Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Υπάρχει Δυναμική για Επανεκκίνηση της Οικονομίας?

Θα αρχίσω την συγγραφή αυτού του άρθρου με τη χαρακτηριστική φράση μίας εξέχουσας προσωπικότητας στις ΗΠΑ από τον πραγματικό κόσμο της οικονομίας, της Carly Fiorina (CEO Hewlett-Packard) «Power is the ability to change things – Δύναμη είναι η ικανότητα να αλλάζεις καταστάσεις». Συνεπώς, εμείς έχουμε την δυναμική να επανεκκινήσουμε την οικονομία ή θα παραμείνουμε σε ευχολόγια? Τα χρονικά πλαίσια τελειώνουν και ίσως με δραματικές επιπτώσεις γιατί το 2015 θα είναι ο ποιο σημαντικός χρόνος δραματικών αλλαγών και επιπτώσεων. Ο νόμος των εκποιήσεων θα αλλάξει δραματικά το σκηνικό με δραματικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο μηδενός εξαιρουμένου, απλούς πολίτες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ακόμα μεγάλους επιχειρηματίες.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας και των Εμπορικών Τραπεζών για μείωση 1% των επιτοκίων είναι ένα μικρό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση όμως από την θεωρεία στην πράξη είναι μία τεράστια απόσταση όχι όμως ακατόρθωτη όταν υπάρχει Όραμα, Αποστολή και Στρατηγική, τρία συστατικά τα οποία απουσιάζουν από το μενού των Κέντρων Λήψης Αποφάσεων. Υπάρχουν δύο ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της οικονομίας και κοινωνίας: 1) μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές ανέρχονται στα €28δις και η ανεργία όπου κυμαίνεται σε πραγματικούς αριθμούς περί τις 70,000 ως 80,000 γιατί υπάρχουν χιλιάδες οι οποίοι εργάζονται σε βάση μερικής απασχόλησης (part time), και όχι ο αριθμός των 50,000 όπου αναφέρει το Τμήμα Στατιστικής. Αν προσθέσουμε και τις χιλιάδες πολιτών οι οποίοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό τότε το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο. Οι παραγωγικοί άνεργοι των ηλικιών από 25χρ. μέχρι 50χρ. είναι το 60% των ανέργων. Συνεπώς, όταν η ατμομηχανή της οικονομίας μένει σε αδράνεια δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν μπορεί να υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και ούτε μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Ερώτημα 1ο: Υπάρχει Δυναμική για βελτίωση της δραματικής κατάστασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων? Η παρούσα κατάσταση και εκτίμηση της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς καταδεικνύουν ότι: (α) δεν υπάρχει σχέδιο δράσης αναχαίτισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η (β) υπάρχει αλλά είναι λάθος χαρτογραφημένο και εκτελεσμένο.

 Ερώτημα 2ο: Υπάρχει δυναμική αναχαίτισης της ανεργίας? Η ανεργία σκαρφάλωσε στο 17% ποσοστό το οποίο πλήττει τους νέους πτυχιούχους όπου το ποσοστό ανεργίας στους νέους είναι περί το 40%. Η εκτίμηση της παρούσης κατάστασης είναι δραματική γιατί με τα καλοδεχούμενα σχέδια της ΑΝΑΔ δεν επιλύουμε το πρόβλημα αλλά το μετακυλούμε μέχρι ποιο πέρα.

 Άμεσες Ενέργειες: χρειαζόμαστε στρατηγικούς μάνατζερ οι οποίοι να κατανοούν στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας τι είναι Όραμα, Αποστολή, Στρατηγική, Τακτική, Σχέδιο Δράσης και Μηχανισμός Πρόληψης & Ανατροφοδότησης. Δυστυχώς μείναμε στην Ακαδημαϊκή Θεωρεία  όπου η εφαρμογή στην Πράξη είναι μία Τεράστια Απόσταση. Θα επικαλεστώ μία χαρακτηριστική φράση κατά την λαϊκή μας ρήση «εδώ σε θέλω κάβουρα». Στην Αμερική όταν ξέσπασε η κρίση με αποκορύφωμα περί το τέλος του 2009, η Κεντρική Τράπεζα εισέφερε στο τραπεζικό σύστημα πάνω από ένα τρις εκατομμύρια δολάρια για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Η πραγματική οικονομία βασίζεται στο εικονικό χρήμα, δηλαδή τις Πιστώσεις, Εγγυητικές και ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων. Το πραγματικό χρήμα είναι μόνο το 15% ως 20%. Συνεπώς, η οικονομία βασίζεται στις Πιστώσεις. Στην χώρα μας όταν μας «κούρεψαν» χάθηκαν και οι Πιστώσεις με τραγικά συνεπακόλουθα όπως, βαθιά ύφεση, δραματική αύξηση της ανεργίας και μείωση του κύκλου εργασιών των εταιρειών όπου το τελικό αποτέλεσμα είναι η μειονεκτική θέση των εταιρειών ως προς τις υποχρεώσεις των, άρα η δραματική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε καμία χώρα δεν υπάρχουν ημιτελή κτίρια, εκτός από χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει την κατάσταση την οποία βρισκόμαστε.  Συνεπώς, με «ασπιρίνες» δεν επιλύονται τα προβλήματα αλλά χρειάζονται βαθιές τομές, άμεσες και δραστικές διαφορετικά θα κλάψουμε επί ερειπίων. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας, αν δεν διεκδικήσεις δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις έστω και σε ένα σημαντικό σημείο. Ο Ελληνικός λαός δεν έχει πλέον να χάσει τίποτα γιατί όταν πεινάς και εξευτελίζεσαι τότε αναζητάς την αλλαγή απ’ όπου και αν προέρχεται ανεξάρτητα αν επιτύχει ή όχι.

