Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Στην Πυρά της Οικονομικής Ύφεσης

Κάθε άρθρο έχει ένα σκοπό ή στόχο ή απλά να περάσει κάποια μηνύματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι τυχαίος. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στην Πυρά της Ανεργίας, της Οικονομικής Ύφεσης και ακόμα της Εξαθλίωσης με τραγικά αποτελέσματα.  Δυστυχώς ή ύφεση στην χώρα μας είναι παρατεταμένη λόγο μη έγκαιρων δραστικών μέτρων, η οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα, και τα κοινωνικά προβλήματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Ακούμε αρκετούς ομιλούντες ότι είναι θέμα ψυχολογίας λες και μια μέρα θα ξυπνήσουν και όλα θα κυλούν ομαλά ως δια μαγείας. Ουδέν αναληθέστερο. Στην Διοικητική Επιστήμη υπάρχει η Στρατηγική, τα Σχέδια Δράσης και η Τακτική για να επιτελέσεις ένα Στόχο και Σκοπό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στον κόσμο της Οικονομίας. Πρέπει να κυνηγήσεις με συνέπεια τον Στόχο. Η Διοικητική Επιστήμη παρέχει όλα τα εργαλεία στα Ικανά Άτομα για να επιτύχουν τον Στόχο.
Παντού βλέπεις ανθρώπους με σκυμμένα κεφάλια, ανθρώπους άνεργους, επιχειρηματίες σε απόγνωση, οι βιοτεχνικές ζώνες βρίσκονται υπό διάλυση (περιοχή Καλού Χωριού Λάρνακας και Λακατάμιας), όπου σε γενικές γραμμές ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ο οποίος είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας βρίσκεται σε απόγνωση. Καθημερινά διαβάζουμε στον Τύπο για πτωχεύσεις, δημοπρασίες και αγωγές, πράξεις πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της Κύπρου. Το κράτος ως επιχειρηματίας απότυχε παταγωδώς. Όπου δεν υπήρχε το καθεστώς μονοπωλίου οι ζημιές ήταν τεράστιες. Μια διακρατική συμφωνία προσπάθησε να κάνει με το Κατάρ και αυτή κατάρρευσε. Ευτυχώς που υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία  για να λειτουργεί ως φάρος, δέστε την συμφωνία της Hermes με τον κινέζο πολυεκατομμυριούχο.

Πραγματικά μένουμε άφωνοι με τα δρώμενα στην οικονομία μας. Όταν προ τριετίας γράφαμε για «ώρα των μέτρων και των έργων», «οικονομία: ώρα μηδέν», ίσως κάποιοι πάνσοφοι στα κέντρα λήψης αποφάσεων να μας θεωρούσαν κινδυνολόγους. Το Μέγα Θέμα Οικονομία δεν είναι «κοτσιάνη» ενός ατόμου αλλά χρειάζεται ομάδα πολυσύνθετη με πολυεπίπεδες γνώσεις και εμπειρία. Και ως χώρα δεν φειδόμαστε επιστημόνων. Ακόμα δεν κατάλαβαν και εμπέδωσαν οι διοικούντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων ότι η Οικονομία είναι η Ναυαρχίδα για την κάθε επιβίωση οποιασδήποτε χώρας. Απλώς να αναφέρουμε κάποια γεγονότα όπου αν υλοποιούνταν έστω και στο ½ δεν θα υπήρχε τόση ανεργία και εξαθλίωση στην χώρα μας και ας μην κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αν δίνονταν σε στρατηγικούς επενδυτές οι Μαρίνες, τα Γήπεδα Γκολφ, τα Καζίνο, περαιτέρω να δίνονταν κίνητρα για εισροή ξένων επενδύσεων όπως κάνουν και οι άλλες χώρες όπως φοροελαφρύνσεις και τόσα άλλα. Κινήσεις στρατηγικής απλές, χωρίς να βάλει το κράτος ένα Σεντ από το ταμείο του.

Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματα του, γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τίτλος στην «Στην Πυρά της Οικονομικής Ύφεσης». Λόγο της παρούσας κάκιστης κατάστασης στην οικονομία μας, δυστυχώς επηρεάζεται ανεπανόρθωτα και το μέλλον των νέων. Η ανεργία στους νέους είναι στο 15%-20%, ποσοστό πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Και ας περιμένουμε την εξαγωγή φυσικού αερίου το 2016. Δυστυχώς ο ασθενής «Οικονομία» θα εξεπνεύσει. Κρίσιμο ερώτημα προς τους κυβερνώντες «Που μας οδηγάτε κύριοι?» Αλλάξτε πορεία πλεύσης και δέστε την ουσία και ακόμα αφουγκραστείτε το αίσθημα των πολιτών όπου πολύ σύντομα θα ζητήσετε την ψήφο τους. Χωρίς δυνατή Οικονομία δεν έχουμε κανένα μέλλον.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου