RBV depends on how well the strategic managers will assess the company’s resources. The effective assessment will lead to the adoption of effective strategic plan. Efficient and effective utilization of strategic resources will lead to competitive advantage of the company.

What is the Value-Chain?
Porter (1985) stated, “Every firm is a collection of activities that are performed to design, produce, market, deliver, and support its products”. He stated very effectively the cohesion of primary and support activities of an organization emphasizing that the scope of every organization is to survive in the long-term horizon.
Consequently, the responsibility of every organization is to maximize its profits. The role of every activity is to contribute to the profitability of the company. Every activity of the company has to play its significant role to the success of an organization. For example, the role of primary activities such as logistics, marketing, and sales and the after sale services are very crucial for every organization. Thus, the successful activities performed to design, produce, market, deliver, and support the company’s products will contribute to the gaining of competitive advantage. Porter (1985) represented primary and support activities using a value chain model (Figure 1).

In addition to the primary activities described by Porter (1985), procurement, technology development, human resource management, and firm’s infrastructure can lead to the gaining of competitive advantage. Activities can include the efficient utilization of ERP system, good organization of accounting and finance departments, effective human resource management strategy (e.g., training and development of staff), introduction of quality management systems and approaches such as ISOs and HACCPs. Kotler (2000) has a similar view stating that the success of the firm is a combination of effective management and co-ordination of organizational business units.
resource1Figure 1: The Generic Value Chain (Source: Porter, 1985)

What are the Resource-Based Sources of Competitive Advantage?
Johnson, Scholes, and Whittington (2008) stated, “The resourced-based view of strategy: the competitive advantage and superior performance of an organization is explained by the distinctiveness of its capabilities”. Johnson et al. (2008) depicted the interconnection of competitive advantage to unique resources and core competencies (Figure 2).
ResourcesCompetencies
Threshold CapabilitiesThreshold resourcesTangibleIntangibleThreshold competencies
Capabilities for Competitive AdvantageUnique resourcesTangibleIntangibleCore competencies

Figure 2: Strategic Capabilities And Competitive Advantage (Source: Johnson, Scholes, & Whittington, 2008)

To understand Figure 2, the following terminologies are very crucial:
Strategic capability: Strategic capability is the resources and competences of an organization. These are crucial inseparable parts of every organizational success
Unique resources: These are the unique resources that are interconnected element of competitive advantage, especially because cannot be duplicated or imitated by competitors.
Core competencies: Core competencies are activities that are interconnected to competitive advantage and furthermore cannot be duplicated or imitated by competitors.

The key to success of every organization is the achievement to deploy unique tangible and intangible resources, which cannot be imitated by their rival competitors. The significance of these and interconnection of core competencies is seen as an inseparable item into the process of competitive advantage.
The pyramid model shown in Figure 3 was developed by Thomson and Strickland (2001) and illustrates the steps necessary for an organization to plan and execute in order to arrive to the top of the pyramid. Companies should address the cohesion of every step shown in Figure 3. Possible weaknesses between in any of the above elements mean inefficiency and loss of competitive advantage. The basis of competitive advantage is the company’s resources. Achievement of competitive advantage consists of four interconnected and inseparable steps.
resource2
References
Barney, J.B., (1986). Organizational Culture: Can It be a Source of Sustained Competitive Advantage? Academy of Management Review; 11(3), pp. 656–665
Daft, L.R., (1983). Organizational Theory and Designs, West Pub. Co. , St. Paul. Cited in Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Resource-based_view. (Accessed date: 11th October 2010).
Johnson, G., Scholes, K. and Whittington, R. (2008). Exploring Corporate Strategy – Text & Cases, 8th Edition, Prentice Hall, pp. 94.
Kotler, P. (2000). Marketing Management: International Edition, The Millennium Edition, p. 45.
Makadok, R. (2001). Toward a Synthesis of the Resource-Based View and Dynamic-Capability Views of Rent Creation. Strategic Management Journal; 22, (5), pp. 387–401. Cited in Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Resource-based_view. (Accessed date: 11th October 2010).
Porter, M., (1985). Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance with new introduction, pp. 34-43.
Thomson, A. & Strickland, A. (2001). Crafting and Executing Strategy Text and Readings, Twelfth Edition, p. 119.
Wernerfelt, B. (1984). The Resource-Based View of the Firm. Strategic Management Journal; 5, (2), pp. 171–180. Cited in Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Resource-based_view. (Accessed date: 10th October 2010).

