Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η Μεγάλη Κομπίνα


Το παρόν άρθρο είναι μια σύνοψη του εξαιρετικού βιβλίου του Αμερικανού Συγγραφέα Τσάρλς Φέργκουσον «Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ». Σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο συγγραφέας  τιμήθηκε με Όσκαρ το 2011 για το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «
INSIDE JOB» όπου στην Επιστήμη της Χρηματοοικονομικής μεταφράζεται σε «ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ».  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ άρχισε να τρίζει συνθέμελα από το 2000, όπου το 2008 έσκασε ως ατομική βόμβα όπου συμπαρέσυρε κράτη και κοινωνίες στον όλεθρο. Ο συγγραφέας καταγράφει πως οι άλλοτε ισχυρές προσωπικότητες όπως ο Άλαν Γκρίνσπαν (πρώην διοικητής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) κατάντησαν αυλικοί στην Ελίτ. Ο Φέργκουσον καταγράφει τεκμηριωμένα πως οι πολιτικοί και κόμματα έγιναν αιχμάλωτοι της νομισματικής ελίτ. Υπάρχουν ομοιότητες με την Κυπριακή πραγματικότητα, ή τα γεγονότα είναι φανταστικά?


Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε το τι συμβαίνει στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό γίγνεσθαι, όπου ο απλός άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί τι παιχνίδια εξουσίας οργανώνονται και εκτελούνται συμπαρασύροντας τους πάντες. Πέραν της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καταγράφετε ότι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες τράπεζες υποβοήθησαν στις απάτες μεγάλων πολυεθνικών, ξέπλεναν βρώμικο χρήμα από καρτέλ ναρκωτικών, έκρυβαν περιουσιακά στοιχεία διεφθαρμένων δικτατόρων, έλεγχαν τις τιμές και διέπρατταν τεράστιες οικονομικές απάτες. Επίκαιρη αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα, όπου οι πολιτικοί προσέλαβαν την Goldman Sachs για να τη βοηθήσει να παραποιήσει τα οικονομικά της στοιχεία και να αποκρύψει τα ελλείμματα προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να σκάσει το κρατικό χρέος στα 300 δισεκατομμύρια και να διαλύσει την κοινωνία των πολιτών.


Επί κυβερνήσεων Ρήγκαν και Κλίντον καταργήθηκαν οι κανονιστικές ρυθμίσεις όπου επέτρεπαν πλέον πλήρη ελευθερία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τις συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις   όπου το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία κολοσσών στον χρηματοπιστωτικό τομέα με τρομερή δύναμη , όπου εξαγόραζαν τους πάντες. Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι με την απελευθέρωση των αγορών και την κατάργηση δήθεν των αναχρονιστικών ρυθμίσεων θα επέρχετο νέα χρυσή εποχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Πολλοί από αυτούς είχαν πληρωθεί πλουσιοπάροχα για να υποστηρίξουν τις θέσεις των τραπεζιτών. Στην Κύπρο ποιοι υποστήριζαν τους τραπεζίτες? Τι οδηγούσε τους τραπεζίτες στην ληστρική καταλήστευση των μετόχων και επενδυτών? Το Χρήμα και η Ατιμωρησία. Υπάρχουν ομοιότητες στην Κύπρο ή ζούμε σε άλλον πλανήτη? Οι Πιστοληπτικοί Οίκοι Αξιολόγησης και οι Αναλυτές έδινα υψηλές πιστοληπτικές αξιολογήσεις σε εταιρείες υπό κατάρρευση.  Όλοι μέσα στο παγκόσμιο παιχνίδι. Προστατεύονταν από τον νόμο ισχυριζόμενοι ότι δήθεν οι αξιολογήσεις ήταν  απλώς «γνώμη». Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κατάρρευση της AIG και ζημιές 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ο Γκρίνσπαν παραδέχτηκε μετά βίας ότι υπήρχε «ένα μικρό ελάττωμα» στο μοντέλο του. Υπάρχουν ομοιότητες με τους διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο? Είχαν και αυτών λάθος τα μοντέλα τους όπου οδήγησαν την χώρα στον όλεθρο και ολική οικονομική καταστροφή? Το παράδοξο είναι ότι τα «Golden Boys» με την κατάρρευση και αυτής ακόμη της εταιρείας των θα είναι ακόμη πλούσιοι.


Όταν αναφέρουμε ότι η Χρηματοοικονομική Επιστήμη δίνει όλα τα εφόδια στον οποιονδήποτε να ξεσκεπάσει τους πάντες το εννοούμε. Τρανό παράδειγμα κατά τον Φέργκουσον ήταν η αγωγή της SCHWAB εναντίον σχεδόν όλων των μεγάλων παιχτών όπως BNP PARIBAS, BANK OF AMERICA, CITIGROUP, GOLDMAN SACHS, MORGAN STANLEY και UBS. H SCHWAB ανάλυσε 75.144 δάνεια τα οποίαν παραβίαζαν τους όρους των συμβολαίων και δικαιώθηκε. Ο συγγραφέας τελειώνει την συγγραφή αυτού του εξαιρετικού βιβλίου/εργαλείου το οποίο είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα πως διενεργείται μια έρευνα με την φράση «Ελπίζω κάπου σε αυτή τη χώρα να διαμορφώνεται ένας θαρραλέος νέος ηγέτης που θα μπορέσει να πείσει τον αμερικάνικο λαό να ξεσηκωθεί και να διώξει τα καθάρματα».