Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

The Art of Finance



money managementΑγαπητοί αναγνώστες η αποτύπωση αυτού του άρθρου είναι με αγγλικό τίτλο όπου στην γλώσσα μας μεταφράζεται η «Τέχνη της Οικονομίας/Χρηματοοικονομικών». Θα ξεκινήσω με μια χαρακτηριστική φράση ενός πολύ επιτυχημένου πρώην Σοβιετικού, Αμερικάνου πολίτη και επιτυχημένου επιχειρηματία
Robert Sarnoff «Finance is the Art of passing currency from hand to hand until it finally disappears», σε μετάφραση στην ελληνική «Η τέχνη των οικονομικών/χρηματοοικονομικών είναι η μεταφορά του χρήματος από χέρι σε χέρι μέχρι να εξαφανιστεί».  Τι επίκαιρο απόφθεγμα στις μέρες μας? Πόσοι κατάλαβαν την Τέχνη της Οικονομίας με την ουσιαστική και εφαρμόσιμη σημασίας της στον πραγματικό και αδυσώπητο κόσμο της παγκόσμιας οικονομίας? Κανένας από τα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή!!! ‘Όλοι τους ήσαν κατώτεροι των περιστάσεων. Υπάρχει η εντύπωση ότι όλοι κερδίζουν στον παγκόσμιο χάρτη. Όταν μια χώρα ανακοινώνει τεράστια κέρδη δισεκατομμυρίων, κάποια ή κάποιες άλλες χώρες χάνουν ισόποσα ποσά. Σε απλή γλώσσα ένας κερδίζει και ένας χάνει. Το χρηματιστήριο ήταν έναν τρανό παράδειγμα ασυδοσίας και σήψης. Κερδοσκόπησαν οι λίγοι και έχασε η μαζική πλειοψηφία των πολιτών.


Δυστυχώς κερδίσαμε το “jackpot” σε θέμα οικονομίας, στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, όλοι ήσαν κατώτεροι των περιστάσεων. Η πιο επίκαιρες λέξεις σήμερα είναι «πωλείται, ενοικιάζεται, κοινωνικό παντοπωλείο, μη εξυπηρετούμενο δάνειο, δικαστήριο, ποινικές υποθέσεις, πολιτικές αγωγές, σήψη, διαφθορά, μιζέρια». Λέξεις όπου δεν χρειάζεται να δώσουμε το στίγμα της κατάστασης. Δυστυχώς αν δεν αναγνωρίσουμε το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε, με την τακτική να το κρύβουμε κάτω από το χαλί και να ωραιοποιούμε μια προβληματική κατάσταση, οδηγούμαστε ολοταχώς στον όλεθρο και στην καταστροφή με αποτέλεσμα να απειλείται και αυτή η οντότητα μας. Χώρες με Ιστορία και με εκατομμύρια πληθυσμό διαλύθηκαν (τις διέλυσαν). Συνεπώς «αν δεν φέρουμε τον νουν μας όπου τον έχουμε» το μέλλον μας είναι πολύ δυσοίωνο. Κριτική Ερώτηση πρώτη « καταδείξετε έναν σύμμαχο σήμερα», είμαστε ως ξερό κλαδί στον κάμπο, μόνοι και έρημοι. Ακόμη και η Ελλάδα μας πούλησε με το θέμα των καταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας, και το παράδοξο σιγή ιχθύος από άπαντες. Κριτική Ερώτηση δεύτερη «καταδείξετε μια χώρα την οποία διέλυσαν και μετά ήρθαν ως από μηχανής Θεοί να την σώσουν». Συνεπώς χρειάζεται επανακαθορισμός Οράματος και Αποστολής, αν υπάρχει!!!


Η Οικονομία είναι ο στυλοβάτης της κάθε χώρας και κάθε οντότητας. Δίνει τεράστιο διαπραγματευτικό χαρτί, ευημερία, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Μετά την καταστροφή θυμηθήκαμε το συμβούλιο οικονομίας. Γιατί δεν το θυμηθήκαμε τους καιρούς της ευμάρειας? Αυτό δυστυχώς είναι το προφίλ του Έλληνα, υπέρ-ενθουσιώδης, υπέρ-σπάταλος, χωρίς προγραμματισμό, πολέμιος των ικανών και των διαφορετικών, δεν δέχεται εύκολα την αντίθετη άποψη, τα γνωρίζει όλα …!!!


Η παγκόσμια βιβλιογραφία και έρευνα σε θέματα οικονομίας μπορεί να μας δώσει κατεύθυνση με τρομερά αποτελέσματα. Ουδέποτε μάθαμε από τα λάθη και παραλείψεις. Συνεχίζουμε απτόητοι, χωρίς ουδεμία αλλαγή στην Στρατηγική μας, στο Σχέδιο Δράσης και στην Τακτική μας. Δυστυχώς η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου ως έχει, μόνο τον όλεθρο και την καταστροφή θα φέρει με ανεξίτηλα τα σημάδια για δεκαετίες. Τα μοντέλα των άλλων χωρών δεν μπορούν να παραλληλιστούν με το δικό μας πρόβλημα για τον απλό λόγω ότι δεν τους «κούρεψαν=κατέστραψαν». Συνεπώς οι οποιοιδήποτε συσχετισμοί είναι άστοχοι και άκαιροι. Συνεπώς επιβάλλεται άμεσα επανακαθορισμός σχεδίου δράσης και στόχων προς χάραξη ξεκάθαρης πορείας πλεύσης, αν υπάρχουν!!!


Τι να την κάνουμε την ανάπτυξη όταν θα μας συρρικνώσουν το ΑΕΠ κατά 20%-30% και μετά από 3-4 χρόνια θα δημιουργηθεί ανάπτυξη του 0,01% και θα πανηγυρίζουμε ότι πετύχαμε ανάπτυξη με μόνιμους 150,000 άνεργους και τις πλείστες επιχειρήσεις προς διάλυση και χρεωκοπία. Με απλή γλώσσα, χάνουμε 4-5 δις και μετά κερδίζουμε 1εκ και πανηγυρίζουμε. Ποια είναι η στάση της ομάδας Σόιμπλε όπου με την διαρκή υπόσκαψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος φρόντισαν να μεταφερθούν 24 δις καταθέσεις στο εξωτερικό (μείωση καταθέσεων κατά την ΚΤΚ)? Πως μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες σαθρές καταστάσεις?


Τι τρύπα δημιούργησαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου συνεχώς θα είμαστε σε μειονεκτική θέση? Με την τακτική τους εξαφάνισαν το χρήμα από την Κύπρο, εξού και ο τίτλος του άρθρου. Τώρα θα έρθουν ως σωτήρες? Μας εκδικήθηκαν με την ετσιθελική εφαρμογή του εξωφρενικού bail-in όπου στην γλώσσα των χρηματοοικονομικών δεν έχει ουδεμία επιστημονική βάση και ούτε μπορεί να τεκμηριωθεί ως εργαλείο βελτίωσης οποιουδήποτε συστήματος. Τουλάχιστον στην σημαδεμένη τράπουλα ας παίξουμε και με δικούς μας όρους ανάφερε κάποτε ένας δημοφιλής αμερικάνος καθηγητής πληροφορικής, ο Ράντυ Πάους, αν θέλουμε να διασώσουμε ότι περισώζεται αν μην τι άλλο να περισώσουμε την αξιοπρέπεια μας και την επιβίωση μας. Το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές και στους νέους μας.