Christos Ioannou BA (Hons), MBA (Fin.), CMA, C.Mgr, is a Business & Management Consultant. He is the Representative of the ICMA Cyprus Division. He can be contacted at chioanou@cytanet.com.cy

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η τέχνη των διαπραγματεύσεων

Στην σύγχρονη κοινωνία της γνώσης δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις ή έτοιμες φόρμουλες προς επίλυση προβλημάτων. Γι΄ αυτό ο ρόλος των σύγχρονων Μάνατζερ και Ηγετών είναι πολύ σημαντικός και πολύπλευρος. Χρειάζονται πολύπλευρες και πολυσύνθετες γνώσεις. Μια πλευρά είναι η τέχνη της διαπραγμάτευσης. Για να κατανοήσουμε την τέχνη και περαιτέρω την επιτυχία στον τομέα των διαπραγματεύσεων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι διαπραγμάτευση; Διαπραγμάτευση είναι η εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης σε ένα πρόβλημα, η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη. Στο Κυπριακό τι πετύχαμε? Είχαμε ξεκάθαρο στόχο? Είχαμε χαρτογράφηση της στρατηγικής μας? Τι πετύχαμε στα 39 χρόνια διαπραγμάτευσης?

Η επιτυχής διαπραγμάτευση περνά από διάφορα στάδια, την Προετοιμασία η οποία αφορά συλλογή πληροφοριών για τα ενδιαφέροντα της άλλης πλευράς προς κοινή βάση, το Ξεκίνημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί χρειάζεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί η καλύτερη δυνατή σχέση με τον συνομιλητή, τη Συνέχιση της διαδικασίας όπου χρειάζεται η παράθεση αντικειμενικών κριτηρίων ώστε να κάνετε την άλλη πλευρά να αναγνωρίσει την αξία αυτών των κριτηρίων, και το Κλείσιμο όπου από τη στιγμή που θα διαφανεί το πλαίσιο πιθανής συμφωνίας, αρχίστε να προσανατολίζεται τη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων είχαν διαπραγματευτεί ορθολογιστικά με την Τρόικα? Τα κέντρα λήψης αποφάσεων πήραν τις ορθές αποφάσεις?

Ο επιτυχημένος διαπραγματευτής πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους, να ξέρει τι θέλει, γιατί οι άλλοι πρέπει να διαπραγματευτούν μαζί του και ποιες εναλλακτικές λύσεις έχει. Συνεπώς γνωρίζοντας την καλύτερη εναλλακτική λύση θα τον βοηθήσει να μην οδηγηθεί από φόβο σε μια συμφωνία για την οποία αργότερα θα μετανιώσει. Κάθε διαπραγμάτευση έχει τη διαφορετικότητα της, υπάρχουν διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται κάτω από τρομερή πίεση μεταξύ πεισματικών και επιθετικών μερών γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις διαπροσωπικές σχέσης. Ο αποτελεσματικός διαπραγματευτής είναι αυτός ο οποίος θα καλλιεργήσει πνεύμα συνεργασίας. Όμως για να το πετύχει πρέπει να γνωρίζει και να μελετά εκ των προτέρων την κουλτούρα, την προσωπικότητα και το επικοινωνιακό ύφος του συνομιλητή του. Εταιρείες, Οργανισμοί ή ακόμα και Κράτη τα οποία έχουν καλούς διαπραγματευτές αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.  Εμείς έχουμε καλούς διαπραγματευτές? Όλα κρίνονται στο τέλος της ημέρας εκ του αποτελέσματος, όπου δυστυχώς βουλιάξαμε και δεν ξέρουμε ακόμα που βρίσκεται ο πάτος.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Επανεκκίνηση της Οικονομίας - Από την Θεωρεία στην Πράξη

                                                      Παρούσα Κατάσταση – Βασικά Αδύνατά Σημεία
Πριν προχωρήσουμε σε διατύπωση των προτάσεων μας είναι επιστημονικά ορθό να παραθέσουμε ακτινογραφία της παρούσας κατάστασης ώστε και τα προταθέντα μέτρα να είναι θεραπευτικά/βελτιωτικά της παρούσης τραγικής θέσης της Εθνικής Οικονομίας και αναφέρουμε σε σύνοψη ως πιο κάτω τα κύρια αδύνατα σημεία:
·         Τραγική έλλειψη ρευστότητας όπου καθηλώνει την οικονομία. 
·         Είμαστε ως χώρα υπερδανεισμένοι (επιχειρηματίες και νοικοκυριά) με σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό επί του ΑΕΠ. Αυτό μας κατατάσσει ως πολύ ευάλωτους σε πιθανές οικονομικές κρίσεις όπως και έγινε.
·         Είμαστε ευάλωτη οικονομία γιατί δεν έχουμε βαριά βιομηχανία.
·         Η ύφεση υπολογίζεται μεταξύ του 8% - 12% για το 2013. Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες με καθήλωση των εσόδων του κράτους.
·         Το κόστος δανεισμού είναι πολύ ψηλό όπου εκτροχιάζει την οικονομία μας ως μη ανταγωνιστική.
·         Συρρικνώθηκαν οι δύο μεγάλοι πυλώνες της οικονομίας: Χρηματοοικονομικός και Οικοδομικός.

