Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Συνταξιοδότηση και Όριο Ηλικίας

Πολλά έχουν γραφή και ειπωθεί για το όριο συνταξιοδότησης. Κάθε δήλωση εξυπηρετεί ένα σκοπό, είτε οικονομικόν, είτε πολιτικόν. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή εξυπηρετεί τον πολίτη ο οποίος είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Γιατί τον Πολίτη? Αυτός είναι που εργάζεται για 30 – 40 χρόνια για να αμοιφθή στα «υστερινά» του χρόνια από την πολιτεία την οποία υπηρετεί. Όταν ακούμε από κάποια άτομα να αναφέρεται το όριο ηλικίας των 67 ή 70 ετών με πρόφαση ότι το έχουν πράξη άλλες χώρες, θα διαφωνήσουμε και θα τεκμηριώσουμε πιο κάτω την διαφωνία μας.

Ως πρώτο βασικό κριτικό ερώτημα θα θέταμε, γιατί να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, όπου είναι το αποτέλεσμα σωρεία τραγικών λαθών στην διαχείριση της εθνικής οικονομίας και να μην αλλάξει ή αναποτελεσματική στρατηγική στην εθνική οικονομία? Στην Διοικητική Επιστήμη διαχωρίζεται το Σύμπτωμα από την Αιτία. Αν ένα άτομο το οποίο διοικεί ή ασκεί πολιτική διοίκησης δεν μπορέσει να ξεχωρίσει το Σύμπτωμα από την Αιτία τότε και η θεραπεία η οποία θα υποδειχτεί θα στηρίζεται σε λανθασμένα επιστημονικά δεδομένα. Στην περίπτωση της αύξησης ορίου συνταξιοδότησης, η αύξηση αποτελεί το Σύμπτωμα και η κακοδιαχείριση της εθνικής οικονομίας την Αιτία. Αν δεν καταπολεμηθεί η Αιτία τότε η οποιαδήποτε θεραπεία δίνεται πάντα θα είναι ανεπαρκές και κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα μας βομβαρδίζουν κάποιοι ότι επιβάλλεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης γιατί το επιβάλλει δήθεν η δημοσιονομική εξυγίανση.

Ας πάρουμε δεδομένο ότι κάποιες χώρες έχουν αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης. Σε κάθε χώρα το περιβάλλον είναι διαφορετικό, ο τρόπος ζωής είναι διαφορετικός, τα μέσα παροχής στον πολίτη για μια καλύτερη ζωή είναι διαφορετικά, η αμοιβές/μισθοί είναι εκ διαμέτρου δυσανάλογες από χώρα σε χώρα, η κουλτούρα σε θέματα διοίκησης και διασφάλισης του δημόσιου χρήματος είναι διαφορετική, το ύψος των συντάξεων είναι διαφορετικό, και οι δημοσιονομικοί δείκτες είναι διαφορετικοί. Συνεπώς δεν μπορεί να συγκρίνονται ανόμοιες οικονομίες και καταστάσεις. Η κάθε χώρα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και δείκτες διασφάλισης βιώσιμης οικονομίας θα πράξη ανάλογα.

Περεταίρω, ερωτούμε με ποια κριτήρια τεκμηριώνεται η συνταξιοδότηση στο 67ο έτος ή 70ο έτος. Ας δημοσιοποιηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη/έρευνα με δείγμα το οποίο μπορεί και επιστημονικά να γενικευθεί σε όλον τον πληθυσμό, και να απαντά σε κρίσιμα σημεία, όπως μέσος όρος ζωής, κρίσιμες χρόνιες ασθένειες, από ποια ηλικία αρχίζουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας, μέσος όρος γεννήσεων και ίσως και άλλες παραμέτρους ώστε να εξαχθεί τεκμηριωμένη έρευνα ή οποία δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με γνώμονα την μεταφορά των οποιονδήποτε υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι λανθασμένη και δημιουργεί στρεβλώσεις. Από την Θεωρεία στην Πράξη είναι μια τεράστια απόσταση. Οι παράμετροι είναι διαφορετικής φύσεως γι’ αυτό πάντα υποδεικνύομαι ότι όποιο θέμα αφορά την οικονομία ή μέρος της οικονομίας, δεν είναι απόφαση ενός ατόμου αλλά μιας πολυθεματικής ομάδας επιστημόνων (cross functional team) για να μπορούν να εξεταστούν όλες οι οπτικές γωνίες του θέματος προς λήψη της καλύτερης και λειτουργικότερης απόφασης.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Στην Πυρά της Οικονομικής Ύφεσης

