Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Επανεκκίνηση της Οικονομίας - Από την Θεωρεία στην Πράξη

                                                      Παρούσα Κατάσταση – Βασικά Αδύνατά Σημεία
Πριν προχωρήσουμε σε διατύπωση των προτάσεων μας είναι επιστημονικά ορθό να παραθέσουμε ακτινογραφία της παρούσας κατάστασης ώστε και τα προταθέντα μέτρα να είναι θεραπευτικά/βελτιωτικά της παρούσης τραγικής θέσης της Εθνικής Οικονομίας και αναφέρουμε σε σύνοψη ως πιο κάτω τα κύρια αδύνατα σημεία:
·         Τραγική έλλειψη ρευστότητας όπου καθηλώνει την οικονομία. 
·         Είμαστε ως χώρα υπερδανεισμένοι (επιχειρηματίες και νοικοκυριά) με σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό επί του ΑΕΠ. Αυτό μας κατατάσσει ως πολύ ευάλωτους σε πιθανές οικονομικές κρίσεις όπως και έγινε.
·         Είμαστε ευάλωτη οικονομία γιατί δεν έχουμε βαριά βιομηχανία.
·         Η ύφεση υπολογίζεται μεταξύ του 8% - 12% για το 2013. Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες με καθήλωση των εσόδων του κράτους.
·         Το κόστος δανεισμού είναι πολύ ψηλό όπου εκτροχιάζει την οικονομία μας ως μη ανταγωνιστική.
·         Συρρικνώθηκαν οι δύο μεγάλοι πυλώνες της οικονομίας: Χρηματοοικονομικός και Οικοδομικός.

1.      Παρούσα Κατάσταση – Βασικά  Δυνατά Σημεία
Σε κάθε οικονομία δεν είναι όλα μαύρα και αρνητικά και ως χώρα έχουμε τα δυνατά μας σημεία τα οποία επιβάλλεται να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο άμεσα γιατί ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας ειδικά στην παρούσα τραγική κατάσταση.
·         Αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου. Χρειάζονται στρατηγικές συμμαχίες με μακροχρόνιο ορίζοντα. Ήδη οι κύριοι παίχτες είναι Ε.Ε., ΗΠΑ, ΡΩΣΣΙΑ και ΙΣΡΑΗΛ με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.
·         Η Γεωστρατηγική μας θέση είναι υπολογίσιμη από όλες τις υπερδυνάμεις και βασικούς παίχτες της Μεσογείου. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε προς όφελος μας.
·         Ο Τουρισμός ο οποίος είχε μια κατιούσα πορεία την τελευταία δεκαετία έχει την προοπτική μέσα από ένα ορθολογιστικό πλάνο ανάπτυξης να ανακάμψει σημαντικά.  Η Τουρκία είχε ως στρατηγικό στόχο την διπλασίαση του τουρισμού την τελευταία πενταετία και το πέτυχε. Πέτυχε να είναι μέσα στους πρώτους 8 τουριστικούς προορισμούς παγκόσμια με περίπου 20 εκατομμύρια αφίξεις. Εμείς με τις ανορθόδοξες και λανθασμένες στρατηγικές καταφέραμε να έχουμε μείωση.
·         Η Οικοδομική βιομηχανία έχει όλα τα φόντα να ανακάμψει γιατί ως χώρα έχουμε όλα τα εφόδια να γίνουμε και πάλι ελκυστικός προορισμός λόγω καλού κλίματος, γεωγραφικής θέσης, καλών υπηρεσιών και υποδομών.
·         Υψηλού επιπέδου μορφωτικό επίπεδο σε Ανθρώπινο Δυναμικό μας δίνει ένα δυνατό πλεονέκτημα. Σε συνδυασμό με την κουλτούρα φιλοξενίας αποτελούν ένα διαχρονικό πλεονέκτημα.

2.    Άμεσες Ενέργειες προς Ανάκαμψη
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν γιατί το πλήγμα είναι μεγάλο, όμως με χάραξη Οράματος,  Στρατηγικής και Σχεδίων Δράσης μπορούμε να ανακάμψουμε σε υποφερτό επίπεδο ώστε να εκλείψουν οι αρνητικές τραγικές συνέπειες όσο το δυνατό άμεσα. Η ανάπτυξη και μακροοικονομική σταθερότητα των κρατών επιτυγχάνεται διαμέσου των δύο αλληλένδετων πυλώνων: Αύξηση των Εσόδων και του ΑΕΠ (increase volume/GDP) και αύξηση παραγωγικότητας (increase productivity).

2.1  Αύξηση Εσόδων ή Ελαχιστοποίηση Μείωσης (Νέες Αγορές)
Η αύξηση των Εσόδων για το Κράτος μεταφράζεται σε είσοδο σε νέες αγορές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στον Τουριστικό τομέα με εισδοχή και προσέλκυση νέων αγορών. Ως χώρα δεν έχουμε βαριά βιομηχανία. Με φιλελευθεροποίηση των πτήσεων και με την άμεση υλοποίηση των Καζίνων και άλλων σημαντικών έργων μπορούμε να προσελκύσουμε νέους τουρίστες από πολύπλευρη γκάμα εισοδημάτων. Πέραν του Τουριστικού Τομέα, ως χώρα μπορούμε να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς για να ενδυναμώσουμε την Οικονομία ώστε να Επανεκκινήσει όπως:
·         Πολυεπίπεδο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος για παραγωγή νέας Γνώσης και Καινοτομίας. Το αντίδοτο στην κρίση είναι μόνο η ΑΝΑΠΤΥΞΗ και όχι οι περικοπές με χειρουργικές επεμβάσεις σε όλους τους τομείς.
·         Ενεργειακό Κέντρο διαμέσου Στρατηγικών Συμμαχιών και προσέλκυση επενδύσεων.
·         Στόχευση στην Πράσινη και Αειφόρο Ανάπτυξη. Απλώς αναφέρουμε ότι η Γερμανία έθεσε ορόσημο το 2050 για πλήρη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο διαμέσου εναλλακτικών λύσεων σε θέματα ενέργειας.
·         Καζίνο, τουλάχιστον δύο άμεσα. Με την αδειοδότηση λειτουργίας Καζίνων θα προσελκύσουμε τουρίστες και τα σαββατοκύριακα. Η Μάλτα για να κρατήσει τους τουρίστες τα σαββατοκύριακα προχώρησε στην λειτουργία καζίνων με μεγάλη επιτυχία.
·         Μαρίνες διάμεσου BOT (τρανταχτό παράδειγμα τα αεροδρόμια).
·         Θεματικά Πάρκα και Γήπεδα Γκολφ.
·         Καταγραφή Δημόσιας Περιουσία (Δημιουργία Μητρώου Παγίων) και άμεση χάραξη Σχεδίων Δράσης προς εκμετάλλευση όπως Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, φιλέτα Γης εντός Πόλεων όπως την περίπτωση της επένδυσης ΚΑΤΑΡ η οποία ναυάγησε.
3.2  Επέκταση Υφιστάμενων Αγορών
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω με την φιλελευθεροποίηση των πτήσεων θα ενισχύσουμε την παρουσία μας και στις υφιστάμενες αγορές με αποτέλεσμα να Επανεκκινήσει η Οικονομία. Απλώς αναφέρουμε το παράδειγμα της Τουρκία όπου σε ένα πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του τουρισμού κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων από 10εκ. σε 20.εκ. αφίξεις και να καταστεί βασικός παίχτης στην Μεσόγειο.  Ως χώρα μπορούμε να έχουμε 4εκ. αφίξεις με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αν το πετύχουμε θα προσπεράσουμε την ύφεση στο εγγύς μέλλον και θα πραγματοποιήσουμε μια δυναμική Επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Επιβάλλεται άμεσα επαναχάραξη Στρατηγικής Ανάπτυξης Τουρισμού. Κρίσιμα ερωτήματα:
·         Ποιο είναι το Όραμα στον Τουριστικό Τομέα?
·         Ποια είναι η Αποστολή στον Τουριστικό Τομέα?
·         Ποια είναι η Στρατηγική στον Τουριστικό Τομέα?
·         Ποια είναι τα Σχέδια Δράσης στην υλοποίηση της Τουριστικής Ανάπτυξης?
·         Ποια είναι τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια μέτρησης στη Απόδοσης?
·         Ποια είναι η ομάδα Επιστημόνων η οποία θα υλοποιήσει και επιθεωρήσει την χάραξη και εκτέλεση των ποιό πάνων κρίσιμων πεδίων?
Τα ποιο πάνω σημεία για να υλοποιηθούν  χρειάζεται πολυθεματική ομάδα με γνώσεις Στρατηγικού Μάνατζμεντ, Οικονομικής & Λογιστικής Διεύθυνσης και Στρατηγικού Μάρκετινγκ
3.3 Αύξηση Παραγωγικότητας
Όταν αναφερόμαστε στον Δημόσιο Τομέα για θέμα αύξησης Παραγωγικότητας, εννοούμε τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση. Η Διοίκηση του Δημόσιου Τομέα από τον Ιδιωτικό Τομέα δεν έχει σημαντικές διαφορές. Την διαφορά την κάνει το ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζεται επαναχάραξη της Αποστολής, Στρατηγικής και Σχεδίων Δράσης με ομάδες κρούσης (πολυθεματικές) με επιστημονική κατάρτιση και Διοικητικές Ικανότητες.  

Επίλογος
Επιβάλλεται να ζητήσουμε βοήθεια άμεσα (χθες) επιπρόσθετα κονδύλια από την Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως για άμεση εξαγγελία έργων ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς άπαντες, πιθανούς επενδυτές, ξένες αγορές και παγκόσμια οικονομία. Τα πάντα εξαρτώνται από την Ανώτερη Διοίκηση (Κυβέρνηση και Βουλή) όπου αν δεν δράσει δυναμικά η κατάσταση θα χειροτερεύσει και θα κλάψουμε επί «κοινωνικών και οικονομικών ερειπίων».

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Βρώμικος Πόλεμος διαμέσου του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Αγαπητοί αναγνώστες μετά το πόρισμα του πολυδιαφημισμένου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος  στην Χώρα μας από τον κ. Σόϊμπλε (υπουργός οικονομίας της Γερμανίας), όπου το πόρισμα τον κατακεραύνωσε παταγωδώς, έψαχνα το τίτλο για το συγκεκριμένο άρθρο, όπου η αποτύπωση «Βρώμικος Πόλεμος διαμέσου του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» φανερώνει το Έγκλημα κατά της Χώρας μας. Πραγματικά διερωτόμαστε ποια είναι η θέση του κ. Σόϊμπλε ο οποίος και οι όμοιοι του με την εγκληματική και κατασυρροή ψευδολογία μας κατέστρεψαν συνειδητά το χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου ήταν ο στυλοβάτης της Εθνικής Οικονομίας. Περεταίρω διερωτόμαστε ποια είναι η θέση των δικών μας Κέντρων Λήψης αποφάσεων μετά το πόρισμα.

Όσο και να μας προβάλλουν τα δήθεν «ιδεώδη» της Ε.Ε. οι μάσκες έπεσαν. Η συνοχή κινείται σε μια λεπτή κλωστή όπου απειλείται διάσπαση και διάλυση με νέα τάξη πραγμάτων. Δεν είναι τυχαία η τελευταία δήλωση του κ. Μπαρόζο όπου ανάφερε ότι οι πολιτικές λιτότητας απότυχαν. Δεν χρειαζόμαστε κανένα κ. Μπαρόζο (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Κομισιόν) να μας υποδείξει ότι οι πολιτικές λιτότητας μόνο οικονομική καταστροφή και κοινωνική εξαθλίωση φέρουν. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό μοντέλο, καμία έρευνα εμπεριστατωμένη στον παγκόσμιο χάρτη της οικονομίας όπου το μοντέλο της λιτότητας να είχε επιτυχία. Ίσως ο κ. Μπαρόζο να νιώθει «τύψεις» έναντι της Χώρας του, είναι Πορτογάλος και η χώρα του είναι σε εξαθλίωση με δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης και την ανεργία να σκαρφαλώνει   στο 18%.

Το Σχέδιο Δράσης το οποίο εφάρμοσε η Γερμανία και συν αυτώ φερέφωνα στην Ε.Ε. όπως η Φινλανδία, Ολλανδία, και Αυστρία κερδίζουν τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων τους. Πως παίζεται το παιχνίδι? Οι εν λόγω χώρες παρουσιάζονται με βαθμολογία από τους ξένους οίκους αξιολόγησης με ΑΑΑ (ψηλότερη βαθμολογία στα δημόσια οικονομικά). Αυτό συνεπάγεται να παρουσιάζονται ως ασφαλείς προορισμοί στις καταθέσεις και ειδικά στις ξένες καταθέσεις. Τα οφέλη είναι τεράστια γιατί ελκύουν τις ξένες καταθέσεις, μπορούν να δανείζουν επιχειρήσεις με ξένο χρήμα και να δημιουργούν ελκυστικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Περεταίρω με βαθμολογία ΑΑΑ πλεονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους με αποτέλεσμα τα δανειστικά επιτόκια (κρατικά ομόλογα των) να είναι πολύ χαμηλά. Συνεπώς κερδίζουν/πλεονεκτούν σε φτηνό χρήμα έναντι των αντιπάλων τους.  Όταν το κόστος δανεισμού είναι ψηλό χάνεται και η ανταγωνιστικότητα και οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης. Αν δεν βλέπουμε την μεγάλη εικόνα του τι γίνεται στο παγκόσμιο στερέωμα τότε «δεν έχουμε υπόθεση», σε εμάς άρχισαν τα ταμπούρλα της πτώχευσης όταν το δημόσιο χρέος ανέβηκε στο 71%. Σύμφωνα με στατιστικές του OECD (Government Debt General Government Gross Financial Liabilities as a percentage to GDP) το 2012, το αναμενόμενο δημόσιο χρέος του Βελγίου κατά το 2012 θα ήταν 103.1%,  Γαλλίας 105.5%, Γερμανία 88.5%, Ιαπωνία 214.1%, Ηνωμένο Βασίλειο 104.1%, Η.Π.Α 108.6% και Αυστρία 84.4%. Σε αυτές τις χώρες ουδέποτε σφύριξαν οι σειρήνες της πτώχευσης και αποκλεισμού από τις Αγορές. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τα διαβολικά παιχνίδια. Για εμάς είχαν προαποφασίσει και χαράξει τον οδικό χάρτη της πτώχευσης και διάλυσης της οικονομίας. Συνεπώς πέτυχαν το Στόχο ο οποίος έχει και άλλες παραμέτρους όπως την επιβολή λύσης στο Εθνικό μας πρόβλημα και ακόμα το Φυσικό Αέριο. Αν δεν κατανοήσουμε πως παίζεται το παιχνίδι στην παγκόσμια σκακιέρα τότε το μέλλον μας είναι δυσοίωνο.

Ποτέ δεν πρέπει να περιμένουμε σωτήρες, την τύχη εμείς πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας. Θα αναφέρω μια χαρακτηριστική φράση του Jack Welch, CEO της General Electric (παγκόσμιος κολοσσός/πολυεθνική εταιρεία), «control your destiny or die / έλεγξε στο πεπρωμένο σου ή πέθανε». Οι απομηχανής Θεοί και σωτήρες δεν υπάρχουν. Ακόμα και η Μητέρα Ελλάδα μας έγραψε ακόμα μια φορά. Ο κ. Προβόπουλος (διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος) αρνήθηκε την παραχώρηση €2δις όταν αποτάθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και περεταίρω η πώληση των τραπεζικών υποκαταστημάτων  της Ελλάδας αφήνουν πολλές σκιές λόγο της αδιαφάνειας στο κλείσιμο της πράξης.