Επανεκκίνηση της Οικονομίας: (α) θα το επαναλάβουμε ότι τα δανειστικά επιτόκια τουλάχιστον για δύο χρόνια έπρεπε να είναι στο 3% και τα καταθετικά στο 0,5%. Μέτρο δραστικό και άμεσο προς αναχαίτιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πράξη η οποία θα έδινε ρευστότητα στις εταιρείες με καταλυτικές θετικές επιπτώσεις όπως: δυνατότητες επέκτασης, βελτίωση διαπραγματευτικής ικανότητας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και βελτίωσης σχέσεων με τραπεζικά ιδρύματα. Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν περνά μέσα από εκποιήσεις και διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων αλλά μέσα από σχέδια δράσης στα οποία θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος. Με την πλειονότητα των εταιρειών να είναι καθηλωμένες δεν υπάρχει κανένα μέλλον. Μπορούσε να διενεργηθεί και μελέτη επί του συγκεκριμένου θέματος για αν υπάρχει και πλήρης πραγματική εικόνα. Η αναδιαρθρώσεις των δανείων επιβάλλεται να γίνουν με τέτοιο τρόπο όπου να δίνουν στις εταιρείες 2 ως 3 χρόνια περίοδο ανάκαμψης και την ευκαιρία να επωφεληθούν ρευστότητα γιατί διαφορετικά το κάθε σχέδιο είναι χαμένο εν τη γενέση του. Στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας δεν είναι τυχαία η χαρακτηριστική φράση «Cash is King – Το Ρευστό είναι ο Βασιλιάς» γιατί χωρίς ρευστό δεν μπορείς να πας πουθενά. (β) η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας είναι οι  μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου σε ποσοστό ανέρχεται στο 85% ως 90%.

 Όταν διαλυθεί ο ιστός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αντικατασταθεί με λίγες μεγάλες εταιρείες τότε η  ανεργία θα παραμείνει στους δραματικούς ψηλούς αριθμούς με όλα τα συνεπακόλουθα όπως, κοινωνικά προβλήματα, φυγή καλύτερων μυαλών με απώτερο ορίζοντα τον αργό θάνατο. Είναι τυχαία όπου τα καλύτερα μυαλά του Νότου καταφεύγουν στην Γερμανία και τα φερέφωνα της? Συνεπώς, επιβάλλεται να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες εταιρείες με μειώσεις επιτοκίων και τέτοιες αναδιαρθρώσεις δανείων ώστε να παραμείνουν βιώσιμες προς όφελος όλων μηδενός εξαιρουμένου και να δοθεί πρόσβαση σε άντληση ρευστότητας από χρηματοδοτικά προγράμματα, όχι όμως με χίλιες δύο ασφαλιστικές δικλείδες όπου η άντληση ρευστότητας είναι πλήρως ανέφικτη.


Τέλος, το καζίνο έπρεπε ήδη να ήταν σε λειτουργία με διαδικασίες express γιατί «όταν είσαι σε εμπόλεμη κατάσταση» αποφασίζεις άμεσα και δραστικά, εξού και ο τίτλος ο οποίος έδωσαν όλοι οι διαχρονικοί ερευνητές και επιστήμονες στην διοικητική επιστήμη «στρατηγικός μάνατζερ» τίτλος ο οποίος πηγάζει από την Ελληνική λέξη «Στρατηγός», γι’ αυτό επανερχόμαστε στον αρχικό μας τίτλο «Υπάρχει Δυναμική για Επανεκκίνηση της Οικονομίας?»