1.      Παρούσα Κατάσταση – Βασικά  Δυνατά Σημεία
Σε κάθε οικονομία δεν είναι όλα μαύρα και αρνητικά και ως χώρα έχουμε τα δυνατά μας σημεία τα οποία επιβάλλεται να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο άμεσα γιατί ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας ειδικά στην παρούσα τραγική κατάσταση.
·         Αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου. Χρειάζονται στρατηγικές συμμαχίες με μακροχρόνιο ορίζοντα. Ήδη οι κύριοι παίχτες είναι Ε.Ε., ΗΠΑ, ΡΩΣΣΙΑ και ΙΣΡΑΗΛ με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.
·         Η Γεωστρατηγική μας θέση είναι υπολογίσιμη από όλες τις υπερδυνάμεις και βασικούς παίχτες της Μεσογείου. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε προς όφελος μας.
·         Ο Τουρισμός ο οποίος είχε μια κατιούσα πορεία την τελευταία δεκαετία έχει την προοπτική μέσα από ένα ορθολογιστικό πλάνο ανάπτυξης να ανακάμψει σημαντικά.  Η Τουρκία είχε ως στρατηγικό στόχο την διπλασίαση του τουρισμού την τελευταία πενταετία και το πέτυχε. Πέτυχε να είναι μέσα στους πρώτους 8 τουριστικούς προορισμούς παγκόσμια με περίπου 20 εκατομμύρια αφίξεις. Εμείς με τις ανορθόδοξες και λανθασμένες στρατηγικές καταφέραμε να έχουμε μείωση.
·         Η Οικοδομική βιομηχανία έχει όλα τα φόντα να ανακάμψει γιατί ως χώρα έχουμε όλα τα εφόδια να γίνουμε και πάλι ελκυστικός προορισμός λόγω καλού κλίματος, γεωγραφικής θέσης, καλών υπηρεσιών και υποδομών.
·         Υψηλού επιπέδου μορφωτικό επίπεδο σε Ανθρώπινο Δυναμικό μας δίνει ένα δυνατό πλεονέκτημα. Σε συνδυασμό με την κουλτούρα φιλοξενίας αποτελούν ένα διαχρονικό πλεονέκτημα.

2.    Άμεσες Ενέργειες προς Ανάκαμψη
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν γιατί το πλήγμα είναι μεγάλο, όμως με χάραξη Οράματος,  Στρατηγικής και Σχεδίων Δράσης μπορούμε να ανακάμψουμε σε υποφερτό επίπεδο ώστε να εκλείψουν οι αρνητικές τραγικές συνέπειες όσο το δυνατό άμεσα. Η ανάπτυξη και μακροοικονομική σταθερότητα των κρατών επιτυγχάνεται διαμέσου των δύο αλληλένδετων πυλώνων: Αύξηση των Εσόδων και του ΑΕΠ (increase volume/GDP) και αύξηση παραγωγικότητας (increase productivity).

