Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Εθνική Οικονομία και Μυωπικό Μάνατζμεντ

Η συγγραφή κάθε άρθρου έχει στόχο και σκοπό. Πρέπει να είναι απλά γραμμένο με κατανοητή γλώσσα ιδίως όταν αναφερόμαστε σε θέματα Οικονομίας και Διοίκησης/Μάνατζμεντ και περαιτέρω να δημιουργεί κριτική σκέψη στον κάθε αναγνώστη. Το παγκόσμιο περιβάλλον άλλαξεν, οι αλλαγές είναι πολύ γρήγορες και δραματικές συνεπώς ο κάθε πολίτης επιβάλλεται να είναι ενεργός μέλος στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα. Στον κόσμο της Οικονομίας, Μάνατζμεντ, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης τίποτα δεν κρίνεται ως τυχαίο γεγονός. Όλες οι ενέργειες έχουν μια λογική συνοχή όπου οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να προβλεφθούν στο μέγιστο βαθμό κατά 90% και με ένα 10% ως απρόβλεπτες από εξωγενείς παράγοντες όπως σεισμών, πλημυρών και άλλων φυσικών καταστροφών. Στην γλώσσα της Διοικητικής Επιστήμης οι παράγοντες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τους ελεγχόμενους (controllable factors) και τους μη ελεγχόμενους (uncontrollable factors).

Ο πιο δημοφιλής ακαδημαϊκός και ερευνητής σε θέματα Στρατηγικού Μάνατζμεντ, Michael Porter, μετά από 30 χρόνια έρευνας στον πραγματικό κόσμο της Οικονομίας και Διοικητικής Επιστήμης ανακάλεσε τα συμπεράσματα του, και κατέδειξε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα προέρχονται από το εσωτερικό περιβάλλον των οργανισμών/κρατών. Συνεπώς αυτό υποδηλεί το ανεπαρκές μάνατζμεντ. Η πιο κάτω ανάλυση θα βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει την σύνδεση της «Οικονομίας» και του «Μυωπικού Μάνατζμεντ», όπως και τα τραγικά λάθη που έγιναν για να φτάσουμε στην σημερινή κάκιστη κατάσταση όπου η αβεβαιότητα έχει πλέον περάσει στο πετσί του πιο απλού πολίτη με αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Κρίνεται σημαντικό να αναφέρουμε μέρος άρθρων τα οποία δημοσιεύτηκαν προ μερικών ετών για να μη μας αποκαλέσουν κάποιοι παντογνώστες ότι εκ των υστέρων προβαλλόμαστε ως οι πάνσοφοι σε θέματα οικονομίας: (1) Στρατηγική Ηγεσία Διαχείρισης Κρίσεων (30/9/2007),  Παραγωγικότητα και Αμοιβή δύο Αδιαχώρητα Συστατικά (3/2/2008), Έστω και την Υστάτη Επείγουν Μέτρα (Οκτώβριο 2008) όπου στο συγκεκριμένο άρθρο είχαμε προβλέψει την ύφεση στην Κυπριακή Οικονομία την στιγμή που ο πρώην υπουργός οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης μιλούσε για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3% - 3,5%, Πολιτικοί Πρόσφυγες της Ευμάρειας (21/9/2010), Ο Πυλώνας της Ανάπτυξης ως Αντίδοτο στην Κρίση (12/12/2010) και πολλά άλλα.

Ο Ηράκλειτος εκφώνησε την σοφή φράση «τα πάντα ρεί». Η Οικονομία πλέον έχει αλλάξει διάσταση σε όλες τις μορφές. Δεν είναι απλή έννοια και ούτε είναι διαχείριση ενός ατόμου η μιας ομάδας ανεπαρκών ατόμων. Λόγω της παγκοσμιοποίησης και του σκληρού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος χρειάζεται χάραξη αποτελεσματικής Στρατηγικής, με συγκεκριμένα Σχέδια Δράσης τα οποία να στοχεύουν την υλοποίηση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Δεν είναι τυχαίο γεγονός όπου άλλες χώρες ανεπτυγμένες έχουν ολόκληρα επιτελεία από διαπρεπής επιστήμονες από όλους τους κλάδους της Οικονομίας όπως Οικονομολόγους, Λογιστές, και επαγγελματίες από την Διοικητική Επιστήμη, την Τέχνη του Μάρκετινγκ και ακόμα από τεχνικά επαγγέλματα όπως Αρχιτέκτονες και Πολιτικούς Μηχανικούς. Ο Στόχος της πολυσυνθετικότητας των ομάδων είναι να υπάρχει πλήρης άποψη και παραγωγή γνώσης από πολυθεματικές ομάδες (cross functional teams). Αυτή την Στρατηγική εφάρμοσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας με μεγάλη επιτυχία. Κατάφερε να δημιουργήσει μια δεξαμενή σκέψεων και παραγωγή γνώσης.

