Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η Εθνική Οικονομία Εκπέμπει «MAYDAY!!!»

Θα ξεκινήσω την συγγραφή αυτού του άρθρου με μια περίφημη φράση του Μεγάλου Ηγέτη Winston Churchill (Ο Τσιώρτσιηλ ήταν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας στον 2ον Παγκόσμιο Πόλεμο) όπου κρίνεται άκρως επίκαιρη και καυστική στην παρούσα φάση της τραγικής μας Οικονομικής Θέσης «Οι Έλληνες είναι έξυπνος Λαός όμως κυβερνάται από «Κόλοκους», και η Τουρκία είναι «Κόλοκος» Λαός όπου κυβερνάται από Έξυπνους». Τι τραγική ειρωνεία, να επαληθεύεται πλήρως μια φράση ενός άξιου Ηγέτη και Οραματιστή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από σχεδόν 70 χρόνια. Δεν θα σταθούμε στην ανάλυση αριθμών και δεικτών στο παρόν άρθρο γιατί είναι ήδη χιλιο-ειπωμένα τα γεγονότα και για το ποιος φέρει ευθύνη λιγότερο η περισσότερο, υπάρχουν οι νόμοι, οι θεσμοί και τα κέντρα λήψης αποφάσεων προς λήψη δραστικών μέτρων για τιμωρία των ενόχων.
 
Αν αναλύσουμε την παρούσα κατάσταση στις χώρες της Ε.Ε. θα διαπιστώσουμε ότι είναι ένας οργανισμός όπου στην παρούσα φάση έχει αποτύχει παταγωδώς προς κοινό όφελος για τον απλό λόγο ότι με τις πολιτικές του αποφάσεις έχει σπείρει τον όλεθρο και την δυστυχία σε εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. Η Χώρα μας θα μείνει αλώβητη? Ήδη καθηλώθηκαν όλα: οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ανεργία σε ποσοστά ρεκόρ, μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω απώλειας εργασίας στα ύψη, ανεμικό τραπεζικό σύστημα λόγω της καρατόμηση των δύο μεγάλων τραπεζών, διάλυση κυβερνητικού τομέα με διάλυση καίριων υπηρεσιών και τι να πρωτοαναφέρουμε άλλο …!!! Τι παιχνίδια εξουσίας παίζονται ενάντια στις αδύνατες οικονομικά χώρες μέλη? Ως παράδειγμα τα σκληρά λιτότητας μέτρα στις χώρες όπως Ισπανία, Ελλάδα, Ιρλανδία και ακολουθεί η Ιταλία δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της Οικονομίας και Ανάπτυξης, σημεία αλληλένδετα και αδιαχώρητα.
 
Το μέγιστο ερώτημα είναι «Μήπως είναι άλλα τα κίνητρα στα κέντρα λήψης αποφάσεων?». Ποια είναι τα παιχνίδια εξουσίας στην Ε.Ε.? Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και η Ιστορία μας δίδαξε και μας διδάσκει πολλά. Απλώς να αναφέρουμε το εξής: 1os και 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος – Γερμανία εναντίων όλων. Εμάς μας καρατόμησαν με την διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και την φόρτωση του ELA στην Τράπεζα Κύπρου. Μας επέβαλαν το κούρεμα, μας επέβαλαν σχέδιο διάλυσης του Συνεργατισμού γιατί η κερκόπορτα έχει ανοίξει με τις παράλογες απαιτήσεις όπου δεν μπορούν να υλοποιηθούν και ο συνεργατισμός σε 5 χρόνια θα δούμε που θα «ξεπουληθεί». Τι να πρωτοαναφέρουμε…!!!
 
Θα επανέλθουμε και στον τίτλο όπου αναφέρουμε την χαρακτηριστική φράση «MAYDAY», γιατί κάποιος ο οποίος δεν έχει ακούσει την φράση αυτή θα διερωτάται τι σημαίνει. Η φράση «ΜΑΥDAY» αναφέρεται από τους πιλότους αεροπλάνων και σκαφών σε πιθανή πτώση των. Και η Οικονομία μας είναι σε πτώση με καταστροφικές συνέπειες όπου δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε. Δύο σενάρια θα μας σώσουν από την καταστροφή που επέρχεται: (1) πιθανή λύση του Κυπριακού (βιώσιμη λύση) άμεσα και (2) χρήση των υδρογονανθράκων με έκδοση ομολόγων προς άντληση ρευστότητας. Εάν δεν επιτευχθεί ο ένας εκ των δύο πιο πάνω στόχων τότε σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θα καταρρεύσει η οικονομία και θα συμπαρασύρει τους πάντες. Προς ενημέρωση για να μην κατηγορηθούμε για κινδυνολογία έχουμε προβλέψει με αρθογραφία και την ύφεση όταν μιλούσε ο κ. Σταυράκης για 3,7% ρυθμό ανάπτυξης και την Πτώχευση τους Κράτους με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Έγκλημα κατά των Πολιτών η Πτώχευση τους Κράτους». Το τραγικό είναι ότι ως λαός είμαστε της «πολυθρόνας», δεν διεκδικούμε και όταν θα έλθει η κατάρρευση και δυστυχία ούτε επιχειρηματίας σώζεται, ούτε ακαδημαϊκός ούτε και κυβερνητικός παντός θέσης.