2.1  Αύξηση Εσόδων ή Ελαχιστοποίηση Μείωσης (Νέες Αγορές)
Η αύξηση των Εσόδων για το Κράτος μεταφράζεται σε είσοδο σε νέες αγορές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στον Τουριστικό τομέα με εισδοχή και προσέλκυση νέων αγορών. Ως χώρα δεν έχουμε βαριά βιομηχανία. Με φιλελευθεροποίηση των πτήσεων και με την άμεση υλοποίηση των Καζίνων και άλλων σημαντικών έργων μπορούμε να προσελκύσουμε νέους τουρίστες από πολύπλευρη γκάμα εισοδημάτων. Πέραν του Τουριστικού Τομέα, ως χώρα μπορούμε να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς για να ενδυναμώσουμε την Οικονομία ώστε να Επανεκκινήσει όπως:
·         Πολυεπίπεδο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος για παραγωγή νέας Γνώσης και Καινοτομίας. Το αντίδοτο στην κρίση είναι μόνο η ΑΝΑΠΤΥΞΗ και όχι οι περικοπές με χειρουργικές επεμβάσεις σε όλους τους τομείς.
·         Ενεργειακό Κέντρο διαμέσου Στρατηγικών Συμμαχιών και προσέλκυση επενδύσεων.
·         Στόχευση στην Πράσινη και Αειφόρο Ανάπτυξη. Απλώς αναφέρουμε ότι η Γερμανία έθεσε ορόσημο το 2050 για πλήρη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο διαμέσου εναλλακτικών λύσεων σε θέματα ενέργειας.
·         Καζίνο, τουλάχιστον δύο άμεσα. Με την αδειοδότηση λειτουργίας Καζίνων θα προσελκύσουμε τουρίστες και τα σαββατοκύριακα. Η Μάλτα για να κρατήσει τους τουρίστες τα σαββατοκύριακα προχώρησε στην λειτουργία καζίνων με μεγάλη επιτυχία.
·         Μαρίνες διάμεσου BOT (τρανταχτό παράδειγμα τα αεροδρόμια).
·         Θεματικά Πάρκα και Γήπεδα Γκολφ.
·         Καταγραφή Δημόσιας Περιουσία (Δημιουργία Μητρώου Παγίων) και άμεση χάραξη Σχεδίων Δράσης προς εκμετάλλευση όπως Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, φιλέτα Γης εντός Πόλεων όπως την περίπτωση της επένδυσης ΚΑΤΑΡ η οποία ναυάγησε.
3.2  Επέκταση Υφιστάμενων Αγορών
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω με την φιλελευθεροποίηση των πτήσεων θα ενισχύσουμε την παρουσία μας και στις υφιστάμενες αγορές με αποτέλεσμα να Επανεκκινήσει η Οικονομία. Απλώς αναφέρουμε το παράδειγμα της Τουρκία όπου σε ένα πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του τουρισμού κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων από 10εκ. σε 20.εκ. αφίξεις και να καταστεί βασικός παίχτης στην Μεσόγειο.  Ως χώρα μπορούμε να έχουμε 4εκ. αφίξεις με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αν το πετύχουμε θα προσπεράσουμε την ύφεση στο εγγύς μέλλον και θα πραγματοποιήσουμε μια δυναμική Επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Επιβάλλεται άμεσα επαναχάραξη Στρατηγικής Ανάπτυξης Τουρισμού. Κρίσιμα ερωτήματα:
·         Ποιο είναι το Όραμα στον Τουριστικό Τομέα?
·         Ποια είναι η Αποστολή στον Τουριστικό Τομέα?
·         Ποια είναι η Στρατηγική στον Τουριστικό Τομέα?
·         Ποια είναι τα Σχέδια Δράσης στην υλοποίηση της Τουριστικής Ανάπτυξης?
·         Ποια είναι τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια μέτρησης στη Απόδοσης?
·         Ποια είναι η ομάδα Επιστημόνων η οποία θα υλοποιήσει και επιθεωρήσει την χάραξη και εκτέλεση των ποιό πάνων κρίσιμων πεδίων?
Τα ποιο πάνω σημεία για να υλοποιηθούν  χρειάζεται πολυθεματική ομάδα με γνώσεις Στρατηγικού Μάνατζμεντ, Οικονομικής & Λογιστικής Διεύθυνσης και Στρατηγικού Μάρκετινγκ
3.3 Αύξηση Παραγωγικότητας
Όταν αναφερόμαστε στον Δημόσιο Τομέα για θέμα αύξησης Παραγωγικότητας, εννοούμε τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση. Η Διοίκηση του Δημόσιου Τομέα από τον Ιδιωτικό Τομέα δεν έχει σημαντικές διαφορές. Την διαφορά την κάνει το ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζεται επαναχάραξη της Αποστολής, Στρατηγικής και Σχεδίων Δράσης με ομάδες κρούσης (πολυθεματικές) με επιστημονική κατάρτιση και Διοικητικές Ικανότητες.  

Επίλογος
Επιβάλλεται να ζητήσουμε βοήθεια άμεσα (χθες) επιπρόσθετα κονδύλια από την Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως για άμεση εξαγγελία έργων ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς άπαντες, πιθανούς επενδυτές, ξένες αγορές και παγκόσμια οικονομία. Τα πάντα εξαρτώνται από την Ανώτερη Διοίκηση (Κυβέρνηση και Βουλή) όπου αν δεν δράσει δυναμικά η κατάσταση θα χειροτερεύσει και θα κλάψουμε επί «κοινωνικών και οικονομικών ερειπίων».