Κάθε άρθρο έχει ένα σκοπό ή στόχο ή απλά να περάσει κάποια μηνύματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι τυχαίος. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στην Πυρά της Ανεργίας, της Οικονομικής Ύφεσης και ακόμα της Εξαθλίωσης με τραγικά αποτελέσματα.  Δυστυχώς ή ύφεση στην χώρα μας είναι παρατεταμένη λόγο μη έγκαιρων δραστικών μέτρων, η οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα, και τα κοινωνικά προβλήματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Ακούμε αρκετούς ομιλούντες ότι είναι θέμα ψυχολογίας λες και μια μέρα θα ξυπνήσουν και όλα θα κυλούν ομαλά ως δια μαγείας. Ουδέν αναληθέστερο. Στην Διοικητική Επιστήμη υπάρχει η Στρατηγική, τα Σχέδια Δράσης και η Τακτική για να επιτελέσεις ένα Στόχο και Σκοπό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στον κόσμο της Οικονομίας. Πρέπει να κυνηγήσεις με συνέπεια τον Στόχο. Η Διοικητική Επιστήμη παρέχει όλα τα εργαλεία στα Ικανά Άτομα για να επιτύχουν τον Στόχο.
Παντού βλέπεις ανθρώπους με σκυμμένα κεφάλια, ανθρώπους άνεργους, επιχειρηματίες σε απόγνωση, οι βιοτεχνικές ζώνες βρίσκονται υπό διάλυση (περιοχή Καλού Χωριού Λάρνακας και Λακατάμιας), όπου σε γενικές γραμμές ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ο οποίος είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας βρίσκεται σε απόγνωση. Καθημερινά διαβάζουμε στον Τύπο για πτωχεύσεις, δημοπρασίες και αγωγές, πράξεις πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της Κύπρου. Το κράτος ως επιχειρηματίας απότυχε παταγωδώς. Όπου δεν υπήρχε το καθεστώς μονοπωλίου οι ζημιές ήταν τεράστιες. Μια διακρατική συμφωνία προσπάθησε να κάνει με το Κατάρ και αυτή κατάρρευσε. Ευτυχώς που υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία  για να λειτουργεί ως φάρος, δέστε την συμφωνία της Hermes με τον κινέζο πολυεκατομμυριούχο.

Πραγματικά μένουμε άφωνοι με τα δρώμενα στην οικονομία μας. Όταν προ τριετίας γράφαμε για «ώρα των μέτρων και των έργων», «οικονομία: ώρα μηδέν», ίσως κάποιοι πάνσοφοι στα κέντρα λήψης αποφάσεων να μας θεωρούσαν κινδυνολόγους. Το Μέγα Θέμα Οικονομία δεν είναι «κοτσιάνη» ενός ατόμου αλλά χρειάζεται ομάδα πολυσύνθετη με πολυεπίπεδες γνώσεις και εμπειρία. Και ως χώρα δεν φειδόμαστε επιστημόνων. Ακόμα δεν κατάλαβαν και εμπέδωσαν οι διοικούντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων ότι η Οικονομία είναι η Ναυαρχίδα για την κάθε επιβίωση οποιασδήποτε χώρας. Απλώς να αναφέρουμε κάποια γεγονότα όπου αν υλοποιούνταν έστω και στο ½ δεν θα υπήρχε τόση ανεργία και εξαθλίωση στην χώρα μας και ας μην κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αν δίνονταν σε στρατηγικούς επενδυτές οι Μαρίνες, τα Γήπεδα Γκολφ, τα Καζίνο, περαιτέρω να δίνονταν κίνητρα για εισροή ξένων επενδύσεων όπως κάνουν και οι άλλες χώρες όπως φοροελαφρύνσεις και τόσα άλλα. Κινήσεις στρατηγικής απλές, χωρίς να βάλει το κράτος ένα Σεντ από το ταμείο του.

Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματα του, γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τίτλος στην «Στην Πυρά της Οικονομικής Ύφεσης». Λόγο της παρούσας κάκιστης κατάστασης στην οικονομία μας, δυστυχώς επηρεάζεται ανεπανόρθωτα και το μέλλον των νέων. Η ανεργία στους νέους είναι στο 15%-20%, ποσοστό πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Και ας περιμένουμε την εξαγωγή φυσικού αερίου το 2016. Δυστυχώς ο ασθενής «Οικονομία» θα εξεπνεύσει. Κρίσιμο ερώτημα προς τους κυβερνώντες «Που μας οδηγάτε κύριοι?» Αλλάξτε πορεία πλεύσης και δέστε την ουσία και ακόμα αφουγκραστείτε το αίσθημα των πολιτών όπου πολύ σύντομα θα ζητήσετε την ψήφο τους. Χωρίς δυνατή Οικονομία δεν έχουμε κανένα μέλλον.