Οι παράμετροι της καταστροφής είχαν δύο πυλώνες, (α) το τραγικό μάνατζμεντ σε διαχρονική βάση όπου τα δημόσια οικονομικά ελλείμματα αυξάνονταν την τελευταία δεκαετία με ραγδαίους ρυθμούς γιατί η εκάστοτε Κυβέρνηση έπαιρνε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και η εκάστοτε Βουλή τους ψήφιζε. Από το 2000 μέχρι το 2012 το συσσωρευμένο έλλειμμα ήταν €6.2δις σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία και (β) δεν υπολογίσαμε τα διαβολικά σχέδια των δήθεν εταίρων μας όπου είχαν δύο στόχους, (1) την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου μας και (2) το φυσικό αέριο. Αυτό καταδεικνύει ότι δεν είχαμε έξυπνους Μάνατζερ, γιατί ο αποτελεσματικός Μάνατζερ ελέγχει το παγκόσμιο περιβάλλον σε συνεχές βάση και αναπροσαρμόζεται. Εμείς είμαστε στατικοί και μονολιθικοί από το 1960.

Επανέρχομαι στο βρώμικο και άγνωστο πόλεμο που μας έπαιξαν τα «αδελφικά» μυαλά της Ε.Ε. και θα το εξηγήσουμε με εμπεριστατωμένη επιστημονική μέθοδο του Στρατηγικού Μάνατζμεντ. Ο Στόχος κλειδώθηκε «καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Το Σχέδιο Δράσης μπήκε στη λειτουργία, δήθεν υπήρχε προεκλογική περίοδος στην Γερμανία και τα όργανα άρχισαν να μας πυροβολούν με τα ασύστολα ψεύδη περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το Σχέδιο Δράσης των Γερμανών και συν αυτών φερέφωνων στην Ε.Ε. πέτυχε το στόχο, δημιουργήθηκε πανικός όπου άρχισαν να εκρέουν καταθέσεις δισεκατομμύρια ευρώ προς εξωτερικό από τις δύο μεγάλες τράπεζες μας (Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου). Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στην κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών όπου αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας – Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου. Αυτό το γεγονός ανέβασε τα ελλείμματα των τραπεζών σε αστρονομικά ποσά όπου δεν πληρούσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και κινδύνευαν με άμεση πτώχευση.

Τότε παίχτηκε και η τελευταία παρτίδα στις 15 Μαρτίου, ανάφεραν στον πρόεδρο Αναστασιάδη «…σας κλείνουμε την βρύση χρηματοδότησης του ELA αν δεν δεχτείτε κούρεμα στις καταθέσεις και την Δευτέρα δεν θα έχετε Τραπεζικό Σύστημα…». Μας πριμοδότησαν και με την χαριστική βολή. Αυτή η διαβολική στρατηγική των μας διόγκωσε το ποσό το οποίο χρειαζόμασταν από €5δις σε €17δις. Τελευταία μας ανάφεραν και το αόριστο μη τεκμηριωμένο ακάθαρτο χρέος των €23δις. Ακούσαμε και μια μη επιστημονική εξήγηση από τον κ. Μπαρόζο ότι είναι δήθεν μεικτές ανάγκες. Αυτά είναι ελάχιστα που ειπώθηκαν για τον βρώμικο πόλεμο που μας έπαιξαν, όμως  και η συνεισφορά εκ των έσω ήταν τεράστια στην καταστροφή της χώρας μας. Λαός ο οποίος δεν διεκδικεί τα δίκαια του δεν έχει μέλλον.