 Το Μυωπικό Μάνατζμεντ αναφέρεται στο άτομο ή την ομάδα η οποία δεν μπορεί να εκτιμήσει τα γεγονότα και τις τρέχουσες καταστάσεις ώστε να λάβει σωστές αποφάσεις τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Θεμελιώδης αρχή πριν την χάραξη κάθε Στρατηγικής, Σχεδίου Δράσης ή Πολιτικής για οποιοδήποτε άτομο είτε ηγείται κράτους ή μεγάλου οργανισμού είναι η σύνταξη μελέτης (SWOT Analysis) η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τις Δυνατότητες, Αδυναμίες, Ευκαιρίες, και Κινδύνους, και περαιτέρω ανάλυση των ανταγωνιστών σε διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον. Ο έξυπνος Μάνατζερ/Ηγέτης μελετά το παγκόσμιο περιβάλλον σε συνεχές βάση.

Επανέρχομαι στον τίτλο του άρθρου «Εθνική Οικονομία και Μυωπικό Μάνατζμεντ», και ερωτώ τα άτομα στα κέντρα λήψης αποφάσεων: 1) ποια μέτρα πήραμε από το 2008 όπου διαγνώσθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση? 2) Αν πήραμε κάποια μέτρα γιατί δεν βοήθησαν στην συγκράτηση της «ελεύθερης πτώσης»? 3) Από το 3,6% ανεργίας το 2008, ποια μέτρα πήραμε και ποια σχέδια δράσης εκτελέσαμε ώστε να συγκρατήσουμε την ανεργία σε υποφερτά επίπεδα (σήμερα έφτασε στο τραγικό ποσοστό του 9,3%)?, 4) όταν έρχονταν οι συνεχείς υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, ποια μέτρα πήραμε για να σταματήσουμε τον κατήφορο? 5) όταν το δανειστικό επιτόκιο του κράτους από τις ξένες αγορές ξεπέρασε το 6% όπου θεωρείται κόκκινη γραμμή, ποια μέτρα πήραμε για να σταματήσουμε τον κατήφορο και στραγγαλισμό τους κράτους?

Τα πιο πάνω κρίσιμα ερωτήματα καταδεικνύουν την ανεπάρκεια των «Μυωπικών ατόμων» στο Εθνικό θέμα Οικονομία, γιατί εκ του αποτελέσματος κρίνεται και βαθμολογείται ο χειριστής της Εθνικής Οικονομίας. Άλλοθι δεν υπάρχει γιατί τα λάθη είναι πολλά, τραγικά και σε διαχρονική βάση με συνέπειες όπου έχουν αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία. Καμία χώρα στην Ευρωζώνη δεν έχει υποστεί κατασυρροήν υποβαθμίσεις όπου από το ανώτατο επίπεδο «ΑΑΑ» να βρίσκεται στην κατηγορία «ΒΒΒ-» με αρνητικό ορίζοντα όπου υποδηλεί «σκουπίδια». Τι σημαίνει αυτό, το κράτος δεν μπορεί να δανειστή με βιώσιμα επιτόκια. Ως χώρα έχουμε όλα τα φόντα να απεξαρτοποιηθούμε από ξένα δεκανίκια, όμως από τη Θεωρία στην Πράξη είναι μια μεγάλη απόσταση. Γι’ αυτό επιβάλλεται πλέον το Κεφάλαιο Εθνική Οικονομία να λειτουργήσει πάνω από κομματικούς και μικροπολιτικούς σχεδιασμούς. Θα βαδίσουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα ή θα προχωρήσουμε στην σύσταση πολυθεματικής ομάδας επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων αλλάζοντας πλέον κουλτούρα και ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας.